Tuesday, May 17, 2011

Resepi Burger Special || Burger Kukus Daging bersalut Telur Black Pepper

Harini Wesak Day kan...
Tetap keje macam biasa..
Boleh jer nak cuti ater Company sendiri kan...
Tapi bila mengenangkan sekarang ni minggu exam students kat sekolah masing2..
Maka tangungjawab tetap dilaksanakan jua.
Tak pe..pas ni leh cuti2 Malaysia lagi :)


Menarik tak gambar atas tu??
Pagi tadi punya breakfast...
Cuti ke tak cuti, masak2 tetap jadi agenda utama kat rumah..
Tapi kadang2 ader gak kontrak jer kat kedai...hehe..
Tgk mood lah..

Nama resepi kat atas..
"Burger Kukus Daging Bersalut Telur Black Pepper"
Betul...Roti Burger tu kukus...

Jom kita tgk resepi yer :)


Untuk Roti:
- Kukuskan ajer roti burger yang dibelah 2 itu...ibu kukus dalam jar rice cooker jer..senang..

Untuk Daging:
- Panaskan kuali pan non stick bersama sedikit minyak...sedikit jer tau...sebab nanti daging burger tu akan mengeluarkan minyanya sendiri..
- Bila separuh masah, calarkan2 daging tersebut dengan garpu atau pisau...
-Titiskan kicap manggi utk aroma wangi..
-Kemudian balikkan daging tersebut..
- Bubuk sedikir lada hitam, lada putih, dan sedikit cuka..
-Goreng sampai agak garing..jangan garing sgt...nanti tak sedap..
-Bila dah hampir2 garing...angkat daging tersebut..
-Dengan pan yang sama, masukkan 1 biji telur..
- Dengan menggunakan sudip, buat telur tu menjadi bulatan agak besar...telur putih + kuning bersatu pun tak pe..
-Kemudian masukkan daging yg digoreng tadi sebelum telur tu masak..
-Bungkus daging dalam telur tadi..
-Siap

Untuk Sos:
- Sapu Mayonis
-Letakkan sos cili
-Kemudian letakkan sos black pepper..

Untuk hiasan:
- Hirisan Bawang besar
-Hirisan Timun
-Hirisan kobis..

Siap!!!! Kalau ader sapa2 cuba resepi ni, jangan segan silu tinggalkan link yer...
Yang pasti rasa lebih enak dan lembut sebab roti tu roti kukus..
Memang berbaloi2 utk sarapan bersama keluarga


 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment