Monday, July 9, 2012

Bandung Day 4 || Last day shopping


~Last Day di Bandung~

Tidak seperti pagi2 sebelum ni Bandung..
Kalini kami turun sarapan lewat sedikit..
Sebab nak kemas barang dulu dan terus check out..
Senang nanti lepas shopping terus ke airport..

Flight penerbangan kami dari Bandung ke LCCT adalag jam 7:45 malam..
So jam 5:30 petang memang dah sampai airport Bandung..
Tu pun terkejar2 juga sebab jalan agak jammed..


Dah siap kemas barang utk check out, kami turun ke cafe utk breakfast..
Again, kuih ni lagi yang saya makan, sebab ia sedap dan menarik..


Nasi Goreng kicap..
Not bad, nampak kosong jer, tapi rasa memang memikat..

Lepas dah makan, kami ke outlet2 yang terletak dalam shopping complex yang bersambung dengan hotel ni..masa tu banyak lagi outlet tak bukak...tapi sempat juga kami beli baju2 utk Both Damias di Factory Outlet yang ada dalam shopping complex tu...Guna lift hotel sangatlah senang accessnya...

Then, jam dah nak kul 10 pagi..Kami pun naik atas dan terus call bellboy amik barang kami.
Pergi 2 bag jer, balik 4 bag...Biasalah tu kita dengar kalau sesiapa yang datang Bandung ni..


Dah check out..
Ada masa dan rezeki, kami datang lagi...Insyallah..


Sementara tunggu adik supir datang..
Yer adik supir, sebab supir kami kebetulan haritu dah ada org booked awal bawak bas pelancong dari Malaysia..Tapi walaupun adik supir yang bawak kami, supir kami tetap datang ke hotel mengucapkan terima kasih dan bersalam-salaman antara dia dan ayah damia..
Sempat juga kiss kiss both Damias..


Sementara tunggu adik supir datang, macam2 gaya dibuatnya oleh both Damias ni..
Terhibur pelancong2 yang tgk..
Dan semestinya ramai yang tanya "twin"???"kembar"???
Huhuhu

Destinasi pertama kami ialah Bank BII...
Apa lagi cucuk duit Indonesian Rupiah ler..
Pastu terus ke Pasar Baru..
Sebab semalam tak puas shopping..
Yang hairannya dalam masa hampir 3 jam kat situ, banyak pulak kami shopping tu..
Kalau semalamnya dari pagi sampai kul 4 petang, rasa sikit jer beli.
Ni tak sampai 3 jam, kami siap shopping lagi kain telekung, kain kebaya-kebaya dewasa, kain ela, dan lain-lain. Agaknya masa dah suntuk, tu yang amik amik amik jer depan mata..


Lebih kurang jam 1 tengahari, kami pun keluar dari Pasar Baru..
Bye Bye Pasar Baru...
Then adik supir terus bawa kami ke KartikaSari..
Tempat memborong kek, coklat dan brownies..
Macam2 kek dan brownies ada dalam tu..


Bukan setakat ibu jer borong brownies dan kek, tapi both Damias pun sama borong titbits yang timbang ikut grams tu.


Orang kata tak sah datang Bandung kalau tak makan AISKRIM DURIAN..
Nak makan yang tepi jalan punya...takutttttt..
So makan lah aiskrim durian yang moden ni..
Hahahaha..habis 1 kereta bau durian hokeyy..
Yang makan ibu ngan Ayyunie jer..


Lepas tu adik supir bawak kami makan tengahari..
Sebab destinasi terakhir kami nak ke RUMAH MODE..
So decide makan area2 situ juga..
Lupa pulak nama kedai makan ni..
Tapi kedai ni berkonsepkan seafood..


Nasi Goreng Seafood...
Ya Allah...memang sedap betul..
Penuh seafood dalam tu..
Kais-kais jumpa lauk..
Kais-kais jumpa seafood..
Portion pun besar..
1 Pinggan boleh makan 2 org..


Kangkung goreng belacan sebagai tambahan..
Pun best jugakk..

Kami habis makan dalam 3:30 petang..
Tu pun makan cepat2 sebab takut tak sempat nak menghabiskan sisa2 wang IR ni di Rumah Mode..

Di sebabkan kesuntukan masa, saya dan ayah damia berpecah masa shopping kat RUMAH MODE ni..
Bayangkan jam 4:30 petang dah, sampai ke sudah kami tak jumpa antara satu sama lain..
Kebetulan pulak both Damias yang pegang Aleesya & Ayyunie..

Saya yang masa tu nak cepat memang rembat jer apa yang berkenan depan mata..no fitting2 dah..Tapi banyak betul baju2 cantik kat RUMAH MODE ni yer..kami juga decide utk sepupu2 Both Damias, beli baju yang sama semua kat RUMAH MODE ni..


Yeayyy, finally kami jumpa..
Tu pun saya berjumpa ngan adik supir dulu...pastu saya ikut dia gi cari ayah damia kat bahagian lelaki..
Nasib jumpa...kalau tak jadi orang Bandung ler saya...muahahaha


Kebetulan hujan rintik2..
Masa nak tunggu adik supir amik kereta..
Sempat lagi kami pose kat area2 menarik di RUMAH MODE ni..


Memang best ler pengalaman shopping kat RUMAH MODE ni..


Suka sakan ayah damia yer..
Kenapa ketawa sampai cam tu?? Lupa....


Ayyunie dengan sweater barunya yang beli pagi tu...:)

Dan alhamdulillah...kami selamat sampai LCCT jam hampir 10 malam..
Owh yer kami dikenakan caj tambahan luggage yer...lebih kurang IR 150,000 (RM 60++)
Pastu ada juga bayaran tax IR 75,000 seorang..
Kalau 4 org, IR 300,000 (RM 120++)
So, kalau balik dari Bandung ke LCCT, make sure ada lagi wang lebihan yer...

Malam tu BIL yang amik kami kemudian tido dirumahnya di Bangi..
Hohoho..esoknya pagi2 ke Ipoh pula...


Dan ni saya snap2 masa rumah BIL
Hasil kami shopping dari pagi di Pasar Baru sampailah ke RUMAH MODE tu..
Macam2 adaaaaaaaa...


Pengalaman paling best pabila shopping di RUMAH MODE, dan amik amik amik jer apa yang berkenan..
Memang macam tu kan..kalau masa suntuk, apa pun cantik..
Tapi kalau banyak lagi masa, tangguh2 nak beli tu ni..hehe

Apa2 pun shopping di Luar Malaysia banyak memberi saya pengalaman dan juga mengenal tempat org..
Tambahan pula Aleesya pun dah mula faham itu ini dan sering bertanyakan apa tu apa ni..
Ayyunie pun bijak jugak..tapi sebab masih kecil lagi kan..so tak banyak soalan yang dia tanya..
Macam2 tempat baru yang kami kenal dan alami sendiri..
Sesungguhnya ia pasti meninggalkan seribu nostagia kepada kami sekeluarga..:)

p/s: Jadilah pembeli yang berhemah masa di Bandung, jangan jadi seperti saya pembeli yang semua nak beli masa di sana...hehehe..pesanan penaja ni..:)




Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment