Thursday, November 12, 2009

::PLAYHOUSE DAMIA::




Eh..eh...kat Playhouse Damia ada tetamu lah...
Mana dtg tetamu ni????
Selalunya hanya aleesya ngan ayyunie jer main2 dan read book kat sini...


Sebenarnya ni citer lama...
Tapi since dah ader gambar kat dalam hp ibu ni, ibu upload jer lah...
Boleh share2 citer...


Sebenarnya sibling 2 org ni adalah neighbour Aleesya...
Hari tu adik kepada sibling ni (10 months) tak sihat, demam panas dan muntah2..
Pas tu parents diorg lak dua2 keje kat Singapore..
After bibik diorg call majikan dia kat singapore, Parents dia mintalah ayah damia hantarkan baby tu ngan maid kat klinik berdekatan...sementara daddy budak2 ni rushing balik drp Singapore...


Dipendekkan citer, baby ni kena refer ke Hospital Gomen..
Coz Dr suspect yg baby ni H1N1...
After a while daddy budak2 ni pun balik dengan motor kawasaki dia...
Masalah yg timbul ialah daddy budak2 ni tak der keta nak antar baby tu gi hospital gomen..
Coz keta dia mummy diorg bawak gi keje...


Nak bg pinjam keta lagi satu, nanti ibu nak gi keje ngan apa lak coz masa tu 2 hour lagi ibu nak masuk keje...
Nak bg pinjam keta ayah, jangan haraplah.....sampai mati rasanya takkan bagi org pinjam...
Conclusionnya terpaksalah ayah jadi driver bawakkan baby, maid dan daddy budak tu ke hospital...budak2 lain tumpang kat umah ibu...


Memang lama nak check up kat hospital tu, tak silap take 4 hours jugaklah...
Jenuh ayah menunggu, sampaikan keje pun masuk lambat...
Tapi kitaorg tak kisah coz jiran2 ni haruslah kita saling membantu walaupun berlainan bangsa dan agama.....


Yang paling best sekali Aleesya lah, coz she got friends to play with her....
Tapi hati ibu tiba2 jer terharu apabila tiba2 budak2 tu cakap
"aunty, i'm hungry.....i'm still not taken my breakfast"
Apb ibu dgr jer cam tu, secepat kilat ibu masuk dapur masak nasi goreng...
Ibu pun kena rushing gak coz tak lama lagi nak masuk keje...
Dan alhamdulillah, diorg makan sampai licin makanan yg disediakan


Itulah org selalu kata....
HARI NI HARI DIORG, NTAH2 ESOK HARI KITA


The moral of the story lepas kejadian ni:

1. Nasib baik lah tempat keje ibu dan ayah dekat je dgn rumah, at least kalau apa2 hal terjadi, still boleh balik lagi...
-
2. Nasib lah ader 2 keta, tak dapat bayangkan kalau ader satu keta jer, then tiba2 ader emergency...what's to do for the short time...
-
3. Kita haruslah saling berbaik sesama jiran coz kalau susah2 nanti , boleh gak minta tolong walaupun lain agama lain bangsa.



Tapi yg tak bestnya, huhuhu rumahku yg selama ni rapi mapi dan kemasa comas, tiba2 dah berubah wajah.....btw ibu tak kisah pun, bibik kan ader boleh kemas...ahaksssss...



JOM LAYAN PICS MASA BUDAK2 NI KAT PLAYHOUSE DAMIA

Jie-jie sibuk layan dvd....

The excited Damia Aleesya with her friends
Wahh..wahh..rajin jer reads book yer kalau friends dtg..
Btw kat sini lah selalu ibu, ayah dan bibik latih aleesya utk reads book dan drawing..

Posing 3 sahabat..
(blur2 lah pulak pic ni)

Actually Aleesya tak der lah excited sgt main2...tapi friends dia ni yg excited nak main semua benda...tak pe lah aleesya...bukannya selalu pun friends dtg...kalau main2 pun kat luar jer...

Time for masuk dalam playhouse
(aleesya panggil "house" je)

Rajin Jie-jie ajar Aleesya writting yer...ntah apalah aleesya tulis tu..

Habis semua anak2 pooh ni tercabut...nasib Dylan leh pasang balik..

Segala toys, educational accesories, book, dan yg sewaktu dengannya di tempatkan disini..
Kiranya kalau waktu ibu & ayah gi work jer...memang inilah tmpt aleesya + ayyunie lepak2..

Ayyunie yg baru bangun dr tidur..
Terkejut agaknya bunyi bising ...selama ni tak pernah bunyi bising lah katakan..





Post a Comment