Monday, November 23, 2009

::KEJAKUNAN TERSERLAH::



Alkisahnya jumaat malam ari tu, ader lah sorang kawan ayah ni tumpang letak motor dia kat rumah Aleesya coz nak balik kg.....so ayah on je lah......Aleesya lak memang kejakunan tgk motor yg live kat depan mata tu even b4 ni dia hanya tgk motors  on the road je....

Nak jadikan citer, kawan ayah tu hantar motor around 8:15 mlm......pas tu kepala ibu mulalah "ting"....terfikir kalau naik motor ni gi round2 best gak coz dah lama tak naik motor...(dah tak ingat bila last naik, tapi yg confirm memang lama oooo tak naik motor)...sekali ayah pun pandang2 ibu then cakap "apa lgi merempit lah malam ni"....hahaha lawak tul ayah ni....Aleesya lak dok intai2 motor tu kat luar dengan kejakunannya...

Tanya Aleesya nak naik tak motor tu, ade ke patut dia lari masuk dalam rumah pas tu cakap "tak nak takuttt"...lawak tul Aleesya ni...siap cakap "baby... naik" (dia suruh baby yg naik motor tu)...aduiii...berapa kali kita tanya jawapan dia still sama "tak nak"....

Pas tu ibu saja2 naik motor tu ngan ayah ronda2 kat depan rumah nak bagi Aleesya ade feel, hampehhhhh lah...memang dia tak nak naik sampai sudah, bunyi vrooom jer terus masuk dalam rumah..kejakunan mu memang terserlah aleesya....

Masuk dalam rumah, ibu saja2 psyco aleesya ckp " jom kita gi beli ice cream la", "jom kita gi find cat la" dan macam2 alasan diberi dia still tak nak (padahal b4 ni kalau ajak benda2 tu semua on je)....last2 nak tahu apa yg ibu cakap baru dia nak naik motor tu?
" Aleesya!!! Time for we going to school now"
Barulah dia nak naik motor tu.....tu pun kena duduk atas dukung mula2...


Saja2 bawa round2 kat depan rumah tu...aleesya mula2 takut sambil pejam2 mata lagi masa kat atas motor tu...pas tu dah boleh senyum2...


Dah siap round2...dah masuk rumah, dah kunci pintu dan gate....eh eh...leh lak dia minta
"ayah, ibu....some more" (refer nak naik lagi)

Lawak tul Aleesya ni...ibu dan ayah pun amik lah peluang ni konon2nya nak gi dinner kat tmn U...boleh merempit ngan Aleesya.....hahaha...


Dah siap2 semua, ayah dah pakai helmet.....barulah perasan yg rupa2nya ader satu je helmet....berdekah2 kita org ketawa...last2 makan jer lah kat area tmn perumahan ibu ni tanpa pakai helmet...aduihhhhh....

Ayah, ibu dan Aleesya yg dalam KEJAKUNAN naik motor..hahahaha



 Ni hanya lakonan semata-mata...masa ibu gi tutup gate, aleesya duduk kat depan
(btw ayah tak confident sgt bawak aleesya duduk kat depan, ayah pun dah lama tak bawa motor)

 
 Tgk lah muka ayah tu, siap cakap
" sempat lagi amik gambar"

 
 Ni kat kedai makan..weols gi makan kul 9 malam...
Mengantuk Aleesya..sian..sian..

 
 Gambar cendawan yg tumbuh ni pun nak amik
Ayah siap sound
" tak habis2 ngan gambar...eeeee"

 
 Hidangan kami....
Aleesya's feveret "udang goreng tepung"

 
 Masa ni dah sampai rumah....Aleesya peluk kuat2 ayah..
Ibu tgh buka gate ngan amik gambar..
(Berserabut tul rambut aleesya kena angin)

 
 Tak nak turun tu Aleesya..
Cakap " some more ayah"

 
 Aleesya dah pandai buka kasut sendiri..
Ya allah.. serabut tul rambut Aleesya kena angin..



Antara ayat2 ibu dan ayah lepas naik motor
1. Lenguh punggung naik motor ni (padahal dekat jer)
2. Luas betul pemandangan (tak de windshield kan..)
3. Dah ader anak ni tak leh duduk rapat2 lah..(hahaha)
4.. Muka rasa serban lah (rasa cam semut2)
5. Habis rambut abang yg macho ni (kuang3x)
6. Kita beli skuter nak lepas ni.. (ibu dgn mata yg terbeliak cakap "apa???? apa nak guna???)
-
-
-
-
-
-
-
-
Actually b4 kawan ayah ni hantar motor, ibu, ayah dan Aleesya tgh solat jemaah.. Aleesya ni memang sejak dulu lagi suka ikut ibu + ayah sembahyang...dah ader sejadah dan telekung sendiri pun...masalahnya dia tak nak pakai telekung tu....puas pujuk..memang dia tak nak pakai....tudung pun dia tak nak pakai...aduihhhhh
asyik suruh baby jer pakai...

LAYAN JE LAH GAMBAR NI..

 
 Ayyunie dengan tudung yg dimenangi dalam contest "JOM MAIN AIR"

 
 Puas pujuk tau pakai telekung ni.....
Bila cakap TUHAN marah kalau solat tak pakai telekung, baru dia pakai...tu pun 5 minit jer...



Post a Comment