Tuesday, November 3, 2009

::buat kek gitu2 jer ni......janji sedap::

Hari ni tiba2 lak rasa nak buat kek untuk family......bukan kek birthday yer walaupun ari ni birthday ibu, tapi kek yang ADO saja...kenapa kek yang ADO? coz menggunakan bahan2 yang tersedia ADO kat rumah ni...
Kalau uolls nak ketawakan pun tak pe...ibu tak kisah, janji ibu buat untuk ayah damia dan anak2 ibu makan...lagipun ni lah satu2nya kek yang ibu pandai buat + disukai oleh ayah damia dan aleesya....pendek kata kalau buat kek ni walaupun tak lah sedap + cantik mana pun, tapi kek ni lagi laku drp kek2 yg dibeli kat kedai tu....
Don't expect ibu ni power buat kek macam org jual2 kek tu yer...kalau expert mestilah dah lama buat bisness jual kek ni.....jom kita tgk resepinya.....



 telur 2 biji, air segelas,
yg dalam besen tu minyak masak 5 sudu besar, tepung vanhoutten 5 sudu besar, tepung serbaguna 500g, gula 150g, buttercream milk 50ml.
(campurkan semua sekali dan kacau sehingga sebati)
kalau buat banyak haruslah pakai mesin yer...setakat buat secoit ni guna tangan pukul jer lah...

 
 Aleesya pun kalut nak tolong gak ni...

 
 Tengah fikir tu cam mana nak pecahkan telur ni..

 
 Kacau sehingga sebati dalam satu arah sajer yer...

 
 Pas tu oleskan sedikit butter kat loyang pembakar...

 
 Masukkan sebatian tadi dalam loyang dan leh lah masukan dalam oven yg telah dipanaskan itu..
(masak dalam 20 minit)

 
 Rasa2 nak tahu masak ke tak, amik lidi cucuk dlm kek tu..kalau lidi tu tak melekat masak lah jawabnya tu...
Tapi kan tersalah setting lak, sepatutnya guna "bottom" jer, tapi terset "both" lak...

 
 Sambil2 sejukkan kek tadi, boleh lah kita buat toping lak...
(susu pekat, air, gula, coklat vanhotten)
kacau sampai pekat dan likat...

 
 Terbalikan kek tadi, biar yg hangit sikit tu kat bawah..

 
 Sapukan toping tadi sehingga rata ke semuanya..

 
 Pas tu amiklah coklat bar yg ader dalam stok fridge tu.....
Parut2kan untuk dijadikan hiasan atas topping tadi...

 
 Ginilah rupanya kek yang dihias dengan parutan coklat tu tadi...

 
 Pas tu tambah lah sedikit coklat chips nak bagi nampak lagi menarik...
Dah siap.....

 
 Pandangan sisi...

 
 Hidangan masa tgh tadi....
Nasi goreng ayam kunyit, kek coklat BERSAMAMU (nama ni letak sendiri ok), air bandung cincau...
Makan kat umah jer ni coz hari ni kan keje + ayah lak sakit kaki + kalau nak bawak budak2 gi makan2 kat luar, nanti rushing lak nak hantar balik rumah...

 
 Kek ni memang feveret Aleesya tulll....sampai comot mulut makan....berbaloi2 buat kek ari ni...

 '
 Siap minta tambah lagi...
"bu....nak lagiiiiii........"
Alhamdulillah..habis makan, Aleesya pun sleep, ibu dan ayah pun gi lah work....



p/s: suka tgk kalau apa yg kita masak, anak2 ngan hubby pulun makan...



Post a Comment