Friday, November 30, 2012

Ada apa di Underwater World Singapore???

Masa mula2 masuk sini, hati terdetik
"Eh lebih kurang jer dengan Aquaria KLCC"
Cuma maybe Aquaria KLCC dalam bangunan besar..
Yang Underwater World ni dalam tanah kawasan dia sendiri.

Lepas kami habis tengok Dolphin Show, maka perjalanan utk explore hidupan2 dalam Water World ni pun bermula...BTW yg terlebih excited mestilah both Damias kan...sebab umur2 macam diaorg ni, memang sangat excited nak kenal binatang2 yang biasa mereka tengok dalam buku atau TV...



Kelihatan petugas ingin membersihkan kolam anak ikan jerung..


Ya, anak jerung ya, bukan mak bapak jerung...hihi


Macam2 spesis jerung ada..


Sting Ray a.k.a ikan pari
Yang ni ada corak2 kat badan..
Perghhh besar bennar saiznya..


Ikan pari biasa...besar juga saiznya..


Beramah mesra dengan ikan2 kecil ni..
Boleh masukkan tangan dalam cermin kecil yang disediakan..
Kata beramah mesra kan..
Haruslah salam dihulurkan..hihi


Ikan emas kot...
Pun boleh beramah mesra juga..


Sea horse..
cantik2 erkk sea horse ni..


Teruja both Damias..


Scorpionfish namanya..
Macam terumbu karang pulak..



Aleesya yang rajin nak tolak buggy adik..


Penyu berenang2..


Macam2 spesis ikan ada..


Masuk bilik beku..
Cer tengok suhunya tu..
Haishhh masuk kejap jer, sebab takut both Damias tak tahan sejuk..


Rupa2nya ada sea angel dalam tu..


Paling mengerikan..
Wujud rupanya octapus ni yer..
Duduk diam jer dia..
Tapi mata bukan main buntang tgk org tau..



Besar yang teramat spider crab ni..



Nampak macam mainan, walhal gerak2 tu..haishhh mana lah diaorg jumpa binatang2 dan hidupan2 ni ya??


Ada petugas sedang bersihkan aquarium yang besar bangat tu..


Penyu malas nak berenang....kesian tgk..


Hah ni baru mak bapak jerung...
Bukan main aktif lagi ya..


Sama terowong macam dalam Aquaria KLCC..


Enterframe..


Dengan my sweetie..


Jelly fish..
cantiknya tgk jelly fish ni kembang kuncup kembang kuncup..


Yang ni warna putih..


Hidupan ni macam pandai menyamar jer..
Memula tu ingatkan rumpai atau daun2..sekali tgk..alahai..hidupan laaa..


Petugas bersihkan aquarium lagi..


Happy dapat bawa anak2 datang sini


Aleesya monyok sebab lapar...sabo jer lah...


Finally sampai sini sudah!!!

Tempat parking kereta kami..
Btw kalau tak nak masuk dengan kereta di Sentosa Islands ni, boleh masuk dengan menggunakan cabel car dari Vivo City...so best dapat tgk Singapore Cruise dari atas..


Antara bangunan yang unik terdapat di Singapore.
Ni saya snap2 dari tempat letak kereta..
Unikkan bangunan tu..

Tamat sudah cerita kami di Underwater World..
Walaupun masa singkat tapi happy sebab dapat gembirakan anak2 masa cuti sekolah disamping dapat menambahkan ilmu kepada mereka. You know what, sekarang mereka pun asyik sebut Dolphin, Sea lion dan nama2 binatang lain setiap kali mereka ternampak binatang tu dalam Animal Planet Channel..

TQ for viewing gambar yang banyak di atas..:))





:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::
Post a Comment