Thursday, March 25, 2010

Tioman Island - here we come

Pagi2 Jumaat hari tu (19 Mac), ayahdamia mencadangkan supaya kami holiday ke Tioman Island coz dah lamaaaaaaaaaaa sangattttttttttttttttttttttttttt ayahdamia tak gi snorkel dan pulau. Memandangkan ibu pun masih belum bagi hadiah apa2 lagi kat ayahdamia masa birthday aritu (jahat kan...ini kes tak tahu nak bagi apa lah ni), so ibu pun dengan rela hati menganggap trip kami ke Tioman Island ni adalah hadiah birthday ayahdamia dan ayyunie sekaligus (cehh...nak jimat kononnya)...



Memang sempoi giler kami packing barang hari tu....selalu selagi tak muat bonet keta memang tak sah..tapi kali ni disebabkan kami kena naik ferry, so barang2 kena limited lah...jenuh nak mengangkut nanti....



Tepat jam 9 pagi kami keluar rumah...(cepat tul bersiap kan)...kami ke larkin dulu utk pinjam CHARGER CANON coz charger ibu kan hilang...sia2 weiiii dah sampai tempat cantik2, tapi tak bawak kamera gedabak tu....pas tu singgah makan kat BAYU RESTORAN (femes weii restoran ni, penuh ngan warga singapore n TV3 pun pernah buat liputan kat sini)....masa kat restoran ni lah ibu damia sempat buat N3 pasal JOM TEKA tu dgn menggunakan E71...



Dah sampai Mersing...sibuk lak cari ubat muntah untuk org tua ngan budak2...baby sunlotion pun tak ketinggalan (first time beli ni)...kang sun burn lak kulit budak comeyy 2 org tu...



Tapi serius cakap...tak sampai tioman lagi pun dah habis RATUS2 ringgit weiiii....belum apa2 lagi dah shopping bagai...ayah damia siap sound lagi " bukan beli souvenier masa balik ke?"..hehehehe..tu pun belum masuk tiket ferry pergi balik lagi.....makan tak yah cakap ah mahal ....Dan kebetulan kami pergi tu kan jatuh time cuti sekolah...then weekend lak...haruslah berganda2 kan harga chalet.....



Disebabkan RM$$$$ yang kami spent dah melebihi budget, so ayah damia pun terpaksalah ke bandar mersing utk cari ATM nak keluarkan RM$$$ lagi....huhuhu....besar budget tau kalau nak ke pulau ni....tu belum masuk package snorkel, island tour, diving dan lain....(disebabkan dolu2 kami penchenta pualu...so kami memang ader set snorkel tu...set snorkel dan goggle ibu bawak sendiri dari rumah, tak kose nak sewa...yakkkkk)



Panjang lak citernya ni....jom layanzzz pics je lah...



Benda wajib mesti ader ni....
Baby sunblock, ubat tahan muntah baby, ubat tahan muntah org tua...
Kat sini saja pun dah habis RM 50++


Sementara ayah damia pi bandar mersing cucuk duit, ibu pun apa lagi...cuci2 mata + cuci2 poket ler..
Huaa.....nampak cam amik benda simple...
Sekali time nak bayar...RM#$^...huaaa....


Antara hasil rembatan tadi....
Baju hujung yg hitam tu utk ayah damia, dress yg abstarct tu ibu beli semata2 nak wat photoshoot kat tioman, baju pink tu ibu punya, yg baju pink comeyy yg kecik tu of coz utk aleesya + ayyunie dan sehelai scrarft ...

 

Dah jam 2...so kami pun tunggu lah ferry...

 

Bersemangat ayah damia...awal2 lagi dah beratur...
Bukan apa senang coz kami kan ader 2 budak kecik...so tak nak lah berebut2 nanti..

 

Ayyunie lak makin lasak...
Tak nak duduk diam...tak macam kakak dia nak berkepit je ngan ayah dia..
Kejap jalan sana..kejap jalan sini...
Fuhhh nasib ader bibik jaga....

 

Ferry yg ditunggu2 masih tak muncul2...
Aduss rupa2nya delay lah pulak (cam flight lak yer)
Bukan kejap lak tu delay....2 jam delay tau...
Kul 4 baru sampai ferry tu...hampehh tul...
(Abaikan muka kami yg melekit2 tu....muka dari pagi tu)

 

Akhirnya ferry pun sampai...
Harus posing dulu yer b4 kami semua mengalami mabuk laut...
Masa dalam ferry ni semua tido....so ingatkan tak der yg akan muntah..
Actually weols pun ternanti2 gak sapa yg akan muntah dulu..
Coz b4 ni juara muntah ialah bibik ngan aleesya...
Tapi kali ni tekaan kami silap..
Ayyunie yg tak pernah muntah pun muntah...
Then hahahahah...ibu pun muntah gak lah....
Adussss....nampaknya ubat tahan muntah tu tak berkesan sgt ni...
Ibu dan ayyunie mengalami mabuk laut yg amat dasyat okeyyy....
Bukan sekali muntah....tapi more than 2 times...huhuhu
-
-
-
-
-
-
-
ALHAMDULILLAH...TEPAT JAM 6.30 PTG KAMI SEMUA DAPAT MENJEJAKKAN KAKI KE PULAU TIOMAN....KAMI STAY KAT KG SALANG...KG YG LAST SEKALI DAN YG PALING CANTIK SEKALI...SO MEMAKAN MASA 2 JAM LEBIH GAK NAIK FERRY...KALO KG GENTING, KG YG FIRST2 SAMPAI KAT PULAU TIOMAN NI LEBIH KURANG 1 JAM SETENGAH JER NAIK FERRY....
-
-
-
-
 

Lepas rehat2....mandi2...dan solat maghrib..
Misi utk mencari ikan bakar pun bermula...
Actually ibu + ayah damia MENGIDAM sangat nak makan ikan bakar special ni kat kedai sorang pakcik ni.
Bayangkan ikan bakar yg makan tahun 2006 dulu tu masih tergiang2 kesedapannya...
Rencah ikan bakar dia lain drp yang lain..
Tapi malangnya kedai pakcik ni dah tutup...huhuhu....jauh tu kami menapak nak ke kedai pakcik ni...

 

Survey2 ikan bakar kat sini lak....salang pusaka..

 

Hehehe...ada ke org nak makan ikan todak yg langgar SINGAPURA ni???

 

Pilih2 nak makan apa yer puan2...

 

Setelah penat berjalan survey2 kedai makan..
Kami pun decide nak makan kat Restoran SALANG DREAMS ni...
Kenapa pilih sini???

 

 Sebab kat depan betul2 tempat kami makan tu ader pantai...
Angin pun sepoi2 jer tiup..
Rasa nyaman gitu makan kat sini..


Mula2 Aleesya cam nak tido...penat weii travel satu hari ni...


At last tak jadi tido coz may be bising dengar ader org main2 pantai....pas tu dengar desiran ombak lagi..

 

Sekali tgk hujan rintik2 lah pulak...
so kami semua kena pindah masuk makan dalam..

 

Sweet ibu (uekkkkk) with sweet Aleesya

 

Hidangan makan malam kami... 
Siakap bakar, ikan bakar dan mix vegetable..
(makanan kat tioman ni leh tahan mahal tau)

 

Seekor sotong siap bakar ni harganya RM18...

 

Siakap bakar ni lak harganya RM45
Pas tu mix vegetable utk Aleesya tu RM12

 

Dah siap2 makan..kami pun jalan2 lah kat jeti...
Tgk org2 mancing ikan...
Masa tahun 2006 yg ibu ayah damia datang sini, musim org pancing sotong...
Perghhh mewah weiii masa tu tgk sorang2 dapat 10 ekor sotong...

 

Malam2 memang ramai yg mancing kat sini...
Ikutkan ayah damia, dia pun nak mancing gak hari tu..
Tapi disebabkan penat lah yg teramatttttttttttttttttttttttttttttttt...
Maka decide balik tido jer lah...
Dan semua aktiviti akan bermula pagi esok....
Yeayyy...tak sabar tunggu keesokkan harinya......
Post a Comment