Friday, March 26, 2010

BYE BYE TIOMAN - Ku sangkakan panas berpanjangan.....rupanya gerimis rupanya gerimis mengundang ...ho ho ho ho...

Uishhh panjang betul tajuk entry ni kan....
Layan jer lah...


Ok..lepas makan2, tgk2 org mancing kat jeti...kami pun balik tido...
Dengan harapan bangun pagi2 esok leh ler start wat projek snorkel ke. island tour ke atau paling koman pun swiming kat pantai tu...
Malam tu masa weols tido...perghhhhhhhhhhhhh hujat lebat giloss...
Terasa kesejukan yang teramat dan juga angin yg macam nak ribut
Ingat ke hujan kejap2 jer tau...sekali tgk sampai ke pagi kul 6 pun tak henti...


Dalam hati masih menyimpan perasaan yg kononnya kejap lagi berhenti lah kot hujan ni..
Sampai jam 8 pagi..hujan pun masih tiada tanda nak berhenti....
Kami dah cuak coz kalau hujan tak henti2..cam mana nak layan xtvt kat pulau ni...
Pas tu weols pun gi lah sarapan kat Restoran dalam jam 9 pagi...
Tgk sekeliling semua tak der org pun...may be diaorg ni lena diulit mimpi kot....
Almaklum ler..hujan lebat..
Pastu Ayahdamia pun think positif...ikatanya nsyallah kul 10 berhenti kot...


Tunggu punya tunggu punya tunggu...last2 kul 12 tghari pun hujan masih tak henti2...
Kami dah sedih giler....kesian kat alesya + ayyunie tak dapat nak explore pulau dan swimming..
Huhuhuhu....pas tu kami lihat ramai yg dah check out....lepas sorang2 check out..lepas sorang2 check out...


Actually kami pun nak check out juga...tapi memandangkan kami dah buat bayaran bilik 3D2N...so kami diamkan jer lah..
Pas tu tiba2 tergerak hati nak suruh ayah damia tanya kalau weols cancel 1 malam leh tak...
Ya lah buat apa nak tunggu2 lagi kan..satu apa pun memang dah tak leh buat...hujan jer..takkan nak snorkelling time hujan...takan nak swimming time hujan...


Ayah damia pun gi lah tanya kat kaunter check in....Alhamdulilah..kami leh cancel 1 malam....tapi bayaran penuh tak dapat lah dan penalty 20% drp harga bilik akan diambil oleh chalet...
Ok lah daripada tak dapat langsung....dan SEPANTAS KILAT kami kemas2 barang coz kami mesti check out b4 jam 1 tghari...kalau tak dia akan charge 1 hari.....


Dah penat citer ni... tgk pics lah pulak....




Tengok....hari hujan, ombak bergelora, pulau pun dah tak jadi jernih...keruh jer air dia...


Huhuhu....mana ader org sangup nak snorkeling time ni..
Cuma ader sorang mamat berani mana ntah tgh main2 ngan papan luncur masa ni
Kang tak pasal2 lemas lak..
Pic diambil masa otw nak gi sarapan


Kesian kat 2 beradik ni kan...nothing can do kalau hari hujan..
Nasib baik Aleesya memahami...kalau tak mesti dia minta "nak swimming"


Inilah bukti yg sepatutnya kami balik pada 21/3 ferry jam 10.30 pagi...
Tapi akhirnya terpaksa tukar balik cepat sehari...
Actually bukan senang tau nak tukar tiket ni...
Macam2 org kaunter tiket tu tanya..
Last2 weols bagi alasan yg kena balik coz ader emergency..


Dan siap2 packing barang..kul 1 pun check out..
Tapi ferrynya jam 2 lah pulak....
So weols lepak2 lah kat medan selera depan jeti ni sementara tunggu ferry sampai...
Memang dah tak leh kemana dah.....hujan jer..
Tapi sempat lagi tau kami posing kat sini....
Layanzzz...


Posing 1 - satu family..


Posing ke2 - berdua-duaan


Posing ke3 - satu family lagi..
Jelas nampak hujan turun kan...nampak ader garis2 dalam gambar tu..
Semalam ader org tanya dalam FB...sapa yg amik gambar kami satu family..kalau bibik, nanti dah habis kontrak bibik tukar kerja profesional photographer lak...
Hahahahha lawak tul....semua gambar diambil by Mr. Tripod ok...


Dah kul 2....so kami pun gi lah jetty....
Tapi bayang2 ferry pun masih tak der lagi...
Apa lagi posing lagi ler...


Sejak akhir2 ni suka snap2 pic ayyunie..
Coz dia pun dah semakin pandai berposing dan bergaya depan kamera..


alalalalala comeyynya anak ibu..hiks.
(ibu perasan ni)


Gambar kami berdua lagi..
Huhuhu...posing jer lah therapy utk cover balik kesedihan tak dapat snorkel..


Pastu dalam jam 2.30....hujan masih rintik2 lagi..
Tapi disebabkan air laut mula tenang...so nampaklah air dah warna hijau..bukan keruh lagi


Apabila hujan dah tak lebat walaupun rintik2..
Maka ramailah yg keluar untuk xtvt masing2..
Huhuhu...ayah damia cakap ruginya check out...
Dah sampai Tioman ....tapi tak leh nak buat apa2...


Antara pemandangan yg terdapat kat Kampung Salang ni..

,

Masa weols tgh tunggu ferry...ramai gak pelancong yg sedang memancing...
Ni antara ikan yg dapat dipancing...


Sepanjang weols kat situ, ni lah  ikan yg paling unik kami jumpa..
Sian ikan ni...cantik2 pun kena makan umpan juga yer..



Pastu ader sorang mat salleh ni dapat ikan ni lak...
Kalau tgk kat dasar laut ikan ni berenang confirm cantik kan...



Pemandangan org2 yg naik bot tu semua nak gi snorkeling kat Marine Park..
Kat situ best ooo kalau snorkelling..
Nampak ikan warna warni dan besar2 gitu...


Ni lak antara kelengkapan utk yg nak gi diving kat tgh laut...
May be hujan dan rintik2...tu yg ramai berani ke tgh laut tu...


Mmmm...nampaknya kami terus berposing dan posing ler..
Nak buat cam mana??? Kami dah check out cepat sehari...

 

Hehehe...macam2 gaya ader si Aleesya ni...termasuklah ibunya...
 
Yeayyy...dah sampai jeti Mersing....Alhamdulillah tiada sorang pun daripada kami yg mabuk laut dan muntah2..
Kenapa??? Coz masa pulang ferry kan ikut arus air....so tak lah ferry tu goyang2 sgt...cuma masa gi tu kena lawan arus..tu yang menyebabkan kita mabuk laut tu...
Kami sampai tepat jam 5.30 ptg kat jeti Mersing ni..tapi kami tak terus pulang...
Untuk Cover balik kesedihan kami, ayahdamia bawa kami pergi holiday lagi...

Ke mana??????? Tunggu..........

p/s: Percuian kami kali ni boleh dianggap percutian yg agak mencabar....bukan senang tau nak bawak 2 org budak kecik ke pulau ni...bayangkan ferry delay sampai 2 jam...budak2 pun mesti letih dan rimas kan...pas tu kena bawak barang2 budak cam susu, air panas, botol susu, sabun mandi and so on..pas tu mabuk2 laut lagi....nanti bila dah sampai pulau...kena pk kan sunburn lagi, pk kan boleh ke budak2 ni ikut naik bot gi snorkel....pendek kata macam2 lah....tu pun nasib baik ader bibik yg leh dukung2 budak ni...then leh angkat2 barang...apa2 pun kena ucapkan banyak2 terima kasih pada STROLLER pinky tu....dengan adanya STROLLER tu lah..jadi senang sikit nak angkut barang...hiks..

p/s: Insyaallah..kami pasti akan datang lagi ke sini..


Post a Comment