Wednesday, September 26, 2012

Tip kesihatan || Agar hidup lebih lama..



Adusss....bila terbaca jer tips kesihatan ni, banyak lagi rupanya yang saya perlu ambil berat dan beri perhatian..bukan apa, nampak macam remeh, tapi rupa2nya ia juga mempengaruhi kesihatan kita..bukan setakat kesihatan utk harini, esok atau lusa, tapi kesihatan yang berpanjangan selagi kita panjang umur mungkin..

1.Gunakan telinga kiri masa jawab phone - Oh No!!! Rasanya tak pernah jawab guna telinga kiri kecuali masa tengah memandu...macam kekok jer rasanya guna telefon kiri..susah nak tukar tabiat ni..

2. Jangan mengambil ubat dengan air sejuk -erkkkkk, tu memang saya lah tu..kecuali amik ubat masa pantang memang guna air suam..kalau nak tahu, kadang2 saya amik ubat bersama 100 plus dan air teh o lagi tau...hohoho..yang ni insyallah akan ubah tabiat ni slow2..

3. Elak makan berat selepas 5 petang -  Lagilah tak boleh ubah tabiat ni...balik keje pun dah kul 10 malam...harus ler singgah makan dulu sebelum balik rumah...kadang2 tu adalah makan kul 6-7 petang...tapi kadang2...selalunya memang makan malam lah...cam rutin jer ni..susah nak ubah..

4. Minum air lebih waktu siang -  hurmmm agaknya saya siang dan malam pun kurang minum air..bayangkan segelas air kalau minum kat restoran, suami jer tolong perabihkan..tak pun share ngan aleesya..saya memang susah nak minum air kosong..satu hari tu mesti minum air manis...hurmm yang ni insyallah slow2 boleh berubah...tapi dgn syarat air kosong tu mesti suam atau sejuk...suhu bilik tak leh terima lorrrr...

5. Tido dari 10 malam sampai 4 pagi- damn!!! Balik keje pun kul 10 malam, sampai rumah 11 malam, tidur jam 12-1 pagi...rutin tu derrr..bukan buat2 cerita...so cam mana lah nak dapat tido yg cukup kan..sob sob sob..

6. Jangan terus berbaring lepas makan ubat - eh, bukan lepas makan ubat terus tido ke?? terutama kalau lepas makan panadol atau minum ubat batuk.. saya memang amalkan cenggitu..kecuali makan ubat dalam kereta atau kat office..tapi insyallah yang ni boleh diperbaiki habitt ni..sebab tak susah kan..

7. Yang last sekali tu, confirm korang pun buat jugak kan..takkan tinggal 1 bar bateri, pastu phone berbunyi tak angkat..cam tak logik jer kan...saya angkat jer phone call tu..sampai lah phone tu mati sendiri sebab tak ada bateri..haha..alamak cam mana nak ubah habit ni...nak2 pulak kalau yang call kita tu cakap "Tahniah, awak menang RM50 ribu"...perghhh menyesal weiii tak angkat...kikiki

p/s: Gambar sumber dari FB..

p/s: So, antara banyak2 tips tu yang mana yg uolss rasa susahnya nak tukar habit tu???

p/s: Apa2 pun ajal maut ditangan Tuhan...






Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment