Friday, September 21, 2012

Menu Breakfast Raya || Susah ke masak sendiri??


Alhamdulillah...
Pada hari Malaysia 16.09.2012 yang lepas, berkesempatan juga buat open house utk rakan2, jiran2 dan anak2 murid serta parents anak2 murid pun ada yang hadir..
Dah lama tak buat makan2 kat rumah since tak ada bibik last year...
Sebab tu kalau perasan tahun ni nak celebrated birthday anak2 pun buat kat sekolah dan restoran, buat kenduri kesyukuran pun kat cafe jer...bukan apa, kengkonon susah nak kemas2 kalau tak ada maid..tapi alhamdulillah, opearasi sebelum, semasa dan selepas open house haritu semua berjalan lancar..

Lagi satu, kalau tak ada ayah damia tak mungkin segalanya berjalan lancar..
Pendek kata semuanya bermula dari sepakat kami suami isteri..
Kami dah bahagi2 kan kerja ikut pengkhususan masing2..
Saya dah siap sms apa yg perlu dibeli, si suami bawak anak sorang pergi kipmart gi borong keperluan open house..
Saya dah siap bagi tugas saya kemas dapur, si suami kemas bahagian luar rumah...pun semuanya terlaksana..pendek kata muafakat membawa berkat..
Anak2 pun bagi komitmen terbaik pabila antara mereka pun tak ada nak ganggu2 kami buat kerja..

Ok lah main menu utk open house kalini saya masak sendiri..
Tapi menu2 yang ringan2 tu memang saya tempah jer lah..

Jom tgk apa menu open house (Breakfast Raya) kami kalini...


Mushroom soup dimakan dengan garlic bread..
Tapi breadnya tak ada garlic...hihi..
Pastu ada juga toasted bread dimakan bersama dengan planta, kaya, peanut dan gula..
Siapa nak bakar sendiri..
Budak2 memang laju jer makan menu ni...serius, kejap jer habis..
Oh yer, mushroom soup tu jer lah saya masak, yang lain beli lah kan..


Meehoon crispy..
Percubaan pertama saya buat ni..
Alhamdulillah menjadi!!!


Nasi lemak sambal special..
Huaaa..nasi lemaknya terhangit sikit..
Hurmmm kelam kelibut kat dapur, sampai terhangit nais lemak..
Nasib baik habis...:)


Nasi dagang gulai darat ikan tongkol..
Sob sob sob, dah last2 tu ikannya dah habis, gulainya banyak lagi..
Last2 masukkan telur rebus buat lauk...:)


Segar dari ladang..
Telur ayam kampung gred AAA..
Feveret kawan2 ayah damia...hihihi


Kuih feveret saya ni..
Tak sah kalau gi pasar tani tak beli kuih ni..
Makan dgn penuh nikmat gitu..


Opsss, haritu tak rasa pun bingka jagung ni..
Cam mana yer rasanya..
Pakai order jer ni...walhal tak pernah rasa..:)


Ramai org suka makan talam keladi rupanya...


Biskut2 pun ada utk dicicah bersama kopi kapal api kaw kaw panas tu...
Wajib ler ada jacobs kan..


Kuah meehoon crispy, ramai pulak yang tanya resepi..
Resepi campak2 jer pun..


Nasi dagang kelate..
Sebab ada beras merah2 tu..


Yummy!!!!


Sambal yang tak pedas sangat walaupun nampak merahnya mak ngah kan..hehe


Ramai pula yg cakap susun atur dan deco2 breakfast raya aritu macam hotel sudaa..
Apa2 pun terima kasih kepada yang puji..
Masih banyak kena belajar ni..:)


Menu yang paling banyak kena refill..
Kegemaran kanak2 ni..

Antara menu2 lain yang tak sempat snap:
Rojak Tauhu sumendang..
Kek velvet
Air kopi kaw kaw
Air teh strawberry
Mango juice
Aneka kuih raya dan kerepek..
Dll yang menu sampingan..

Puas hati dapat buat open house kalini..
Walaupun mungkin makanan ada yang terkurang atau terlebih..adatlah kan, tak ada yang sempurna.
Last year open house sekali dengan perasmian Galeri Kebaya Zarina Ayu dan celebrated birthday Aleesya..buat kat galeri..so of coz semuanya katering kan..


p/s: Sekali sekala meraikan tetamu yang datang membawa berkat, memang berbaloi2..
p/s: Next enrty wajah2 yang datang open house saya..:)




Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment