Sebenarnya dah lama suka makan kuih ni..
Memang sedap sedap best best sangatlah kuih ni..
Memang kalau gi Pasar Tani atau Pasar Malam..
Kuih ni wajib dibeli.
Semalam..masa tgh googled googled cari resepi..
Macam konfius pulak nama kuih ni..
Sebab selalu beli, tgk penjual letak nama "Kuih Sri Sarawak"
Pastu ader jugak yan letak nama "Talam Sago"
So nak tanyalah uols..
Apa nama kuih talam ni sebenar..
Sebab memang betul2 berminat nak belajar buat talam ni sendiri..
Ader yang panggil Talam Tokyo
Tak cayer??
Klik2 bawah.
Ader jugak yang panggil Talam Sri Sarawak..
Talam Sago Banjar pun ader juga org panggil
p/s: Selalu makan yg lapisan bawah warna putih tu sagu campur kelapa...
Lapisan kedua warna coklat macam air gula melaka tu..
Dan lapisan atas sekali warna hijau..
Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
5 comments:
tk pnh jmpa lg talam berlayer2 ni..biasa talam yg atas gula merah bwh santan tu je
serius tak tau nama kuih2 talam ni
yg kita tau
talam suji, keladi, ubi kayu, cendol
plg suke talam suji
yg reti buat
talam cendol
yg lain2 pandai makan je hehee
kita xtau ler kak ayu..
x pernah makan kot..
tapi harini kita buat talam ubi..
gigih sagat ubi..
ore klate panggil boko ubi...hehe
tau talam je k.ayu..hehehe
kuih talam kee ? macam lain jee panggilan kat tengganuu
Post a Comment