Thursday, April 7, 2011

Perfect Scuba-Diving Honeymoon @ Sabah

 Dup dap dup dap dup dap tau..
Ingat tak takut ke nak gi scuba diving...
Nasib baik ler ader hubby yg bagi dorongan..
Ok jom kita tgk liku2 perjalanan menyelam ke dasar laut..

Oh yer sebelum tu nak citer ni..
Kami amik package scuba diving dengan Divedownbelow
Ni under PADI PROFESIONAL  - 5 star dive centre...
Kalau sesiapa yang biasa dive tu, pasti dah biasa dengar istilah PADI ni

Sepatutnya kami amik pakej 1 full day punya course... RM350 perperson...
Tapi disebabkan atas nasihat pihak Divedownbelow sendiri yang tak mengalakkan kami amik pakej 1 day course atas sebab tak cukup masa bertenang 18 hours before amik flight keesokkan harinya..maka course kami dipendekkan ke half day course jer..so kami bayar RM260 perperson
Kata mereka....kalau tak kami boleh pengsan akibat tak cukup udara kot..
Sebab air pressure kat flight kan berbeza dgn air pressure below the sea..

Downbelow's fleet of vans with qualified drivers and guides

2nd day at sabah..
Pagi2 lagi lepas breakfast, tgk2 dah ader driver yg datang pick up kami kat hotel..
Kami dibawa ke Sutera Harbour Resort & Spa Jetty..
Fuhh...dasyat youuuu resort ni...memang ader kelaszzzzz tau..
Kata 5 bintang kan..
Nak tau lebih lanjut pasal resort ni...klik2 bawah


Ni ler Jetty Sutera harbour Resort tu..
Sementara tunggu yang lain2 sampai..
Sempat tu kami posing berlatar belakangkan Sutera Harbour ni..
Memang cantik bangat tau suasana kat sini..
Dalam resort ni jer ader 3 hotel yang berbeza..
Oh yer...sapa yg amikkan gambar kami??
Tiang lampu separuh siap yg bertindak as tripod...hehe


Pabila guests yang amik pakej scuba diving under Divedownbelow ni sampai..
Maka weols pun dibawa naik private speed boat ke Pulau Gaya..
Kat pulau Gaya ni ader center Divedownbelow ni sendiri...
Oh yer..kebanyakan guest ni adalah yang amik course scuba diving yer..
Maksudnya 3-4 hari amik course..
Hanya kami + seorang guest dari Taiwan tu jer baru first time nak dive..


Yeayyy...kami dah sampai ke Pulau Gaya..
Alaaaa...10 minit jer dari Sutera Harbour tadi...
Oh yer...99% guest adalah foreigner yer..
Ader yg dari Taiwan, Norway, UK, Filipine, dan macam2 lagi lah..
1% tu kamilah satu2nya melayu kat situ..


Hah tu dia..nampak tak batang kuning yg terjojol dari beg tu??
Kami siap bawak equipment snorkelling sendiri lagi tau..
Kami memang ader equipment2 cam ni...
Sebab before ader anak2 dulu...memang suka ke pulau..
Kalau nak sewa waswas pulak hygiene equipment tu..
Tapi kalau dah terpaksa, tibai jerlah kan..


Downbelow's PADI 5 Star IDC Dive & Adventure Centre

Ni lah rupa center tu...memang tanah ni private utk diveownbelow ni jer..


Mula2 sampai..
Ader seorang pekerja divedownbelow menerangkan kedudukan kami serta tempat2 yang akan kami dive nanti...


Ni pulak utk group yang nak amik lesen scuba diving..
Kiranya nanti lepas tamat course ni, diaorg boleh bekerja kat dive centre lah...


Sebelum mulakan apa2 aktiviti diving...
Kena isi 4 form tau...aishh jenuh nak mengisi...
1 form pasal confirmation..
1 form pasal condition kesihatan kita..
2 form lagi tu macam exam pulak..sebab banyak tanya pasal selok belok diving...
Alaaa...kalau salah pun nanti instructor tu bagi jawapan...hehe..


Dah siap isi form..
Masa utk test scuba suit dan fin lah pulak..
Kalau betul2 rasa selesa dengan suit yang kita pilih tu..
Barulah masing2 amik utk kegunaan masing2..

Dah lepas pilih suit...masa utk belajar teori..
Memang pada mulanya agak blur dan kurang faham pulak tu...
Yerlah first time kan jumpa benda2 macam regulator, tank oxygen, inflate dan deflate jacket...
Dah lah yang bagi teori tu org putih...hurmmm jenuh concentrate dengar slang2 omputih tu...
Tapi mana yg tak faham tu..boleh jer direct tanya...yang penting jangan malu bertanya..
Kalau nak tau, ader yg org taiwan tu, ibu yang tolong translatekan mandarin utk dia tau...kesian dia tak faham sgt english..


Sebelum dive, kami sewa kamera ni dulu...
Ader jer yang jual RM70 tu..tapi dsebabkan kamera tu guna filem...leceh pulak rasanya..
So, yang senang sewa jer kamera underwater digital ni..


Harga sewa?? Boleh tahan mahallah..
RM225 perday...
Ibu amik yang Canon G12..
Sebab itu jer yang boleh utk dasar laut..


Dan setelah semuanya selesai...
Semua dah tukar baju dive suit...
Maka perjalanan utk diving pun bermulalah..
Jeti itu adalah laluan utk kami dive dive dive...

Kita tunggu next entry yer...
Jom belajar scuba diving dengan saya...





 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
Post a Comment