Wednesday, April 13, 2011

Seafood Sabah memang terbaikkk bahhhhhhhhhhh..

Alkisahnya...
Masa mula2 kami sampai di Sabah...
Memang first sekali target kami nak makan seafood.
Rugilah kan kalau dah datang Sabah, tapi tak merasa seafood yg fresh dan murah2 lak tu..

Kami jalan kaki jer dari Promenade Apartment ke Night Market area Pasar Filipino tu..
Dalam 15 minit jugaklah jalan kaki..
Ater tak bawak anak-anakkan..
Jadi memang senang ler kalau nak jalan kaki jer..


Mula2 sampai night market area Pasar Filipino tu..
Memang sgt teruja tgk seafood bakar ni..
Saiz ader yg dari s - xxl


Ikan bakar ni tak teruja sangat sebab bakar kering kan..


Memang tak leh tahan tgk seafood udang ni..
Meleleh air liur babe!!!


Posing bersama ikan bakar..
Setia bersama Fareeda Rainbow yer..:)
Muka berminyak2 ate lalu tempat org dok membakar jer kejenya..


At last kami pilih ader satu gerai yg jual seafood fresh..
Ayah damia cakap tak nak lah makan seafood yg display..
Sebab tak tau kan ntah bila lah seafood tu dibakar..
Entah2 semalam punya...huhu..
Tu gambar ayah damia tgh posing dgn sotong bakar fresh..
1 cucuk tu hanya RM10 je....murah kan...


Jenahak bakar!!!
Isi sangat gebu gebas..cuma RM10 sahaja..
Lagi satu kami makan udang galah saiz L...ok lah...not bad..
Harga udang tu pulak RM10 seekor jugak..
Yang penting kami pilih sendiri baru bakar yer..



Dan yang pasti kelapa muda di Sabah memang sangat Best!!!!!!!!!!!
Dah lah isinya banyak...lemak berkrim pulak tu..
Cuma hairan jap kenapa diaorg perah limau kasturi dalam kelapa tu..
Memang cengitu ke style Sabah...


******************************************************************************
Malam ke-2, kami memang shopping mutiara sakan..
Dah lepas penat2 shopping Mutiara tu, kami ke medan seafood Kg Air Tawar..
Wowww weee...memang meriah giler..
Tapi kami was was lah kat situ sebab semua org cina..
Cam mana pulak pakcik driver teksi (melayu) dan penjual mutiara (melayu) boleh suggestkan kami makan kat situ...walhal kami dah tanya betul2 kat situ halal ke...Mati2 diaorg kata HALALLLLLLLLL...ramai org melayu kita makan kat situ...


Ibu pun pergilah tanya sorang cina yg tgh promote2 makan kat kedai dia..
Ibu tanyalah "Halal tak kat sini"
Pastu org cina tu pun jawab "Kakak, sini memang tak der Pork, tapi terus terang cakap lah sini ader carlsbierg dan beer..tapi  kakak boleh amik air tin"..
Huhuhuhu...bila dgr jer cina tu cakap cam tu...Terus tak jadi nak makan kat situ..
Sebab was was kan...


Last2 kami makan kat sini...
Pakcik driver teksi jugak yg cadangkan..
100% Fresh...
Depan dia tu ader laut...banyak kapal2 berlabuh..
Sebelah dia macam pasar basah..
Atas sikit dari Pasar Filipino..
Dek kerana penat yg teramat sebab mengambil masa yg sgt lama shopping Mutiara,
Kami decide naik teksi ke sini...
Oh yer..kami shopping mutiara kat tempat lain tau..
Jauh dari pasar filipino tu..
Tunggu next entry yer..


Kat sini memang majoriti jual seafood fresh..
Lepas dah timbang dan sebut harga..
Barulah diaorg bakar..
Tu kami makan ikan merah bakar, sotong saiz XXL bakar dan kangkong goreng belacan jer..
Itupun tak habis makan...huhu
Tapi memang sedap2 giler dari semalam punya tempat...
Sos sambal dia memang ader umphhhh


ABC lain dari yg lain...
Sebab tak guna ais salji tu..
Guna ais ketul kecil2..
Dahlah banyak aksesori dalam ABC tu...
Memang terbaik lah...:)

Memang tak menyesal langsung Makan-makan dan jalan-jalan Sabah..
Berbanding makan2 seafood di Batam, Indonesia last year...
Kami pasti akan datang lagi Sabah


p/s: Pon pon...perabot baru dah sampai...Misi utk susun atur semula perabot sedia ada dirumah!!! 
I like home deco!!!!!!!!!

 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment