Wednesday, April 20, 2011

Dapat RM20 jer??????



Ahad lepas, kami satu keluarga bangun lambat...
Lambat sebab tido lambat..
Gara2 kaum2 ibu berTT di KFC 24 hours..
Si ayah pulah berTT di ZZ Sup Tulang..
Dan anak2 pula bermain2 sakan di playground KFC..
Hasilnya....Nah jam 1 pagi baru sampai rumah..

Bangun2 pagi, terus decide nak rearrange stor..nak kemas stor
Bukanlah sebelum ni tak kemas...
Sebab bibik memang rajin mengemas..
Yang rimas sebab terlampau banyak sgt barang dalam stor tu..
Sampaikan nak cari satu2 benda pun terpaksa mengusung semua ke luar..


Ni barang2 stor yang dipunggah ke living hall...
Macam2 ada kan..


Bila living hall dah hampir tak boleh nak jalan..
Setengah barang letak kat dapur jap..


Bila kat dapur pun dah tak der ruang nak masuk kaki buat air minuman..
Maka setengah barang stor dieksport ke bilik tetamu pulak..

Operasi mengemas bermula dari jam 11 pagi sampai jam 2 petang..
Memang kalini dahtak der sayang2 benda dah..
Selama ni memang sayang nak buang sesuatu tu..ater kotak kecik2 tu pun sayang nak buang..
Kalini nekad, barang2 yang perlu sahaja mengisi ruangan stor..
Barang2 lain pejam mata jer lah buang..


Dan hasilnya??
Nampak lebih kemas!!!!
Lebih tersusun..
Dan senang nak cari benda..

* Kini dalam stor pun ader aromateraphy!!



Ni bahagian dalam2 stor pulak..
Dulu2...apapun tak nampak...
Sebab padat dgn kotak2..dan barang elektrik yg rosak2..
Kalini...memang dah asingkan awal2..
Siap tulis dan tanda awal2 lagi dalam kotak tu ader benda alah apa..

*Gambar ni snap2guna gadget baruuuuuuuuuuu..malam tu jugak beli...hehe

*******************************************************************************
Keesokkan paginya (Isnin)
Datanglah lori yg kutip2 besi, plastik dan kertas2 lama ni..
Yg menjadi persoalannya....huhuhu
Banyak2 barang tu cuma RM20 jer??
Dasyat tau...sedih betul...murah giler dia amik..
Kalau suratkhabar 30 sen sekilo..
Kalau besi 80 sen sekilo..
Kalau plastik 50 sen sekilo..


Yang ralat tu...ekzos original wish ayah damia ni..
Macam tak berharga pulak...huhu
Padahal boleh guna lagi tau..
Oh..ayah damia tak guna sebab dia dah upgrade ekzos dia.
Dulu2 nak buang sayang..
Sekarang pejam mata jer lah..
Padahal banyak giler weiii besi tu..
Siap decoder astro pun buang, besi2 alat elektrik pun buang...


Apek ni nak angkat ekzos tu pun sampai nak terjatuh ke depan tau...
Memang berat giler ah..
Tapi timbang2 hanya 16 kilo jer..
Memang ralat...


Sebenarnya tak tahu pun plastik boleh dijual...
Sebab awal2 lagi ayah damia dah buang 3 jug kettle rosak dan 2 rice cooker rosak..
Hasil keje bibik selama 2 tahn yer didapur..
Ntah cam manalah dia guna..asyik rosak jer..sabo jerlah..
Aishhh apalah nasib ko plastik..
Dapat RM1 jer utk 2 barang ni..


Apa2 pun kini..
Stor dah maki bersusun dan teratur...
Alhamdulillah...dah lama nk rearrange stor tu..
Akhirnya terlaksana juga..
Al-maklumler....weekend sibuk bercuti jer kan..


p/s: Tak sabar nak tunggu ke lumut pulak ni!!! Tak lama dah pun..

p/s: Alhamdulillah...ibu settled, ayah damia settled, ayyunie settled, aleesya jer tak settle2 ni..

p/s: Lepas kemas2 stor jam 2 ptg, terus gi Jusco Bukit Indah makan2 dan cari barang lagi!!!






Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment