Monday, December 7, 2009

::New Look in DAMIA'S Room::

 Hari ahad yg berbaloi-baloi...
Kenapa???
Kerana semalam satu hari ibu dan ayah peruntukan masa untuk mengubah dan mengecat balik bilik aleesya dan ayyunie...
Bukanlah warna sebelum ni tak menarik
Tapi saja bagi nafas baru...tambah2 ayah dah janji the kid's room boleh dicat warna pink


Memang dah lama sebenarnya nak buat deco and painting baru at this room
Tapi since asyik ber"holiday"
Kalau tak holiday pun asyik ber"outing" jer
So, masa memang terhad....
Dan semalam tak gi mana2 pun...
Cuma lepas maghrib jer keluar gi kedai furniture berdekatan survey2 mana yg patut....


Masa tgh google2 idea nak decorate tu..
Tiba2 teringin nak buat cam ni...

 
 Tapi memandangkan Aleesya still toddler,
dan Ayyunie pun still baby
Rasanya konsep ni tak sesuai kot..


Then google lagi
Tiba2 jumpa design ni lak
Rasa macam sesuai jer since semua furniture dalam pic ni memang dah sedia ada dalam bilik Aleesya dan Ayyunie..
Dan yg paling menarik ialah konsep "bubbles2" tu..
Nampak mcm sweet jer...
So memang ibu dan ayah dah decide nak buat konsep "bubbles2" tu..
 
Sweet kan...
Tapi tak lah tiru sebijik macam ni...
Bubbles2 tu saiz dia ikut kekereatifan sendiri
Warna pun ikut keselesaan sendiri


Jom tgk the progressed....

 
 Asal warna bilik yg light green tu...ayah upah kontraktor cat satu rumah include lah bilik baby ni (masa tu) since aleesya tak lahir lagi....nak cat warna pink awal2....kang keluar boy lak, so pilih lah warna light green tu yg agak2 boy n girl pun boleh match gak....
p/s: susah gak mula2 pk cam mana nak buat bubbles2 tu...akhirnya guna lah idea yg tak berapa kreatif ni......tampal jer paper

 
 Taraa....yg ni dah siap cat tapi still tak kering sepenuhnya..
Tu yg nampak tompok2 lagi tu...

 
 Akhirnya tepat jam 4 ptg semua dah siap cat dan kemas bilik..
Cuma deko jer still kena touch up lagi...
p/s: bab deco ni masalahnya...coz dalam bilik aleesya + ayyunie ni memang kira semua full furniture....siap ader sofa L, wardrobe, drawer, and so on....ingat nak beli furniture baru (dah survey2 pun), tapi mana nak letak semua brg2 lama ni even its condition still baru.....nak letak kat ruang rumah ni semuanya dah penuh brg....huhuhuhu

 
 Aleesya like it very very much.....siap ckp
"ntik (cantik)....room sya (room aleesya)"
tu siap2 nak landing la tu...

 
 Dah habis painting and kemas2....time untuk relax2 dalam bilik since semua dah tidur..
Ibu pun apa lagi, keluarkanlah Katalog IKEA (singapore punya yer since selalu pergi IKEA kat Singapore berbanding KL), then mulalah aim nak beli apa.....
p/s: tu yg kat FB semalam tanya IKEA or SSF DECO, which one better?

 
 Berkenan kat set bedroom blue colour tu....tapi nak pink kaler gak....
(sometimes IKEA SING punya value lagi murah harganya berbanding IKEA KL punya barang....tapi some items je lah)

 

 
Kalau tadi yg 4 ptg punya deco tu hasil tangan ibu, ni pics yg taken jam 8 mlm tadi...
SENTUHAN SEORANG AYAH TERHADAP BILIK ANAK2 KESAYANGANYA... 
not bad.....siap ader dressing table lagi for hers...
(well ayah damia memang concern bab2 deco rumah ngan kebersihan ni tauuuu..teramat fuzzy)

standing lamp tu beli kat IKEA KL 5 tahun yg lepas ooooo...
(jgn tak tahu, aleesya ni suka melaram......kat bilik ibu tu, dreesing chair tu hanya Aleesya jer yg guna, ibu dressing n make up pun sambil berdiri jer)


Setakat ni dulu...nanti ader masa will plus the deco and others stuff...
-
-
-
-
Tapikan kalaulah dapat buat bilik cam ni pun best gak kan...
Insyaallah, tunggu Aleesya dan Ayyunie besar sikit ,
Ibu buat cam ni yer.....

 


Post a Comment