Wednesday, December 30, 2009

::Duta Sand Beach Resort - Day 1::

 
Alhamdulillah, kami sampai tepat jam 2 ptg kat Duta Sand Beach Resort, Kuantan .....sementara tunggu kawan ayah yang lain2 tiba (Reunion collageous masa kat KMK dan housemate masa study kat UTM), sempat lah posing2 kat kawasan sekitar resort ni...


Aleesya

 
Ayyunie

 
Ingat lagi tak entry pasal ibu gi wedding kawan ayah kat mersing tu?
Ni lah dia, uncle Jumali.....baru kawen 2 minggu tu...diorg konvoi ikut ayah damia...tunggu kat muadzam shah dari melaka

 
Aleesya posing lagi..
Lama tul tunggu diaorg ni sampai...

 
us
(x faham kenapa nampak baju ayah cam ader cahaya)

 
Uncle Wan Pit and his daughter

 
The view of the resort
Group Reunion ni kiranya stay sebelah menyebelah dan depan belakang jer...senang nak berhubung..

 
Sementara tunggu aktiviti dijalankan jam 5 ptg, apalagi...swimming time la for Aleesya...
Huhuhu...pantang nampak pool, mesti tak habis2 ajak swim...nasib baik bibik ader untuk melayan..

 
Ibu dan auntie ana tgh chating2...
Perasan tak Ayyunie pandang ke mana tu?

 
Ibu dan Ayyunie

 
Wahhh wahhh...syoknya Aleesya swimming....

 
Sementara tgk2kan Aleesya swimming, kaum2 hawa dok gosipping chatting lagi
auntie ana, auntie fara (pregnant 4 month +), auntie izan (yg baru kawen tu) ngan ibu....

 
Salah sorang drp kawan ayah yg sibuk ber"photoshoot" family dia...
DSLR nikon....

 
Teruja tul Aleesya dapat swimming yer...

 
Akhirnya Ayyunie pun join jugak..
Tempat yg selalu ayyunie nak terjah dan tgk......
Pantang nampak pool jugak Ayyunie ni, sebijik cam kakak dia...

 
Siap bawak toys lagi...
Masalahnya salah tempat main lah Aleesya dan Ayyunie..
Tu org main pasir kat pantai lah..

 
Motif ambik gambar ni????
 Nak bandingkan DSLR Nikon dan Canon...
Dan terbukti Canon lebih sharp dan semulajadi warnanya...
Tapi setiap DSLR ader pro & contra nyer...
 -

Aktiviti di pantai


Tepat jam 5.30 ptg, weols pun gi lah ke pantai untuk acara sukaneka....
Pelbagai xtvt diadakan....antaranya...
1. Lontaran kasih (baling telur couple2)
2.Lari dukung couple
3 Lari berganti2 sambil dukung anak masing2
3. Lari berganti-ganti (suami  - lari sebelah kaki, isteri - lari pocong)
4. Mengenal kasut ibudan ayah (Untuk budak2 2 tahun)




Bersemangat tul Aleesya nak cari kasut ibu dan ayah yer...

 
Hehe..jumpa gak akhirnya kasut ibu dan ayah dalam timbunan kasut tu yer..
-

Malamnya lak siap2 nak gi BBQ....

 
Dah siap2 semua gi kat pantai coz ader BBQ

 
Aleesya pun dah siap2 gak nak join BBQ...
-
-
-
TAPI APAKAN DAYA HUJAN YG PADA MULANYA HANYA RINTIK2 MANJA GITU.... LAMA2 JADI AGAK LEBAT LAH JUGAK....LAST2 KAUM2 BAPA CONTINUE BBQ DENGAN BERPAYUNGKAN TIKAR MANAKALA KAUM2 IBU LAK SIBUK BAWA ANAK2 BALIK KE BILIK MASING2 UNTUK TIDURKAN MEREKA..

BTW BBQ TU MEMANG HAPPENING COZ SEAFOOD YG DIBAWA MEMANG MARVELOUS...UDANG DIA PERGHHHH BESAR GILOSS....MAKAN 2 EKOR PUN DAH KENYANG GILER...THANKS UNCLE WANPIT DAN AUNTIE NURUL SELAKU AJK MAKANAN....
-
-
-
Dah siap2 ber BBQ dan makan2...aktiviti seterusnya dijalankan...

 
 Aktiviti make over..
Aktiviti yang kitaorg paling gelak sampai nak pecah perut
Hanya 4 calon jer yg bertanding untuk kategori ni...
Coz yg lain2 dah pernah buat makeover ni tahun lepas...
Kiranya cam dera lah kat diorg ni..kebetulan lak yg kena tu adalah pasangan pengantin baru..


Tgklah diorg ni posing....
Cam mak nyah pompuan betul pun ader
Tema:
1. uncle jumali - gadis seksi (hehehe, tahulah baju tidur malam pertama tu, mentang2 lah baru kawen)
2. uncle ise - lady in pregnant (hehehe...sebenarnya nak cover perut buncit)
3. uncle Kam - gadis sepanjang zaman (wowww, u look so beatiful)
4. uncle Yie - wanita mak yong (so kreatif lah)

And the winner goes to.....UNCLE KAM...
(dah mcama artis diorg ni....camera dslr nikon, sony , olympus dan canon bertalu2 snaps diorg.....yg bawak dslr dah jadi cam media lak)


 
 Last aktiviti for the night was " masuk lubang"...wakakaka..ader unsur2 lucah youuu...
Actually game ni nak menguji komunikasi pasangan sebenarnya....
Either pasangan suami isteri leh patient atau tak antara satu sama lain...

Habis jer aktiviti ni....semua kaum2 ibu balik tidur bilik masing2..
Tapi kaum bapa2 semua gi pertandingan memancing lak...
Yang bestnya hadiah dia adalah sapa2 yg dapat menaikkan ikan dulu..
Akan dapat RM100 ringgit from Uncle boyo..
Nak tahu kenapa dia yg kena bagi???
Coz dia yg cabar....
Hehehehe....dan kita tgk sapa pemenangnya yer nanti....


p/s: Baru rasa susah kena usung DSLR ke hulu ke hilir.....antara kelemahan yg dikenalpasti semasa holiday + reunion aritu:

1. Kalau hujan mulalah gelabah nak cover DSLR ni....kalau camera digital compact tu masukkan dalam poket pun leh lagi
-
2. Huhuhu...kalau dah ader DSLR, pendek kata banyak amik gambar org je lah....tak der pun gambar weols satu family ...ye lah selalunya suruh bibik yang amikan pics weols satu family, ni takkan nak suruh bibik yg tak tahu apa2 tu snaps by dslr....sedih tul
-
3. Bayangkan masa weols otw nak gi Photoshoot kat teluk cempedak, weols aderlah singgah satu pasaraya ni...terpaksalah angkut sekali Beg DSLR yg besar gedabak tu..takkan nak tinggal dalam keta kot...
-
4. Beban dah bertambah hampir 1kg kot leher ayah.....
-
5. Boleh jer nak guna tripod...but sometime kan rasa lecehlah nak setting tripod tu....tambah2 kalau dalam keadaan urgent amik gambar...
-
6. Kenapa masa BBQ tu tak leh snaps pic....rupa2nya tak cukup lighting lah....walaupun flash dah dinaikkan.....kawan ayah yg guna DSLR Nikon tu terpaksa guna dia punya speelight, baru leh snap...kalau camera digital compact tu, anytime and anywhere leh snaps...
-
7. Dah bawa camera digital compact tu...tapi masalahnya tak der bateri lah pulak....dah suruh ayah beli bateri, nak tahu apa ayah damia cakap???
" wat pe nak beli bateri lagi....DSLR kan ader, guna je lah yg tu"
-
Conclusionya camera digital compact ibu itu masih berguna untuk ibu dan akan tetap standby pada bila2 masa....


sambung next entry....jenuh ooo edit gambar.....



Post a Comment