Wednesday, December 9, 2009

::Aleesya's learning progress -2 years old::

THE LATEST LEARNING PROGRESS OF 
DAMIA ALEESYA ON 2 YEARS OLD




1. Dah pandai cakap one - ten (1-10).....dah boleh tunjuk dengan jari no 1, 2, 3, 5 dan 10......
(setiap kali tgk citer high-5, mesti tangan dia nak "give me 5" dan sememangnya dia suka "give me 5" dengan ibu dan ayah).



2. Dah boleh cakap A-Z....tapi masih ader yang tak ikut susunan. Dan bacaan A-Z tu pun banyak ikut lagu BARNEY punya ryhthem....
(setiap buku yg dia nampak mesti ckp buku "ABC")



3. Dah pandai nyanyi lagu 'twinkle2 little star" , " I love You" - (lagu theme barney), " Row, row, row your boat", "if you happy and you know you clap your hand" dan "mickey mouse club house theme" .
(setiap lagu yg dinyanyi mesti ader gaya....gaya tu semua ibu lah yg ajar, tapi kadang2 ader gak terpengaruh dengan rancangan yg aleesya tgk)



4. Dah pandai nyanyi lagu mandarin "yu er2 bie xia lai" dan dah tahu sebut family members in mandarin
(ba ba, ma ma, jie jie, ge ge dll) also dah pandai sebut 1,2,3 in mandarin..
(tak banyak masa ajar mandarin, banyak ajar english jer....huhuhu) 




5. Setakat ni tak pernah lagi ajar aliff, ba, ta...(apa punya ibu lah ni kan) tapi setiap kali kita mengaji mesti dia akan ikut sama (yang hujung2 jer sebutan betul)...dan alhamdulilah, kalau nampak kita amik air sembahyang tu, cepat2 dia bentangkan sejadah dan hulurkan kain sembahyang kat ibu dan ayah.
(terharu tau apabila anak buat macam ni kat kita)



6. Dah boleh baca doa makan sikit2...dan setiap kali makan kat meja (breakfast, lunch, dinner) mesti cukup ader ayah dan ibu, kalau tak selagi tu lah dia tak makan.....siap jerit2 lagi pangil "ibu ayah eat"....
(huhuhu...yg ni memang bagus, setiap kali makan, mesti dia yg ingatkan kitaorg baca doa)




7. Dah banyak tahu english vocabulary terutama semua anggota badan dia .....from head to toes - nose, eye, feet, leg, stomach dll....
(ibu dulu rasa2nya dah masuk sekolah baru tahu apa tu "stomach", "stamp your feet, "knock your head").


8. Hampir separuh drp flashcard yg dibeli Aleesya boleh recognised......dan selalunya apa yg kita ajar 2 atau 3 kali, dia akan ingat......boleh dikatakan fast learner lah....
 ( yg aleesya tak tahu tu maksudnya memang ibu dan ayah masih tak ajar ).




9. Dah banyak tahu vocabulary in english dan memang selalu speak english ngan ibu kat rumah (but still rojak ok)...dan aleesya pun banyak tahu arahan dlm bahasa inggeris...
Contohnya antara ungkapan Aleesya:

 - Morning, ibu ayah... (masa bangun pagi)
 - Baby...no no no, cannot eat (masa ayyunie nak makan something yg tak boleh makan)
 - I love you ibu/ ayah/ baby.....(masa nak tidur atau lepas cakap tepon....terharu sgt masa ni.....)
 - Ibu/ayah work (kalau kita tanya "where is ibu/ayah going?)
 - ".....stand" sambil menganggukkan kepala (kalau org tanya " aleesya understand or not?")
 - Bu, i want go to toilet ...(tapi masih tak clear lagi dia punya pronounciation)
 - Dah boleh cakap dan faham apa tu pee, diapers, spoon, take bath, put back, dowstairs, upstairs, toys,   plate, frog, tiger, glass, aeroplane and so on ...
 - "friends??? go school??" (kalau dengar van sekolah dok hon hon kul 11.30 pagi dan 3 ptg)

9. Can recognise the things that she uses at the home and in the class....

(dah tak larat nak pk satu2 time ni, apa yg terlintas jer tulis ni....will update later)


FAKTA MENARIK MENGENAI DAMIA ALEESYA




1. Seorang pengemar sayur, terutama sayur yg bewarna hijau, terutama bayam, sawi dan kobis.......
(memang tak percaya aleesya boleh habiskan semangkuk sayur tanpa makan nasi, btw ibu memang pengemar sayur manakala ayah sebaliknya)




2. Perkataan pertama yg boleh disebut ialah "milk".
(Kalau tak silap umur 9 bulan dah pandai sebut "milk"......Ayyunie sekarang pun dah pandai sebut "milk")

A.Y.A.H.

3. Perkataan 2 suku kata yg pertama dia boleh sebut ialah "ayah".
(Nak menangis rasanya masa mula2 dia sebut "ayah..ayah.." .b4 umur dia 1 tahun dulu2)

A.Y.Y.U.N.I.E

4. Perkataan 3 suku kata yang pertama "Ayyunie"
(sebak sangat masa ni coz kalau kita tanya "what is baby's name?"...mesti dia jawab "ayyunie")



5. Perkataan terbaru yg dia boleh sebut dengan jelas "aeroplane"
(gara2 naik aeroplane gi kuching ari tu...sejak tu, kalau dengar bunyi aeroplane jer, boleh dia tunjuk kat atas langit then cakap "haah...aeroplane" dan kenderaan (toys) paling banyak kat rumah aderlah aeroplane...)




6. Paling suka tgk rancangan SEHATI BERDANSA (sebab boleh dancing) dan AWAN DANIA(coz ader aeroplane)




7. Sebelum tidur kena tengok DVD Barney....kadang2 baca buku....
(sampaikan kadang2 kul 12 tak tido lagi sebab asyik layan DVD.....yang tak tahan tu dah pandai tukar DVD sendiri sekarang)




8. Dah pandai jaga adik, kalau Ayyunie nangis, cepat2 amik botol susu bagi ayyunie, kalau adik dia merangkak then hampir2 nak jatuh, siap cakap"babyyyyyy.....haa haaa haaa, jatuh", kalau aleesya makan sesuatu, nanti dia cakap "baby...want??".....
(yg ni paling suka coz dah nampak yg aleesya ader tokoh jaga adik, tapi kadang2 tak leh pakai gak coz ader gak time dia marah, dia pukul de ayyunie)




9. Kalau ibu dan ayah gi work, Aleesya memang setia ngan meja study serta buku feveret dia....memang pendek kata aleesya asyik baca buku je lah....mana yg bibik boleh ajar tu bibik ajar lah....
(tgk melalui cctv ok.....ader buki yg jelas dan nyata...)




10. Kalau gi jalan (maksudnya lepas pakai baju cantik2)...mesti aleesya tanya "pin???", "pin???? "...merujuk pada pin rambut dia..
(aleesya memang selalu kalau keluar dia suka melaram, siap amik gincu ngan compact powder ibu lagi...pas tu buat gaya ala2 macam ibu make up.....(adakah ibu mentornya?)..tapi tak pernah pakaikan betul2 pun...buat2 action jer....lagi satu perfume.....kegemaran dia jugak...)




11. Sejak akhir2 ni, dah pandai tidur sendiri dalam bilik ngan ayyunie...(tapi bibik pantau lah)...dah tak guna baby coat dalam bilik ibu ayah lagi.....walllaaaaaa....yg ni paling best coz boleh lah ibu dan ayah tidur dengan aman.....
(tapi sebenarnya runsing gak masa mula2 dulu dia nak tidur dalam bilik dia...ingat ke dia merajuk ke, marah ke atau dah makin rapat ngan bibik...rupa2nya dia nak berdikari......apa2 hal pun ibu ayah still pantau dalam bilik melalui cctv)....




12. Kalau nak gi mana2 sekarang...mesti tanya "baby???baby???" - maksudnya baby ikut tak?...kalau kita tak bawak baby, memang susah aleesya nak ikut gi mana2....that's why sekarang kalau nak bawak gi mana2, bawak 2 2, kalau tak tinggal 2 2...
(Aleesya ni seorang kakak yang penyayang rupanya)..

SETAKAT NI JE LAH PERKEMBANGAN ALEESYA YG MAMPU DITULIS OLEH IBU.....NANTI IBU UPDATED LAGI YER....APA APA PUN DENGAN HANYA USIA 2 TAHUN NI IBU RASA ALEESYA DAH BANYAK SANGAT PERKEMBANGANNYA....KADANG2 ADER TINGKAH LAKU ALEESYA TU MEMBUATKAN IBU TAK PERCAYA DENGAN SEUMUR JAGUNG NI ALEESYA DAH BOLEH BUAT....WE, IBU AND AYAH SO PROUD WITH YOU, ALEESYA...NANTI IBU CERITA PERKEMBANGAN AYYUNIE PULAK YE....AYYUNIE TUNGGU YE...

(dan semestinya lah ibu ayah bangga dengan diri kami juga kerana berjaya mendidik aleesya hingga saat ini walaupun kekangan kerja memang tak habis-habis sampai bila2....boleh diri sendiri perasan jap yer)

WHAT EVER IS I WOULD LIKE TO SAY 
GOD NEVER JUDGE US BY OUR RESULTS, BUT BY OUR EFFORTS 



p/s: entry ni telah ditulis masa aleesya 2 tahun ari tu...cuma ader yg tambah2 ikut perkembangan semasa...

tapi tak sempat nak updated dan published...
lama giler dalam draft ni...(18/10/09)
* motif - untuk jadi benchmark pada diri ibu sendiri
*gambar original - tak der coz tak terfikir nak snap semua moments ...credit to google image..





Post a Comment