Thursday, December 17, 2009

::DSLR...sekadar pendapat::

Balik dari wedding kat mersing tu,  tiba2 ayah damia ajak gi tgk camera DSLR kat Jusco Tebrau...
Coz weols tak puas hati tak dapat tgk DSLR tu masa kat Jusco Tmn U...
Nak gak tahu apa beza Semi Pro ngan DSLR tu...
mmmmmm....rupa2nya DSLR  tu kelebihan dia adalah boleh tukar2 lense...
then tambah accesories macam speedlight, prime lense, remote camera, DX lenses, dan zoom lenses...

Pada mulanya niat dihati nak sambar yg semi pro yg design mcm DSLR tu...
coz weols ni bukanlah pro sgt nak guna DSLR...
Kang beli mahal2...guna mode auto gak...
Tak rajin nak "mengetek"

Tapi since promoter tu kata better amik DSLR..
beza ngan semi pro cuma tambah RM600++ jer...
Ayah damia nampak macam berminat sgt2 ngan DSLR ni..
HAMPIR2 DAH NAK BELI....SEKALI LAGI SERIUS CAKAP...HAMPIR2 DAH NAK BELI...
(tiba2 nafsu apa ntah datang merasuk ayah damia nak beli DSLR ni....may be since ayah damia dah semi pro buat stunt amik gambar kot...tu yg suka buat potoshoot kami anak beranak ni)

Tapi dapat juga ibu menahan nafsu si ayah untuk membelinya...
antara ayat ibu..
"bang..biar betul...semalam baru habis ber"k" beli karpet ngan perabot...takkan hari ni nak habis ber "k" lagi kot....melampau ni"
Dengan selamba ayah damia jawab
"hehehee..hobi baru...kan sayang suka bergambar, suka berphotoshoot...berbaloi lah beli DSLR ni...kot2 nanti dah pro dan amik lesen, leh buat bisness"
Ibu diam kan ajer...

Tapi sebenarnya dalam hati ibu dok pk best jugak dapat DSLR ni....hehehe..
Tunggulah dulu....survey2 dulu..tgk mana yg best...patut ke tak beli DSLR ni..
Broucher dah banyak kat rumah ni..cuma tak sempat nak review jer lagi...



Candid from the promoter...
Cun siott gambar ibu dalam DSLR ni.....nampak live kan...
(yg tak cun jadi cun ooo)
Yang ni promoter tu tukar lense....konon2nya nak bagi blur2 kat belakang dan focus kat suspek...

 
Candid lagi from the promoter....
nampak shining2 ibu dalam DSLR ni..

 
Tgh dok pk2 nak amik yg mana ni???
1. Nikon D3000
2. Canon EOS 1000D
3. Canon EOS 450D

Yang mana satu best ni??? tapi promoter and some customer kat situ cadangkan amik Canon....coz accesories dia mudah dicari + harga pun reasonable untuk accesories...lagipun Canon kan ader brand...cam org selalu beli handphone jenama Nokia...

Tapikan masa tanya pendapat tentang DSLR ni dalam FB.....ader yg bagi pendapat cam ni.....

1. DSLR berat tau...kena usung ke hulu ke hilir...susah nak carry...tambah2 kalau ader anak kecik

2. DSLR mudah mendapat perhatian peragut....pernah ader kes yg mana peragut meragut DSLR sekali ngan tali dan beg lagi...

3. Kalau nak bisness dalam bidang photograpy, berbaloi pakai DSLR, kalau setakat nak guna biasa2 jer, better beli camera yg canggih yang slim tu...

4. Susah nak jaga...kalau tak pandai jaga nanti fungus naik kat lenses..
(patutlah siap ader org beli almari khas khas yg simpan lenses ngan DSLR)

5. Camera biasa pun boleh buat gambar cantik2 pe....yang penting org yg amik gambar tu kreatif....

So..how friends????? Bila fikir2 balik...ader betulnya pendapat2 tu....ader sapa2 leh bagi pendapat dengan lebih lanjut....please jangan cakap "tepuk dada, tanya selera" ok.....I really needs some opinion and suggestion from uolls....buntu..buntu...



Post a Comment