Thursday, December 3, 2009

::Aidiladha di A Famosa Resort - Day 1::

Ingat nak update semalam entry ni...
Ntah kenapa lak tiba2 tak leh upload pics...
Nak kata intenet slow, macam laju je...
Mula2 kat office Tmn U, tak leh...
Pas tu ptg gi office lagi satu pun tak leh...
Hampehhhhh tulll...
Kat umah barulah boleh....

Kembali kepada main topic...
So ramai yg nak tahu kan kemana ibu damia pergi bercuti???
(iyer ke ader org nak tahu???)
Jeng...jeng...jeng...
Jom tgk2 gambar sambil baca citer...



Weolls bertolak tepat2 kul 12 tgh....fuhhh...berpeluh2 satu badan kemas luggage...siap mandi sekali lagi tu..
Masuk jer tol skudai tu..perghhhh....banyak tul keta..kebanyakannya keta from Singapore...jalan pun quite jam jugaklah....dah tahu jam, haruslah singgah Dunkin Donuts buat spare dalam keta...manalah tahu ntah2 jam sepanjang jalan..
yummy..yummy...suka beli dunkin donuts yg dalamnya inti coklat

 
Alhamdulillah, tepat jam 2:15 ptg, weolls sampai bumi Melaka....
Tapi nak dijadikan citer, B4 ni kalau weolls gi Melaka mesti stay kat Makhota Hotel coz dia punya apartment comfortable + dekat dengan kolam
(kolam dia best ooooo, ader 2 kolan yg connected)
Ingat kan kalau time2 cam  ni tak lah penuh hotel, tu yg tak booking tu...rupa2nya memang hotel kat bandar melaka tu semua penuh
(hotel2 yg tak der apartment still ader kosong, tapi ayah damia tak nak - huhuhu...ayah damia ni memang cerewet sikit kalau bab2 pilih hotel ni,dia dah memang ader kriteria yg telah ditetapkan nak hotel cam mana, katanya biar luas untuk keselesaan)
Last2 kitaorg decide gi jer A Famosa...yg ader kosong masa tu pun hanyalah condotel semata2...

 
Tepat jan 4 ptg, weols pun sampailah kat D'Savoy Condotel
(lambatkan sampai coz dah lah hujan, pas tu jalan agak jam lah jugak)
Sampai je kat situ.....fuhhhh... penuh ngan chinese...amik kesempatan dtg holiday lah tu...
But Most of them are Singaporean based on their car plate
Ader gak foreigner drp luar...
Yg melayu cuma berapa kerat jer
(termasuklah family weols..sah2 dah rayakan)
Tu gambar Aleesya yg boring menunggu ayah amik key dan buat payment kat lobi...
Setengah jam tauu tunggu....coz ramai sgt org...dah lah perut lapar...

 
Ayyunie pun boring gak..sempat main ciku cak lagi dgn ibu...

 
Aleesya yg semakin menghargai adiknya, Ayyunie
-
-
-
-
-
Mula2 masuk condotel, apa yg weols boleh cakap ialah "speechless"
Tak tahu nak cakap apa coz ruang yg diberi amatlah spacious..
B4 ni pun kalau amik bilik apartment 2 bedroom, tak lah seluas ni...
Tapi yg ni mungkin disebabkan "ala2 Condo"
So, ruangnya amatlah selesa
(sukalah tu ayah damia dapat bilik cam ni, berbaloi2 katanya)
Jom tgk condotel yg weols duduk selama 3 hari

 
Living hall

 
Dining area

 
Dry Kitchen and bar table

 
Master bedroom attached with toilet yg ader bathtub
(yg bilik ni paling tak tahan sekali, cam mana ader 2 katil queen ni, banyak2 sapa yg nak guna? confius.....confius......)
last2 nak tahu apa ayah damia kata???
"malam ni kita tidur katil ni, malam esok kita tidur katil tu"
kah...kah...kah....
(memang itu pun yg kitaorg buat)

 
2nd Bedroom..
Untuk Aleesya + Ayyunie + bibik

 
Last2 ibu cantumkan katil tu supaya Aleesya + Ayyunie tidur tak jatuh

 
 wet kitchen

 
Pandangan dari wet kitchen

 
Disebabkan dah jam 4 lebih, tapi weols still tak lunch lagi, maka haruslah aktiviti pertama weols menerjah nasi minyak yg dibawa dr rumah...
Nasi, ayam masak merak, kerutuk daging, acar buah+limau (beli jer tu) + fresh vege

 
Lebihan donkin donuts, almond london (lebihan kuih raya lepas) + sisa2 kek cappucino dalam peti

 
Weols beraya disini pulak....yeeeehaaaaa...
Bersemangat Aleesya makan...
Ayyunie makan bubur dengan bibik

 
Dah siap2 makan, masa untuk rehat pula...
Ayyunie tgh landing2 kat katilnya

 
Two sibling ni tgh restkan badan...sambil2 bergurau manja..
Kiranya ptg tu tak gi mana2 pun coz memang betul2 nak rehatkan badan + masa yg ader pun dah nak masuk maghrib.....
(serius ckp sangat tenang kat sini, lebih kurang sama mcm rumah sendiri, sampaikan kitaorg leh solat berjemaah lagi ngan aleesya - aleesya ikut jer pergerakan kitaorg)

 
Ingat ke malam tu lepas maghrib ibu dan ayah nak keluar dating berdua-duaan...
Tapi apakan daya, budak2 still tak tidur lagi...
Maka haruslah bawa Aleesya ikut sama....manakala Ayyunie dah menunjukkan muka yg amat mengantuk - so kena tingggal...
Pic kat atas amik b4 weols keluar amik angin malam..

 
Kat A Famosa ni, kalau malam yg havoc hanyalah kat Cowboy  Town je lah..
weols singgah jap...pusing2 tgk suasana...

 
Aleesya yg ralit tgk fishes tu buat movement
(abaikan pakai pyjamas ni coz sebenarnya memang tak nak bwk dia pun, sekali nak ikut, boleh je lah)

 
Sinaran yg bercahaya..

 
Hehehe...dah lepas amik angin, tiba2 ayah ajak keluar jap coz katanya nak cari maggie..
Lapar..leh buat alas perut...
Tu yg gambar kat atas siap masak maggie tu....
Bukan maggie kosong yer, siap ader telur ngan sayur lagi...

 
Rutin kat A Famosa ni...
Agak2 dah jam 9.30 malam...mulalah berdentum -dentam bunyi bunga api yg diaorg buat show kat Cowboy town tu.....sian aleesya + ayyunie, tidur asyik terganggu jer..nasib baik sekejap...

 
Last but not least, ni lah room service ibu + ayah damia punya menu....
Sambil2 makan layan TV kat channel star movie....
Aleesya????? Dalam keta lagi dah zzzzzzz......


p/s: Dah banyak kali dtg A Famosa dan stay kat A Famosa ni...yg pernah duduk, resort hotel, villa dan bungalow...Condotel ni kiranya first time lah.....dan yg memboringkan setiap kali dtg mesti acara yg sama jer kat Cowboy town tu...

p/s: Last sekali weols stay kat sini ialah masa Aleesya umur 9bulan....weols stay kat bungalow ....pastu masa umur Aleesya 4 bulan pun dah pernah stay kat Resort hotel..dan pernah gak bawak Aleesya tgk xtvt malam dalam cowboy town tu..

p/s: Tak terperasan yg rupa2nya hari ni adalah "Super Peak Season". Bayaran pun memang peak....kat sini bayaran condotel include deposit peralatan RM200 dan tambah Deposit untuk 1 malam......that mean weols bayar untuk 4D3N punya bayaran......ber "k" jugak lah masa buat bayaran kat receiptionist....nasib cash cukup....
(info untuk sesiapa yg berminat nak gi sini)

p/s: Ibu dapat banyak sangat feedback pasal percutian kat "LOTUS DESARU"
ada yg tanya dalam FB, YM, BLOG, SMS dan face to face pun adaaaa.....
Tambahan masa hari khamis lepas "LOTUS DESARU" ader keluar paper 1 mukasurat lagi....
Maka makin ramai yg bertanya.....
(dah jadi mcm travel agen dah ni..ekekekke)
So apa lagi.....pergilah bercuti....banyak xtvt best ooooo
(xtvt yg sesuai untuk mereka yg tiada anak kecil yer - jetski, kayak, motorboat dll)

p/s: terkilan sangat2 coz tak der gambar nak updated pasal gi kuching ari tu..walaupun bukan bilik apartment, tapi room dia memang best...dan yg paling penting.....perkhidmatan pelanggan dia memang superb, ibu bagi 7 bintang drp 5 bintang...boleh gitu??? Weols stay kat hotel "FOUR POINT"
(akan cari masa jugak nak updated citer gi kuching tu....kenangan ooooo...first time aleesya + ayyunie naik flight)


p/s: continue day 2 yer nanti...jenuh lah korang membacanya....





Post a Comment