Tuesday, July 27, 2010

SABO JE LAH......MACAM-MACAM HAL BETUL....

Assalamualaikum....
Kami kembali menceriakan anda..cewahhhhh
Setelah 3 hari tak online menggunakan lappy..
Sekadar sempat membaca blog gitu2 jer via E71 tu..
Langsung tak sempat nak tinggalkan komen dan buat entry..
Nampaknya kena qada' bloghopping lah ni...

Actually nak lepas geram sikit dalam entry ni...
Kenapa semalam ibu langsung tak online..
Sebenarnya kan lepas ibu habis buat entry makan kat Nando's jumaat petang lepas.....
Cepat2 ayah damia pi hantar lappy kesayangan ibu dan lappy ayah damia sekali kat kedai ABC..
Tujuan???
Sebab nak format lappy ayah damia...
Dan nak repair lappy ibu sebab tempat punat charger tu dah longgar..
Since weols pun on holidays last weekend...so macam tak kisah sgtlah kalau hantar kedai pi services pun...
Then owner kedai ABC tu cakap ahad petang dah boleh ambik lappy masing2...


Ahad malam, ibu + ayah damia pun pi lah kedai ABC tu dengan harapan nak amik lappy kami tu..
Al maklum lah, ibu pasti rindu ngan blog ni kan...
Ayah damia pulak pasti tak sabar2 nak tgk cerita terkini kat forum kegemaran dia tu..
Sekali masa nak gi amik tu, boleh pulak staff dia kata lappy kami tak siap lagi..
Yg lappy ayah damia dia kata sikit lagi nak siap...petang esok (isnin) lepas kul 2 leh amik...
Yg hairannya tu, boleh pulak tiba2 dia kata adaptor lappy ayah damia rosak...
walhal selama ni guna sihat walafiat jer lappy ayah damia tu..
Ok lah, malas nak tunggu lama, ayah damia kata amik jer lah adaptor baru..

Masalah lappy ibu pulak, ader masalah kat power board..
So take time around 3 - 4 weeks utk baiki...
huhuhu...nak menangis rasanya dengar...mau meroyan kalau tak dapat online dan buka laptop tu..
Lagipun segala kerja2 office, akaun ofice, material office, gambar2 kesayangan ibu semuanya ader dalam laptop tu....kalau hilang, matilah ibu...
Last2 decide ok lah...redha jer lah dgn...hantar jer lah pi baiki kan..

Keesokannnya (isnin)....jam 3:30 petang..
Ayah damia pun pi lah kedai ABC tu nak amik laptop dia..
Sekali boleh pulak staff dia cakap tak siap lagi..
Ayah damia tanya apa yg tak siap???
Dia kata cuma sempat format sahaja...driver, windows, langsung tak install...
Alasan??? ADAPTOR ROSAK...yg malam tadi punya pinjam adaptor customer..
sekarang customer tu dah amiik balik adaptor tu..
Please lah....takkan lah kedai komputer pun tak der adaptor kan nak bagi pinjamkan..
Kalau betul tak leh baiki, call lah kan...tak lah kita tertunggu2..
Gilerrrr ah!!!! Semalam cakap sikit lagi nak siap...dan dan cakap kul 2 petang leh amik..
Ayah damia apa lagi??? MEROYAN  lah kan..
Ingat pompuan jer boleh meroyan????
Terus ayah damia cakap..
" INGAT AKU DATANG SINI NAK TOLONG MELAYU, TAPI MACAM NI KO BUAT'


Yg nak naik marah tu....
Boleh pulak staff dia tak tau nak buat apa ngan laptop ibu tu..
Dia pandai2 keluarkan hardisk ibu tau...ntah apa dia nak buat pun tak tau..
Padahal jelas dan nyata lagi apa yang perlu dibuat tu tertampal kat depan laptop ibu..
Huhuhu...ibu pun naik MEROYAN jugak lah weiii..

Last2 ayah damia terus amik lappy ibu dan lappy dia..
Blahhhhhhhhh macam tu dari kedai tu...tanpa bayar satu sen pun..
Ye lah nak bayar apakan..
Bukan dia buat apa pun...lagi nak merosakkan lappy ibu n ayah damia ader lah...
SABO JE LAH..
(yg kitaorg dengar...since kedai ABC ni buka cawangan...memang services out sikit..sebab staff dia kejap keje sini, kejap kena jaga kat cawangan..dah ramai komplen pun...tapi tetap nak gi lagi)

Pastu weols pun pi hantar kat kedai komputer cina XXX ni...
Actually weols memang regular customer kat sini..
Since weols belajar kat UTM lagi
Tapi sebab ayah damia nak tolong melayu...tu yg tak hantar services kat sini tu..
Nak tahu tak berapa lama kedai XXX ni format lappy ayah damia??
Hantar 4:30 pm, kul 6 pm dah boleh amik...
Cepat kan services dia... ye lah...mungkin staff yg profesional yg buat keje..
So, memant tip top lah hasilnya..
Bukan macam kedai ABC tu...bertukar2 tangan tau nak baiki satu laptop..
Takde pengkhususan langsung buat keje..

Laptop ibu pulak????
Hurm....kena hantar ACER untuk tgk apa problem dia...
Sebab ni masalah hardware....so memang kena attention lebih sikit...
Masa??? Lebih kurang 2-3 minggu baru siap...
Huhuhuhu...

So the conclusion is??????
Atas sebab muka kasihan dan rayuan ibu terhadap ayah damia..
Maka ayah damia dengan rela hati telah men"setup' kan desktop kat office ke rumah...
Sebab ayah damia tau...nanti ibu sibuk dok berebut lappy  dengan dia...hehehe

p/s: Abaikan gambar2 kat bawah ni yg tak berapa cerah...sebab malas nak amik speedlite dalam keta..lagipun desktop ni memang tak der software yg canggih2 pun...sekadar ader microsoft office jer...nak buat watermark pun tak dapetttt...


Baru balik keje kul 11 malam ni tau...terus setup desktop ni...sebab isteri kesayangan tak sabar nak buat entry ...ekekekeke..disebabkan tak der meja computer dalam bilik, maka guna meja telefon pun boleh lah...janji boleh tengok blog kan....


Ni lah rupa kesudahan desktop sementara ni..
Nanti kalau lappy ibu dah siap...
Tak pasti desktop ni wujud lagi atau tak dalam bilik ni..
Siap pinjam meja study n kerusi aleesya lagi nak letak keyboard n duduk...


Akhirnya.....setelah disetting dan disetup...
Maka ibu dapat melihat blog dengan jayanya...hehehe..
Tapi kan, serius cakap memang PUAS HATI lah tgk blog guna desktop ni...
Gambar besar2 wooooo...tak sangka lah dalam desktop leh tgk gambar sebesar2nya...
Kenapa kalau guna lappy tak dapat tgk besar2 cam ni haaah???


Oh yer...disebabkan rumah ibu guna wi fi streamyx...
Maka haruslah ibu beli wireless USB adapter ni..
Sebab desktop ni mana ader button wireless..
Maka buat masa ni, ibu bayar bodoh jer lah bil Maxis Broadband ibu tu..


Ni lagi satu nyawa baru beli....
External Hard disk ibu..
Segala maklumat dalam lappy ibu masih dapat berhubung mesra dengan ibu lagi yer...
Nasib baik lah...kalau tidak banyak keje terbengkalai...huhu..
Hurm....sebab desktop ni punya pasal...
Banyak gak habis duit beli itu ini...
Semata2 nak  tgk blog punya pasal...
Dan semata2 nak buat keje office jugak lah kan...hehehe..


p/s: Banyak citer nak dikongsi bersama...
Nak2 citer holiday kami...
Tunggu jer lah yer..
Kalau sempat cilok lappy ayah damia nanti....baru upload pics guna lappy tu..
Kalau nak guna desktop ni??? Tak der watermark lorrr...

p/s: Terhegeh2 dan terkial2 guna mouse desktop ni...dah bertahun2 guna lappy, haruslah tak biasa guna mouse kan...lagi satu...saat2 entry ni ditaip...tuk tak tuk tak bunyi keyboard ni....huh...tak lembut macam keyboard lappy langsung....sakit telinga dengar...nasib baik ayah damia tak tido lagi...sedang gigih edit gambar client...

p/s: Entry ini siap ditaip pada jam 2: 30 minit pagi yer...so autopublish...
DUSSS....ESOK pagi2 kul 7:30 pagi dah gerak gi keje...

  
Post a Comment