Tuesday, August 28, 2012

Raya 2012 ~ Yang WAJIB dibuat di Pagi Raya~

 Jujurnya Raya tahun 2012 tak banyak gambar yang snap2 menggunakan DSLR..
Walhal ke hulu hilir dah jadi handbag DSLR tu...
Dah pegang pun DSLR tu, tapi mood tak ada lah pulak nak snap..
Lebih rela snap2 guna Iphone sebab senang nak upload dalam Instagram atau pun blog agaknya..
Sudahnya??? Hurmmm tak banyak pun gambar2 Raya 2012 yang cun2....

Tapi walaupun gambar tak banyak, Anugerah Kemeriahan Raya tetap dirasai dan dihayati..
Bermula dengan mandi sunat aidilfitri, kemudian sarapan bersama2 dan akhirnya ke Masjid utk Solat Sunat Aidilfitri bersama2 dengan ribuan umat islam yang lain..
Aleesya dan Ayyunie turut serta merasai kemeriahan tersebut dan sama2 melakukan apa yang termampu oleh mereka berdua..

Ok lah jom kita tgk gambar2 yang sempat diambil sebelum kami semua ke Masjid..


Testing testing kamera dulu..
Ni ayah Damia amik, sharp kan gambar..
Eh, apalah yang ibu tunjuk kat Ayyunie tu yer..


Ni pula tripod yang tolong amikkan..
Ok lah not bad jugaklah kan gambar ni...
Sharp dan jelas walaupun pengcahayaan tak berapa bagus..
Oh yer, tema raya tahun ni kuning lagi macam tahun lepas..
Ayah Damia kata senang, jimat duit tak payah beli baju melayu dia..
Hahaha..sabo jer lah...
Apa2 pun ibu dan both Damias wajib ler berhari raya dengan Pakaian baru kan..


Dan bermulalah episod gambar blurr-blurr..
Maksudnya org lain lah tu yang tolong amikkan..huhu
Tu pun SALAH SATU sebab kenapa mood nak bergambar kurenggg...
Kalau bukan ayah Damia yang snap memang gambar tu ada jer yang tak kena...
Tapi tak pe lah...yang penting kemaafan antara satu sama lain adalah agenda penting..
Setiap tahun, wajib meminta maaf dengan ibu bapa hatta mertua sekalipun kan..


Dah selesai bersalam-salaman antara satu sama lain, maka sesi pembahagian duit raya pula adalah agenda wajib jugak tu..
Setiap pasangan yang berkahwin akan duduk dan anak2 kecil akan ikut turn pusing amik duit raya..
Wowww...meriah sangatkan..
See, gambar blur blur lagi..


Taraaaa...ni budak2 beratur amik duit raya dengan Cik Ngah dan Ayah Ngah..
Amboiii Ayyunie, tgk apa tu???
Sesungguhnya Raya ni kan utk kanak2 jer lebih...:)


Dan agenda WAJIB yang mesti ada di pagi raya adalah
~Bergambar ramai-ramai 1 family sebelum solat sunat Aidilfitri di Masjid~
Tapi tahun ni ada kelainan sikit..
Selalunya latar belakang tempat amik gambar ramai2 adalah kat tingkap yang ada langsir tu..
Kalini first time ubah angle berlatar belakangkan dinding bilik pula...
Cukup lengkap ni semua...dari Ibu ayah, 8 org adik beradik, menantu dan juga cucu2 semua..


Dan yang pastinya lepas gambar control cun dan macho, wajib ler ada gambar giler2 sekeping buat kenangan kan...hehe




 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment