Monday, August 3, 2009

BIBIKKU BUBUH AIR KENCING DALAM CENDOL?????

Salam semua.................

Aleesya tak tahu nak start daripada mana sebenarnya ni........Aleesya kebingungan dan masih dalam kemarahan. Fyi, rumah Aleesya dah install CCTV sabtu lepas. Sehari suntuk mengambil masa untuk install CCTV tu. Pada hari tersebut ibu telah membawa Aleesya, Baby Ayyunie dan paling penting sekali bibik keluar sUpAyA bibik x tahu kewujudan CCTV dalam rumah. Bayangkan dari kul 10 pg hingga 4 ptg kat Jusco B. indah. Pas tu siap berkampung kat Masjid Jamek, Tmn U coz nak balik rumah kul 6 (nanti buat n3 lain pasal gi Jusco ni).

Dipendekkan citer, CCTV umah Aleesya berkuatkuasa kul 6 pm (sabtu). Maka bermulalah proses semua xtvt dalam rumah dirakam 24 hour setiap hari (macam akedemi fantasia lak ada kamera sana, ader kamera sini). So malam lepas isyak dan makan2 ibu pun masuk bilik dan memantau segala kerja bibik. Kalau buat kerja x sungguh2 tu, ibu tak heran coz dah lali bibik ni suka buat kerja sambil lewa. Tapi yg paling ibu terkejut apabila:
inilah rakaman cctv 24 hours, ...macam pengawal keselamatan pun ada gak umah Aleesya nie...btw dengan wujudnya cctv nie lah baru Aleesya tau macam mana rupanya perangai bibik yang sebernarnya...so now berhati-hati...

  1. Boleh bibik lap hingus dia ngan kain buruk kat dapur. Pas tu lap hingus ngan kain lap tangan yg tergantung kat dapur. (BAYANGKAN KAIN TU SEISI KELUARGA UMAH ALEESYA GUNA LAP TANGAN DAN KAIN BURUK DIGUNAKAN KAT DAPUR)
  2. Ader ke patut bibik leh minum air dalam botol susu baby Ayyunie coz malas nak buang air lebihan sukatan dalam sink. (ADUH, PENGOTORNYA BIBIK NI, ITU PUN TAK DAPAT NAK PK KE. KALAU BIBIK ADER BAKTERIA KAT MULUT KAN DAH JANGKIT KAT BABY TU)
  3. Boleh bibik mkn nasi sebijik2 yg jatuh kat meja dan bwh meja tu. Sah2 dah kotor. (IBU TAKUT BIBIK TUNJUK TELADAN YG X BAIK JER KAT ALEESYA N AYYUNIE. TAPI ALHAMDULILLAH ALEESYA X IKUT PERANGAI TU)
FYI, ibu memang concern sgt2 pasal kebersihan ni.....lagi2 lah kebersihan anak2 ibu. Untuk pencuci pakaian aleesya n ayyunie ibu beli pencuci khas, untuk basuh botol pencuci khas dan rendam air panas, sabun mandi pun asing2 aleesya ngan ayyunie, basuh baju pun asing2 x campur ibu ngan ayah (basuh tangan), pendek kata kalau bab kebersihan aleesya n ayyunie ni memang ibu superb lah.

Berbalik citer bibik tadi, ibu diamkan dan sabar ajer coz pk benda tu x lah memudaratkan. Cuma pg2 ahad keesokkan harinya ibu ader sound bibik sebelum keluar breakfast ngan ayah n Aleesya.

Ibu: bik, kenapa kat kain ni ader hingus
Bibik: x tahu saya puan.
Ibu: Ke bibik kesat hingus ngan kain ni?
Bibik: (dengan nada tinggi) tak, tak lah puan....
Ibu: Bibik jangan nak tipu, berapa kali dah saya pesan jangan menipu dalam rumah ni.
Bibik: Betul puan, saya x buat.
Ibu: Tapi semalam saya intai bibik kat celah langsir tu bibik lap hingus guna kain ni (alasan x nak bgtau yg ader CCTV).
Bibik: Ermmmm....kok lupa lah kalau gitu..........

Logik tak guys dia bagi alasan lupa??????

Lepas balik sarapan around kul 10am kat Kulai, ibu pun tgk balik rakaman CCTV sepanjang peninggalan ibu. Masa ni baby Ayyunie tgh tido kat bilik dia. Terkejut beruk bila ibu tgk apa yg bibik buat kat rumah. Berdiri bulu roma ibu n ayah. Suspen n seram lagi cerita ni drp citer hantu. Jantung ayah siap berdebar2 tu. Ibu x tahu patut atau x ibu letak video ni. Ayah x bg letak coz kata ayah ni masalah hal rumah kita. Tapi ibu kata ibu just nak mintak pandangan uolls jer dalam hal ini. Saksikan babak2 suspen ni.......................

video

So apa pendapat uolls?? Adakah itu air kencing? Clorox? Air paip atau apa2 je lah yg letak dalam cendol???? Siap checl line tu kot2 ibu n ayah balik......tergamak bibik buat cam ni kat keluarga Aleesya yg bagi dia makan, pakai, tempat tinggal, tempat beribadah ngan tempat dia cari sumber rezeki. Tu belum lagi uolls tgk rakaman sepanjang hari ahad semalam (masa tu kul 2:45 pm ayah bawak keluar Aleesya sekeluarga gi Danga City Mall jln n nak perangkap tgk bibik buat aper kat umah). Antaranya:

1. Bibik curi2 makan mkn Aleesya ngan mknan dalam peti ais. (MAKANAN ALEESYA MEMANG IBU LETAK KAT BAHAGIAN KHAS SuPaYa SENANG ALEESYA NAK MINTAK MAKAN. IBU N AYAH SENDIRI PUN X PERNAH MKN MAKANAN ALEESYA, INIKAN PULAK BIBIk. DAH LAH CARA MAKAN TU SUBHANALLAH......MCM SETAN.........)

2. Bibik minum air kotak yg x habis ibu minum then ibu simpan dalam peti (YA ALLAH, BOLEH DIA MINUM GUNA STRAW YG IBU GUNA... MASALAHNYA KALAU DIA HABISKAN X PE... NI MANA LAH TAHU KOT2 IBU BALIK KEJE THEN MINUM BALIK AIR KOTAK TU???)

3. Amik makanan dalam periuk lauk guna tangan (SUBHANALLAH........KENAPALAH X AMIK GUNA SUDU/ SENDUK? KALAU IBU N AYAH BALIK KEJE NAK MAKAN NASI NGAN LAUK TU CAM MANA? TAK KE MAKAN BEKAS TANGAN DIA. FYI, IBU MEMANG X BENARKAN BIBIK MASAK).

Sebenarnya byk lagi lah yg perkara x senonoh dia buat tapi yg paling ibu n ayah x tahan:

BOLEH DIA RATAH SUSU ALEESYA DGN GUNAKAN SCOOP YG ADER DALAM TIN SUSU TU.... SEPANJANG DARI 6 PG HINGGAN 6 PTG DAH 5 KALI DIA RATAH.

Patutlah ibu n ayah hairan kenapa susu cepat habis jer.... selalu 4 kotak utk sebulan. Ni x sampai sebulan dah 6 kotak.

Dipendekkan citer, malam tadi ayah buat2 tanya kenapa susu Aleesya cepat habis (sebenarnya nak cari point macam mana nak start marah dia). Bibik kata "tak tahu saya..... dah nama pun budak yg minum, kok mesti habis". Ibu pun pancing dia cakap bibik makan ke? Dia jawab, "loh, masakan saya makan, saya langsung x makan". Ayah tanya lg betul bibik x makan sebab saya ader bukti? "Betul Encik saya x makan". Ayah suruh dia bersumpah atas nama anak2 dia yg dia x makan. " sumpah kalau saya makan anak2 saya x berjaya". Ibu lak siap suruh bibik junjung Al-quran lagi. " Betul saya berani junjung Al-quran dengan nama Allah". Dan betul dia junjung AL-quran tu...........

Bila tgk jer bibik buat cam tu, tanpa ayah berpk panjang ayah telah sepak pipi bibik dan ibu lak tampar muka dia berkali2............geram tu tahap dah hilang sabar......... x pernah ibu n ayah buat macam ni kat org lain...tu pun leh dia x ngaku lagi....

Dipendekkan citer lg, Malam tadi kul 11, ayah panggil bibik tgk rakaman CCTV tu ( bukan melalui tv yg dikontrol dalam bilik ibu n ayah, tapi ayah copy dalam USB tgk kat laptop supaya bibik x perasan kewujudan CCTV kat umah ni. Ayah bagi alasan jiran sebelah yg rakam semua ni coz ayah dah pesan. Boleh lak bibik ni percaya ekkk. FYI, bibik ni memang lembab dan slow sikit coz dia kurang teliti.

Yg x tahan tu b4 ibu n ayah playback rakaman tu.... ibu n ayah siap tanya lagi..............tapi bibik still x ngaku.... Ya Alllah, keras kepalanya..... bukti dah ader depan mata tapi masih x ngaku......ayah pun bukak rakaman tu bagi bibik tgk....ayah siap tanya apa bibik bubuh dalam cendol tu??? Bibik cakap saya x buat apa2......betul saya tak tahu.....masyaallah......tahap kesabaran ibu dah tahap max.....ayah tanya lagi apa bibik buat dan apa bibik bubuh dalam cendol tu....boleh dia diam macam tunggul kayu kat situ....ibu apa lagi, sepak lah mulut bibik tu....tu pun masih x ngaku lg.....ayah ugut nak hantar balai polis, dia kata dia dah lupa..........subhanallah, memang menguji kesabaran.........................lepas dah tengking2 n ugut2 nak jual bibik kat rumah pelacuran, barulah bibik minta ampun dan mengaku kesalahan yg dia buat ari ni....tu pun dia masih nak tipu jugak sikit2...................ibu n ayah bukannya x tahu apa dia buat coz rakaman tu ader sebagai bukti.....................

Dipendekkan citer lagi lepas tu ayah dah bg warning n ugut2 dia, barulah dia janji dia nak berubah dan insaf...................ayah kata dia dah maafkan segala kesalahan bibik, tapi ibu langsung x maafkan dia kecuali dia berubah (macam mana nak maafkan setelah berbuih ibu maafkan, merayu, tegur, bagi nasihat, ugut kat bibik)..........

So guys cam mana nak settle masalah ni......ayah dan ibu dah:
  1. Call ejen dia tapi ejen dia x nak bertanggungjawab coz lepas 4 bulan itu aderlah tangungjawab majikan. Ejen tu siap suruh bawak jer gi balai polis.
  2. Dah call family dia kat Indonesia cakap kalau nak bibik ni balik, kena bayar pampasan kat ibu n ayah.
  3. Kalau nak antar balik, matilah ibu n ayah nak cari maid lagi...... dah lah sekarang maid indonesia susah nak masuk...banyak lak songeh kerajaan Indonesia letakkan syarat2......
  4. Dah tak tahu nak buat apa????..............ibu siap pk bersyukur lah kepada surirumah sepenuh masa kerana dapat menjaga anak2 sendiri dengan tenang dan selamat dan bebas drp jagaan org lain........

p/s: Penulisan ni rasa cam masuk contest "SHARE YOUR STORY ABOUT YOUR MAID" jer. Tu pun dah habis pendek lah ni coz bgn kul 5 pagi tadi tulis ( x leh tido ngan tension sampai dtg period awal dr tarikh sepatutnya)........

p/s : kepada uols yg ada maid...berhati-hatilah...orang indon nie semuanya jahat...bayangkan bibik aleesya ni pandai sembahyang, pandai mengaji quran, pandai membaca....tapi sanggup lagi buat benda-benda yang di batasan seorang manusia....

OFF TOPIC: Sebenarnya byk n3 baru yang ibu nak tulis ni......tapi disebabkan masalah bibik yang x berhati perut ni, maka ibu pun x der mood nak tulis................

CUMA ALEESYA NAK BAGITAU YG KALAU ALEESYA DAN AYYUNIE LAYAK JADI MY CUTE LITTLE PRICESS, JANGAN LUPA UNDILAH KAMI

ALEESYA - VOTE G19
AYYUNIE - VOTE G29


DAN HANTARKAN UNDIAN ANDA DISINI
Post a Comment