Tuesday, March 19, 2013

BBQ 4 beranak di rumah


Since awal bulan March lagi, ingatkan nak spend masa bawa anak2 pergi berkelah sambil BBQ atau pun bawa anak3 pergi short holiday..tapi apakan daya, masa amat mencemburui kami....nama jer weekends, tapi ada kursus lah, ada appointment lah. ada sekolah ganti lah, nak services kereta lah...pendek kata macam2..

So sabtu lepas, decided makan malam buat BBQ jer lah kat rumah, bukan apa, sambil2 makan,. boleh juga merapatkan hubungan serta berbincang masalah bersama anak2 disekolah...haha...bermasalahlah sangat...budak2 mana ada masalah kan...tapi at least pabila kita bertanya dan suruh mereka bercerita perihal cikgu2 mereka serta rakan2 mereka kat sekolah, sekaligus kita boleh tahu apa yang berlaku disebaliknya...bukanlah selama ni kita tak bertanya terutama pabila dalam kereta dan makan bersama-sama di restoran, tapi sekurang2nya dengan cara begini, mereka lebih dihargai...sebab itu saya suka bawa anak2 pergi holiday sebenarnya...disamping nak hilangkan tensi bebanan kerja yang tak pernah2 habis kan..

Ok, biar gambar sahaja berkata-kata ya...:))


Lepas isyak baru start membakar...sebab tunggu ayah damia balik surau dulu..
Menu kami malam tu, kambing panggang, kerang bakar, sosej dan jagung bakar..
Simple jer...barang2 tu pun kami baru beli lepas makan pizza kat Jusco sabtu aritu..
On the spot punya plan nak buat BBQ kat rumah..
Nak tunggu buat BBQ kat luar, ntah bila sempat kan...:))


Yeahhh, api makin marak...
Semerbak bau kambing panggang..hihi..
Mesti jiran2 cakap apalah org sebelah dok bakar..
Dah lah tak ajak...muahahaha


Ambil tikar, bentang kat luar..senang nak makan..
Both Damias pun nampak teruja sangat2..


Siap tolong bakar lagi tu...


Yummy...kambing panggang beserta sos black pepper buat sendiri..
Senang ajer tu...campur2 sos tu, campur2 sos ni...siap..
Tapi rasa setaraf hotel 5 bintang kata ayah damia..hihi..:))


Biar pun berempat sahaja, tapi suasana tetap meriah dalam kesederhanaan..


Suka betul both Damias...nampaknya pasni save budget, tak yah gi BBQ jauh2 dah..
BBQ kat rumah sendiri pun happy sangat2..


And you know what???
Keesokkan malamnya, Aleesya request nak makan kambing panggang lagi..
Nak buat BBQ macam semalam katanya..
Alahai anak, malam2 mana nak cari kambing tu..
Last2 saya berjanji saya buat ayam bakar utk Aleesya..



Taraaa..ayam bakar Aleesya siap..
Btw bukan bakar direct kena api tau..
Saya bakar dalam kuali yang non stick pan tu..
Bakar2, pusing2, balik2, rencah2 minyak sikit, pastu masukkan capsicum sikit...siap..
Oh ya, ayam tu saya siap perap 1 jam dulu..
Nak masuk dalan oven kering nanti ayam tu..
So bakar dalam kuali senang...juicy juicy uolssss...yummy...

Alhamdulillah..Allah kurniakan keluarga, suami dan anak2 yang hebat utk saya..
Terima Kasih Ya Allah...

Post a Comment