Saturday, March 12, 2011

Aleesya terkurung dalam toilet!!!

Eeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Geramnya!!!! Pagi2 buta dah buat hati ni geram + sedih + bangga!!
Geram sebab bibik!!
Sedih + bangga sebab aleesya!!

Baru kejap tadi aleesya cakap nak makan kuew tiao goreng..
Tatkala ibunya sedang nak prepare bahan2 nak masak kat dapur, 
Pastu Aleesya cakaplah nak gi toilet..
Ibu panggilkan bibik..
Walaupun aleesya dah pandai gi toilet sendiri, memang kena pantau jugaklah kan..Just tengokkan jer pun..
Sekali aleesya cakap yg dia nak kunci pintu toilet, 
Boleh pulak bibik tak halang aleesya kuci pintu toilet tu...
Alih2 lepas dah pee...aleesya panggil bibik!! bibik!!
Rupa2nya dia tak boleh buka penyelak pintu tu..
Hohohoho..

Tengah ibunya syok2 masak tu..
Terus naik hangin..
Aleesya dah start nak nangis..
Bibik pulak dok tercegat kat situ mempertahankan 
"bukan saya yg kunci, bukan saya yang kunci"

Memang lah bukan ko yg kunci bibik..
Sah2 sebelah dalam yg terkunci!!!
Masalahnyam yg ko tak pergi halang aleesya pi kunci pintu tu kenapa??
Dah tau kunci tu jenis yg selak..
Dah tau aleesya tu baru 3 tahun 5 bulan...
Bukan jenis dalam toilet atas yg punat tu..
Wajiblah aleesya tak boleh bukak..

Adoiii...pastu bibik dok diam jer..
Ibu pun apa lagi??
Naik hangis satu badan lah kan...
Boleh dia tak fikir nak buat apa..
Dok buat muka sedih sambil mempertahankan diri..

Last2 ibu pun amik parang nak pecahkan tombol dan kopak pintu tu..
Alahai...kudrat pompuan setakat manalah sangat..
Aleesya pulak, makin dia dgr bunyi kuat org nak kopak pintu, lagi kuat dia panggil "ibu" dan nangis2..
Ayah damia pulak tak der...aishhh..
Last2 dah tak tau nak buat apa...terus call ayah damia..
Kalau ayah damia keluar dekat2 ni boleh jugak rushing balik..
Ni dah lah dia berada di luar kawasan...huhu

Pastu ayah damia cakap kena slow talk ngan aleesya..
Ajar elok2 buka selak pintu tu cam mana..
Jangan kita yg gabra, nanti aleesya lagi gabra..

Lepas jer ibu letak tepon, ibu psyco aleesya..
Dengar yer perbualan kami:
Ibu: Aleesya, aleesya tarik yg aleesya kunci tadi..
Aleesya: Tarik apa ibu??
Ibu: Alaaaa...yg kat depan mata aleesya tu...tarik kuat2..
Aleesya: Yang mana ibu??
Ibu: Alesya kan good girl, aleesya BOLEH buat lah..aleesya kan pandai!!
Nanti aleesya kalau boleh bukak pintu, ibu bawak gi holiday yer...
Aleesya: Yang bawah tu ke ibu?? (sambil ader suara ih ah ih ah bukak pintu)
Sekali tiba2 tgk aleesya dapat tarik selak pintu tu, pintu toilet terus terbuka...
Cepat2 aleesya peluk ibu sambil mata tertutup rapat..
Ya Allah....tuhan jer yg tau cam mana leganya hati seorang ibu!!!!
Sambil nangis tersedu2 aleesya cakap
"Aleesya good girl kan..aleesya sayang ibu"
Menangis ibu dengar dia cakap macam tu..

At the same time, ibu pun pujilah jugak aleesya..
Macam2 ibu puji..
Sebenanrnya budak2 ni nak semangat dari org terdekat dia jer..
Baru dia boleh buat..benda susah menjadi senang...

Ni reward yang dia dapat sebab keberanian aleesya menghadapi dugaan tadi..





4 cop!!! 2 well done, 2 good job!!



p/s: Pasti akan ader reward lain yg lebih besar....of course vacation...may be Genting!!!

p/s: Lepas jer dah selesai semua tu, cepat2 call ayah damia....nampaknya memang org lelaki lebih cool lah benda2 cam ni...orang pompuan ni gabra jer lebih...pastu mulalah asyik nak marah org jer kejenya kan..

p/s: Berbakul2 bibik kena marah ni....haishhh...tak tau dah nak cakap apa!!

Lesson of the day!!
Don't be panic!!! Cool yourself first!!! 
Anak2 memerlukan semangat dan sokongan dari org tersayang!!!










Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!! 
 
Post a Comment