Wednesday, July 8, 2009

MANDARIN @ smart reader

9th July 2009

Hari ni genap sebulan ibu menjadi tutor jemputan mengajar mandarin kat Smart Reader ..........huhuhu......ibu kata mengajar budak2 umur bawah 6years ni sungguh mencabar ..... FYI, b4 ni ibu cuma mengajar mandarin for adults, university students and foreigner sahaja. Kalau students pun just 4 primary( std 3 - 6) n secondary students. So bila dapat pengalaman mengajar kiddies ni, hahaha...naik semput ibu mengajar.............


Ibu dapat jemputan ajar mandarin ni pun masa bulan 3, 3 weeks b4 deliver baby Ayyunie... ader parents students yg perkenalkan nama ibu kpd pengetua smart reader tu....ibu of coz la x nak coz nanti nak cuti bersalin 2 months lg, sibuk ngan kerja ibu lagi, lgpun ibu memang x nak ajar kiddies ni.....pengetua tu siap suruh ibu tentukan sendiri schedule ibu , tentukan berapa bayaran yg ibu nak (masa ni pk nak mahal jer lah), senaraikan brg yang diperlukan, then diorg akan carikan, dan yang paling mengembirakan ibu boleh bawak Aleesya gi belajar mandarin sama.(masa ni itu je lah yg ibu nampak kebaikan kalau ajar kat situ). Then after discuss2 kat office ibu, ibu kata insyaallah kalau ader rezeki dia akan ajar, tapi x janji (masa ni dalam pikiran ibu x seriuos sgt nak ajar kat situ).


After naik keje lepas pantang, ibu ingat lg masa tu 2nd day ibu naik keje, pengetua tu call lg...tanya ibu how's the result, ibu still x bagi jawapan. Ibu janji esok akan bg jawapan. then balik ibu bincang ngan ayah. Ayah kata "ups to you, kalau ibu rasa leh handle why not cuba, lgpun ibu kan x pernah ader pengalaman ajar kiddies, then leh gak bawa Aleesya belajar gi school". Akhirnya ibu agreed ajar mandarin kat situ....


Huhu.......walaupun ibu diberi lesen besar untuk bawa Aleesya sekali, tapi ibu x pernah pun bawa Aleesya, kata ibu dia tak nak Aleesya kacau profesionalisme ibu (tapi x per, Aleesya selalu ikut gi school ibu n ayah) - sekolah mak bapak Aleesya, suka hati aleesya la kan...haha..


Sepanjang 1 month ibu mengajar mandarin @ Smart Reader, banyak yang ibu belajar. Antaranya kena banyak sabar, banyak berbual, kena tegas sikit (bukan garang ok) n macam2 ragam budak yang ibu jumpa. Antaranya kencing dalam seluar, hingus meleleh terus jilat, asyik menangis, suka tanya macam2,suka duduk atas meja and so on........tapi ibu puas dalam masa 1 month ni jer, students2 ibu can speak mandarin.....ayat favourite students ibu (lao shi zhao an, xie xie lao shi)...bagi ibu ini pengalaman penting kerana ibu pernah bincang ngan ayah macam manalah kalau umur Aleesya 3 years nanti nak gi school........x sanggup hoooo..........lagi2 kalau tgk anak kita kena marah ngan cikgu....sob,sob,sob...


Ni ibu nak kongsi satu cerita kelakar . Minggu lepas masa ibu ajar father (ba ba) n mother (ma ma) in mandarin:

Teacher (ibu) : Ok, I want all of you line up here and say to me who is in the
picture?
Students 1 (malay) : ma ma
Teacher : Good, go to your place n sit down. And you?
Students 2 (malay) : Ibu
Students 3 (Chinese) : mummy
Students 4 (indian) : amma


Ibu tertawa apabila itulah jawapan yg diberi oleh kiddies tu..... mereka ibarat kain putih, ibu bapalah yg mencorakkannya............


Pesanan untuk Damia Aleesya n Damia Ayyunie, ibu n ayah selalu mendoakan kalian supaya sentiasa selamat dan mudah menerima masuk apa yang diajar atau dikata. Semoga kalian akan menjadi seorang yg berwawasan dan beriman.


Lets enjoy the kiddies pics................


the notes - by ibu

concentrate

the students

the students

Before go home








Post a Comment