Thursday, April 12, 2012

Di sebalik shooting TVC Dutch Lady

 Alahai..
Cerita yang dah lama ni..
Tapi disebabkan ia sebuah kenangan dan memberi pengalaman baru kepada kami..
Maka cerita yang dah lama pun tetap nak story mory jugak..


Iklan Dutch Lady telah pun berada di TV3 sejak sebulan lebih yang lalu..
So, nak recall balik apa yang berlaku masa shooting haritu bukanlah senang yer..
Kena focus dan ingat balik...hehe

Ok lah...perjalanan kami dari JB bermula seawal pagi..
Cari di GPS (Garmin) alamat yang diberi...malangnya tiada petunjuk utk sampai tepat ke sana..
Lepas tu ayah damia download pulak GPS versi terbaru kat IPADnya pun..
Tetap tak ada petunjuk utk sampai ke alamat di sana..

Singgah sekejap solat Zohor di Masjid Alam Damai..
Kebetulan ada posmen yang tgh solat sama..
Tanpa lengah masa, ayah damia pun bertanyakan alamat yang diberi..
Lalu posmen tu kata " Owhhh ni alamat kat atas bukit sana, tempat banglo orang kaya2 tu bang"..
Hehehe...kami pun dah agak tempat yang kami akan photoshoot ni nanti pun pasti banglo jugak..
Cuma tak sure jer jalan nak ke situ..


Slot utk shooting ibu n aleesya adalah jam 4 petang..
Tapi kami sampai awal 1 jam..
Konon2 saja nak amik mood dan tgk pemenang lain shooting..
Sampai2 jer dah agak banglo ni memang tgh ada shooting..
Sebab kat luar penuh dengan aksesori set shooting dan ramai tenaga2 kerja sedang buat kerja masing2..
Oh yer, kebetulan kami sampai tu hujan renyai2..


Mula2 masuk area sini..
Memang dah agak ni tempat orang2 kaya jer..hehe..
Yer lah..sebab betul2 atas bukit....
Dan tgk sekuriti pun dah tahu ni tempat bukan calang2 org..
Design banglo masing2....fuhhhh dasyatttt.....


Ni pemandangan dari banglo tempat kami shooting tu..3 tingkat yer banglo ni..
Pemandangan memang tip top..
Hiasan dalaman rumah pun sangat2 cantik..
FYI, banglo ni direka memang khas utk shooting ..
Kiranya owner banglo ni memang kerja dia related dengan Production line..
Sewa banglo ni sehari boleh cecah RM 15K tau...hohoho..


Ni Dry Kitchen..
Mula2 ibu ingatkan shot ibu akan berlangsung kat sini
Rupa2nya salah laaaaa...


Ni wet kitchen..
Kat sini lah shot ibu dalam iklan Dutch Lady tu dilakukan..


Ni ruangan menonton/ family hall kat tingkat atas sekali..
Separuh dari finalis yang menunggu shot masing2 akan menunggu di atas ni..
Ada juga yang menunggu di dalam bilik yang disediakan..
Pendek kata layanan pihak production Dutch Lady kepada kami memang TIP TOP..


Makanan turut disediakan juga.
Dari sarapan, makan tengahari, tea time dan dinner..
Kami sempat merasa tea time jer..makan laksa penang...bestttt...hehe
Waktu lain tak ada selera nak makan sebab serammmm dan kecut perut tunggu giliran kami shooting..


Penuh kenderaan dan aksesori set lokasi di luar banglo ni..


Sambil2 tu, ibu dah diberi dialog utk dihafal..
Dialog ni tak semestinya ikut 100%..just sebagai guideline jer..
Sebab kami kena cakap ngam2 15 saat sahaja yer...sekali lagi...15 saat sahaja yer...fuhh..


Ni masa tgh tea-time kat luar...penat tunggu giliran kami shoot...
So, sambil2 makan, ambil angin kat luar pula..


Serius cantik exterior design banglo2 di sini..
Rumah2 kat tepi kiri kanan tu lagi lah..
Dah macam resort rupanya...


Haishhh..dari kul 3 make up...
Lepas satu, satu gaya rambut aleesya diikat..
Ni lebih kurang jam 7 malam kot
Tukar lagi gaya ikatan rambut..
Touch up touch up...


Owhhhh..awesome..
Suasana malam di sini sungguh indah okeyyy..
Begemerlapan cahaya2 neon di bawah bukit sana...


Dah macam bercinta pula tgk wakil Dutch Lady ni ngan Aleesya..
Hahaha..layan pulak tu Aleesya ni ngan abang handsome tu..
Ni kali ke2 mereka bertemu..
Kali pertama time photoshoot Dutch Lady tu...
Tu diaorg tgh sama2 main IPAD...
Amboi...suka betul aleesya kena ngorat yer..


Ok ok...dah hampir kul 9 malam...barulah turn ibu pulak shooting..
Tu pun macam2 hal lagi kena ubah..
Ibu masuk time ni...dah 4 kali tukar baju weiii...
Mula2 ingat suit lah baju tu...
Tapi rupa2nya tak masuk pula dengan lighting...
Apa yang director suruh tukar...memang kami kena tukar...


Ni dah siap setting tempat shoot di dapur...
Masa ni ayah damia pantau dari luar jer...
So, gambar ni snap2 dari luar..
Masa tgh shooting, semua kena diam yer....
Hanya yang terlibat sahaja boleh berada di tempat shoot tu..


Masa ni tak sure abang tu tgh buat apa ngan Aleesya...
Yang pasti ibu kena tukar baju lagi...haiyaaa....penattt oden...
Cam gini rupanya jadi retis lepas tukar baju, touch up, lepas tukar baju, touch up..
Tu belum cerita tentang pakai speaker kecil dalam baju dan dalam baju lagi..
Wayar speaker berselongkar dalam baju tau..
Nasib pakai inner...so tak lah segan sangat masa krew pakaikan kat badan kita..


Baiklah...dah start shooting yer...ssyyyyyyhhhhhhhhhh...semua kena diam..
Time ni ibu n aleesya kena buat gaya2 aleesya menolong ibu di dapur...
Owh yer...last2 baju yang dipilih tu agak besarlah jugakkk...
Sampaikan baju tu kena seletip kat bahagian leher, belakang dan pinggang...
Hahaha...lucu jer rasanya...


Ni dah lepas shooting...
Scene ibu dan aleesya habis around kul 10:30 malam jugaklah...
Krew Production kata, Scene ibu n aleesya paling cepat siap...
Alhamdulillah...segalanya dipermudahkan...
Sebab aleesya pun happy dan sporting sangat time shooting ni...
Serius cakap, kalau anak2 bagi komitmen, skrip lancar, semuanya akan berjalan lancar...


Muka happy sebab penat MENUNGGU shooting dah berakhir...
Shootingnya tak penat, tapi persiapan nak tunggu shooting tu..alahai..memang memberi pengalaman sungguh..
Tapi kami suka...hehe


Bye bye.....ni nak balik dah...
Kengkonon macam artis baru lepas shoot bawak balik costume...hehe..
Tapi seriuosly cakap...constume yang kami bawak tu, 1 apa pun tak pakai tau...


Kalau nak tahu, sehari before shooting, kami siap gi shopping baju lagi kengkonon nak bagi mood baru masa dalam scene...Kami cuma dibei tahu yang tak boleh bawak baju warna hitam atau putih jer..
Dan selebihnya kena bawa baju warna2 pastel..
Jadi jenuh le kami shopping macam2 baju warna pastel kat Jusco tu..
Tu antara baju2 yang kami shopping utk ibu dan aleesya..
Sekali sampai jer kat lokasi shooting..
Kata krew production, warna ungu dan warna hijau tak leh pakai...sebab tu warna compatitor produk susu..
Hahahaha...dah lah tudung dan baju yang kami bawa tu memang warna purple dan hijau pun..sabo jer lah...lagi satu warna maroon..pun tak leh jugak.haishhh..pendek kata majoriti yang shooting dalam iklan tu adalam baju production yer..kecuali aleesya....baju kuning aleesya tu memang dia punya...so dari pagi pakai di JB baju kuning tu, sampai le ke malam shooting pun, memang pakai baju tu jer aleesya...untung ko anak, tak yah tukar2 baju...orang lain siap tukar baju berkali2 lagi tau...

Apa2 pun, shooting TVC utk iklan Dutch Lady ni memang memberi kenangan paling manis utk kami sekeluarga...sekurang2nya penulisan pengalaman ini dalam blog boleh mengembalikan nostalgia masa aleesya dah besar nanti...

p/s: Fuhhh...siap juga entry ni setelah 1 bulan bersarang dalam draft....huaa...ada banyak lagi gambar2 dalam draft tu...bila lagi nak story mory tuh???




Post a Comment