Thursday, April 26, 2012

Interview di KL dan jalan2 cari makan di Melaka

Dah nak masuk hujung minggu baru pun...
Baru sibuk2 nak cerita perihal hujung minggu lepas..
Ok lah tanpa lengahkan masa, jom tgk kemanakah kami last weekends..

Seawal jam 4 pagi bangun kemas2 luggage..
Yer kul 4 pagi baru kemas yer..
Sebab malam tu balik lewat..kul 1 pagi sampai rumah..
Sebab ada appointment dengan clients..

So, kul 5 pagi gerak dari JB..
Singgah kejap R&R Machap solat subuh...
Pastu teruskan perjalanan...sampai R&R ayer keroh sarapan pagi..
Sukalah both Damias sebab ada nenek layan itu ini..




Kami sampai setengah jam awal ke bangunan yang terletak di Petaling Jaya tu..
Serius, kami memang berpandukan GPS semata2 utk sampai ke bangunan pencakar langit di area Petaling Jaya ni...
Mula2 sampai wowwwwwww.....banyaknya kereta2 hebat dan mahal disini..
May be mereka sebahagian tetamu yang menginap atau ada urusan di hotel bersebelahan..

Sampai2 tingkat 7, tgk masih belum buka officenya..
Mula2 ibu macam keliru betul ke ni tempatnya..
Alih2 tak sampai 2 minit, ada seorang perempuan cina keluar dari lift dan tegur kami..
Hehehe..rupa2nya memang kami yang terlebih awal sampai..

Sementara tunggu orang yang sepatutnya kami jumpa sampai..
Hehe..apa lagi...snap2 dulu lah yer..



Sibuk jer Aleesya dan Ayyunie pun nak posing2 jugak..
Layan kan ajer..
-
-
-
-
-
Interviewnya 1 jam jer pun...
Kul 11 pagi dah selesai semua..
Alhamdulillah...harap2 semuanya berjalan lancar..

Pada mulanya ingat nak stay Kuala Lumpur jer..
Tapi bila fikirkan yang baru jer lepas bawak mak jalan2 KL tempohari..
On the spot ubah plan nak stay Melaka..
Kebetulan mak cakap dah lama sangat tak pergi Melaka..





Mula2 kita sampai Melaka...kita makan dulu..
Perut dah berkeroncong...
Ni restoran Haji Isenin..
Memang kami kalau datang Melaka ni jer lah tempat kami makan lunch..
Kat area2 street Meridian Hotel..
Kat tepi jalan biasa restoran ni..




Antara lauk pauk kami haritu..
Mak begitu berselera makan tengahari, siap bertambah2 nasi..
Katanya sekali sekala makan cencaluk, memang sedap..
Sampaikan ibu sendiri pun minta tambah cencaluk dan nasi..
Lauk pauk kami haritu antaranya ketam masak lemak, siput sedut masak lemak, udang goreng sambal,  telur dadar special (memang sedapppppppppppppp), sotong goreng tepung, set ulaman dan cencaluk, telur masin dan kauh kari...pastu ada sedikit buah2an sebagai pencuci mulut..
Total semua keuntungan yang masuk perut adalah RM51...


Dah siap makan, maka bermulalah misi utk mencari hotel..
Bilik yang kami nak adalah bilik family suite..sebab bawak mak kan..
Tapi kebanyakan hotel penuhhhh bilik family tu..
Kebetulan pulak ada events kat Melaka sempena Hari Polis Malaysia kot..
Memang rata2 hotel full booked..
Boleh dikatakan hampir 2 jam tau kami cari hotel..
Sampaikan dah putus asa ingat nak balik JB terus..
Sekali berhenti kat Hotel Orkid, nekad, kalau tak  ada memang terus balik JB..
Akhirnya Alhamdulillah...ada juga bilik utk family..




Hotel Orkid ni bersebelahan dengan Hotel Bayview yang kami pernah stay bulan lepas..
Memang betul sebelah menyebelah dengan Hotel Orkid ni..
Tu pemandangan swimming pool hotel bayview..
Leh ler skodeng org tgh berenang...




Malamnya pulak lepas maghrib, bawak mak gi jalan2 area Taming Sari..
Kebetulan ada pasar malam pula kat depan tu..
So jalan2 lagi..
Lepas tu kami ke Gerai Roti Canai terbang Juara Malaysia pula..
Fuhhh...memang havoc suasana makan malam kat situ..
Ni kali ke2 kami makan2 kat area tu..tapi kat roti canai terbang ni baru sekalini jer sebab gi haritu tutup..so kepada sesiapa yang nak cuba, jangan pergi hari ISNIN yer sebab tutup..




Antara  menu kami malam tu ialah Roti canai terbang, asam pedas malinja dan juga chicken chop..
Memang sedap hingga menjilat jari semuanya...
Lepas tu kami pekena pula durian ni..
RM17 sebiji..
Mak terliur nak makan, tu yang teragak2  beli makan on that time juga..
Lepas tu kami pun balik hotel dan zzzzzzzzz



Keesokan harinya, bangun awal2 pagi dan breakfast...
Tak banyak sangat pilihan makanan....yang ada standard menu biasa macam mee goreng, ayam rendang, hot dog, telur, baked bean, bubur, salad, kuih muih dan juga roti2...
Apa2 pun tu pun memang dah cukup utk mengalas perut kami semua..

Masuk bilik, sempat chatting2 ngan mak...
Pastu sempat lah rehat2 sementara both Damias main2 dalam bathtub...
Jam 11 pagi, kami pun check out dan bertolak balik ke JB.
Otw balik singgah ayer keroh shopping belacan, cencaluk, kerepek dan sedikit buah tangan mak nak bawak balik kelate...nanti tunjuk gambar2 dengan mak shopping cencaluk kat ayer keroh yer..hehe

p/s: Oh No...sabtu ni kena gi KL lagi....pastu cuti2 KL 1 malam dan terus sambung cuti2 Janda Baik 2 malam....wowwww...penuh dan padat dengan cuti2 jer tahun ni...alhamdulillah..






- Posted using BlogPress from my iPad
Post a Comment