Wednesday, September 7, 2011

@ Pasar Munduk, Thailand

Akhirnya sampai jugak ke Pasar Munduk ni..
Bukan apa, dah lama nak datang sini..
Tapi setiap kali balik kelate, mesti tak berkesempatan betul nak datang sini..
Last2 sabtu lepas, before bertolak balik ke JB...ambil peluang shopping disini sekejap..

Both damias memang sengaja tak bawak atas dasar nasihat2 MIL dan SIL..
Pasal katanya cuaca panas, pastu takut budak2 tak duduk diam masa naik bot tu pulak.
Dah lah bot yang nak menyeberangi Sungai Golok tu ala-ala jer...hehe

Hari paling kemuncak/ paling sibuk kat sini ialah hari JUMAAT dan ISNIN..
Org kata kalau datang time tu, memang nak cari parking sahaja berjam2..
Nak jalan pun kena tarik nafas bagi perut kempis sebab jalan2 tu sempit..
Dah lah tu, bukan dapat tgk barang pun kalau pergi time tu..sebab pengunjung ramai sgt..nampak kepala org jer lah...

Ok jom tgk gambar sambil bercerita...


Dah siap2 parking kereta, terus ke pengkalan jeti utk naik bot menyeberang ke Pasar Munduk..
Murah jer naik bot..RM1 seorang...
Bukannya jauh pun...boleh nampak org2 kat seberang sana..


Dah sampai pun kat Pasar Munduk ni..
Apa lagi posing dulu lah kan..
Owh yer, kami berdua pergi bersama adik2 ayah damia..
Senang bawak diaorg utk angkut barang2 nanti...hehe


See, tak ramai peniaga yang berniaga kalau bukan hari Jumaat dan Isnin..
So, jalan agak lenggang dan kami pun dapatlah shopping puas2...:)


Dekat jer pun jarak seberang Malaysia dengan Seberang Thailand tu..
Lambai2 tangan pun boleh nampak...hehe


Cer teka cer teka..
Berapa harga cardigan kanak2 ni..


Benda pertama yang dibeli sesudah sampai sini...
Buah epal jambu...best oo..
Pernah beli buah epal jambu ni kat Cameron Highlands..
Pastu rasanya susah dah nak jumpa buah ni kat mana2..


MIL ibu cakap..buah2 kat sini murah..
Hari jumaat lepas before raya dia datang sini...buah mata kucing dapat RM10 utk 3 kilo..
Tapi time ibu pergi aritu, 1 kilo RM 6 tau...mahaiii...
Agaknya tahu lah tu pengunjung dari luar ramai balik beraya..
Terus ambil kesempatan letak harga tinggi2..


Masa pergi tu, 2 kedai kain jer ada..
Tak pasti yang lain tak bukak aritu atau memang tak ramai yang jual kain pasang..


Comelkan selipar ni..


See, tak ramai sgt org..
Kalau tak..nak berjalan pun kena sorong2 kaki betul2..
Kalau tak terpijak sesama sendiri..


Tudung2 memang banyak jual kat sini..



Cuaca sgt panas..so memang dahaga giler..
Beli air bikarbonat jenama Thailand punya..
Not bad lah...cuma gasnya kurang kaw kaw...
Nak beli air lain, takuttttttttttttttttttt...hehe


Ni dah kat area2 belakang...
Semua kenderaan menggunakan no plat thailand..



Fuhh fuhhh...kusyuk beli barang2 utk rumah...
Memang berbaloi2...

Mak aiii...siap beli mini kawah tu..
Yg ni saiz 24...kalau kuali saiz 36 tu....fuhhh..dasyatttt..
Jenuh nak bawa nanti..


Suami kepanasan dan berpeluh2 menunggu isteri shopping..hehe


Dah jalan2 tu..sempat lagi tahan makcik yang naik skuter ni semata2 nak bergambar weii..
Berkenan tul tgk skuter pink tu...tu yang siap tahan lagi...hehe


Kebetulan kami dah lama betul nak beli skuter yang guna bateri ni utk aleesya..
Tanya2 kat JB...ader yang harga cecah sampai RM560..paling murah pun RM300++..
Tapi bila kat sini..sungguh tak percaya dapat harga RM200++ jer..
Apa lagi berdesuppppp beli...


Ayah mithali...
Usung jangan tak usung..
Demi anakanda terchenta...


Masa ni dah nak balik..
See...setiap satu bot tu..mesti penuh giler org..
Tapi kami betul2 bernasib baik lah..
Sebab bot kami pergi dan balik memang hanya kami anak beranak jer..
Tak kongsi ngan org lain..
Tu yang best amik2 gambar tu..
Kalau tak segan jugak kan..


Puas hati datang sini..
Nanti datang lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


Skuter naik bot...hehe...
Masa ni tak sabar nak balik rumah nak tunjuk kat both damias ..


Tips ke pasar Munduk:

1. Sila bawak cash banyak2...sebab kat sini tak der ATM, tak der credit card machine..:)...lagi banyak cash, lagi banyak habis....hehe

2. Better jangan bawak anak kecik lah..sebab takut anak2 nangis naik bot, si ibu pula gayat naik bot...sebab bot tu kecik jer...terhuyung hayang rasanya duduk dalam tu...pernah ader case pengunjung terjatuh dalam sungai masa air deras...huhu

3. Kat sini peniaga jual mahal...minta tawar menawar pun susah nak dapat...tmungkin sebab memang harga kat sini jauh lebih murah dari harga2 kat luar..tu yang kerek semacam jer peniaga...huhu..

4. Tak payah guna passport pun...redah jer naik tokang tu...haha

p/s: Ader siapa2 dah pernah sampai sini???



 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!! 
 
Post a Comment