Friday, September 23, 2011

2 anak, 2 karakter yang berbeza!!! Kalau 3, 4, 5, 6, 7, 8 anak???

Walaupun keluar dari rahim yang sama..
Tapi 2-2 anak yang keluar tu mempunyai karakter yang berbeza..
Jom kita tgk apa yang berbezanya..


1. Aleesya seorang yang soft spoken...nak apa2 pun lembut jer cakap...sebab tu setiap permintaannya susah kami nak tolak..

2. Aleesya ni seorang yang sensitif...kalau org marah2 dia, buat2 muka garang kat dia...memang dia akan mudah merajuk dan merengek2 menangis..

3. Aleesya memang pantang nampak kamera...kalau org acu kamera dan panggil nama dia jer...automatik dia akan senyum dan posing..

4. Aleesya tak kuat makan sangat...dia akan makan sikit2 tapi acapkali...

5. Aleesya kalau dia kata nak makan itu, memang kalau kita masak atau beli utk dia yang tu, confirm dia akan makan dengan penuh selera..

6. Aleesya ni agak fussy dan cerewet orgnya....kalau org kacau barang2 dia...habislahhhhh...kalau kita pinjam pencil dia pastu tak letak balik macam mana dia letak...hurmm..memang dia akan cakap "eh bukan macam tu lah..."

7. Aleesya ni memang control ayu kalau depan org ramai....cara duduk dan kadang2 cara perwatakan dia pun org tgk sekali pandang pun dah tahu yg dia control ayu...depan org kalau org tanya apa2..agak susah nak bagi jawapan....diam jer..

8. Seorang yang pembersih!!!!! Kotor sikit, tukar, basah sikit, tukar, busuk sikit, buang, kadang2 suapan nasi kita kat mulut dia tu pun siap teliti satu2 ada apa....


1. Kalau kakak soft spoken, Ayyunie pulak berbeza...tak der makna nak soft2 spoken ni..nak apa2 memang dia akan minta bersungguh2..kadang2 naik rimas dibuatnya...contohnya nak "milk" dia...hurmmm selagi tak bagi selagi tu lah yang dia minta....tapi kami suka nyakat dia..kejap bagi kejap tak....hehe

2. Ayyunie seorang yang agak manja sebenarnya...dan dia memang paling manja dengan ibunya...kalau kena marah, dia akan diam sambil mulut tercebik2...pastu tiba2 air mata keluar...tak macam kakak merengek2...masa ni kesian pulak tgk ayyunie..

3. Makin besar makin camera friendly....tapi tak macam kakak dia suka posing ayu..Ayyunie suka benar buat muka chicky2 lah...lompat2 lah dan kadang2 memang suka jelir2 pun...hiks...sweet!!!

4. Hurm makan??? Memang boleh dikatakan Ayyunie semua pun makan...tolak kayu dan batu jer...kalau dia dah makan...memang sungguh2....tgk badan pun tahu kan...kadang2 belum sampai waktunya pun, dah siap cakap.."ibu nak eat..nak eat"

5. Ayyunie ni pun sama dengan kakak dia...kalau dia kata nak makan tu, tu lah dia makan..cuma bezanya ayyunie ni makan main2...tak macam kakaknya..kalau kita dah beli apa yang dia nak makan tu, aleesya more kedekut time kita minta makanannya..ayyunie OK je..

6. Sorang yang simple dan selamba...tak berapa cerewet...senang nak kawtim dengan dia...hehe

7. Kadang2 depan org ramai penakut....tapi kalau dah biasa tgk org tu...fuhhh berani teramat sgt...pantang org tegur...suka jer bagi jawapan...hehe...memang rata2 ramai yang cakap.."adik lagi berani dari kakak yer, kakak diam jer"..

8. Tak pembersih sgt macam kakaknya tu...kakak kalau mulut kotor, ambil tisu lap, ayyunie kalau mulut kotor, kadang2 guna baju jer lap...haishhh ni yg tak suka ni...kakak kalau makan memang susah ler nak jumpa nasi2 jatuh ni..adik??? hurmm suku nasi jatuh ke meja..hehe..tak pe tak pe masih banyak masa nak kena ajar ni..kalau kata ayyunie baru 2 tahun ++, aleesya dulu pun masa umur 2 tahun ++ dah pandai makan cermat2 ni....

Antara sebab2 kenapa berlakunya 2 karakter yang berbeza ni....
(ni just pandangan sendiri jer tau....tak der kena mengena antara yang hidup atau yang mati...hehe)

Sebabnya masa ibu ngandung Aleesya...serba serbi tak boleh...semua kena jaga, makan kena jaga, perwatakan kena jaga, kesihatan pun kena jaga sebab sebelum pregnantkan aleesya pernah gugur 2 kali kan...memang berayu-ayuan sungguhlah....kerja pun sikit2 jer buat sebab takut gugur lagi kan...memang manja habis masa ngandungkan aleesya tu...


Masa ngandungkan ayyunie??? Huh...serba serbi buat weiii...sebab konon dah pro lah pregnant kali ke 2..semua kerja berat buat....holiday ke hulu hilir...nak beranak lagi 1 bulan..sempat tu join konvoy ke Summerset...nak beranak lagi beberapa hari, sempat tu ke IKEA Singapore shopping...yang tak tahan tu, masa pregnantkan Ayyunie tu jugak, ibu bekerja keras mengusahakan cawangan pusat tuisyen yang baru dibuka tu....haishhh..memang tak jaga kesihatan langsung....ubat pun on off makan...makan pun semua bedal...tak der pantang2...agaknya tu lah Ayyunie lebih kuat semangat, berani dan tegas berbanding dengan kakaknya yang manja, lembik, sensitif dan berayu-ayuan tu...hehe




p/s: Agak2 uols perwatakan masa mengandung pun mempengaruhi atau tidak sifat anak yang dilahirkan??

p/s: Yang baru sorang anak tu, boleh cepat2 tambah, baru nampak perbezaan karakternya....karakter yang jelas buat perbandingan ialah sama jantina yer...kalau lain jantina dibuat perbezaanya, memang nampak sangat ler boy lebih agresifkan...:)



p/s: Perbezaan diatas bukan nak bezakan siapa baik siapa tak baik..just utk kenangan esok2 aleesya + ayyunie dah besar...baru tahu karakter diaorg masa kecik2 kan...ntah2 dah besar bertambah ke arah kebaikan ke kan..yang pasti 2-2 IBU DAN AYAH sayang!!!!! Tak terucap kasih sayang kami terhadap kamu berdua..walaupun kami sering marah2 kalian berdua...


Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment