Wednesday, September 21, 2011

Acara Tahunan || Marhaban di rumah..

Setiap tahun masa bulan Syawal..
Pasti persatuan kejiranan kami akan menganjurkan MARHABAN dari rumah ke rumah..
Terpulang pada tuan rumah nak join ke tak...
Tapi bagi kami tiap2 tahun since duduk sini..
Memang tak pernah melepaskan peluang utk sama2 meraikan MARHABAN di rumah kami..
Setahun sekali mendengar alunan2 Marhaban di rumah sendiri terasa tenang jer hati..

Tapi tahun ni memang mencabar lah...
Bukan mencabar apa..
Sebab tahun ni buat hari isnin malam..
Dah lah hari isnin hari tu ayah damia masuk keje 6 pagi balik 7 malam..
Ibu pun sama...cuma pergi office lambat sikit setelah uruskan makan minum sekolah aleesya..
Balik pun 7 malam gak..
Haishh...balik3 jer...rumah tak kemas lagi...garaj tak sapu lagi...masa tu lah baru teringat nak beli mentol2 lampu yang terbakar...masa tu lah baru nak susun atur perabot dalam rumah agar tetamu selesa...haishhh..time2 balik keje tu lah semua nak buat...kalau tak sebelum2 ni serah ajer pada bibik....


Akhirnya tepat 8:30 malam..baru semua selesai..
Tapi makan minum kat dapur tak prepared apa lagi....haishhh..


Dah lepas mandi...cepat2 turun bawah buat air jer...
Owh yer...kalau tahun2 sebelum ni memang tuan rumah kena sediakan makanan ringan2...
Tapi tahun ni kawasan kejiranan dah sepakat tak yah sediakan makanan...Just sediakan air jer..
Sebab nanti makan2 berat akan dinikmati kat rumah last sekali...


Tapi ibu tetap tak puas hati kalau nak sediakan air jer...
Sebab dah biasa kan tahun2 sebelum ni sediakan makanan sekali..
Cuma tahun ni tak dapat lah nak masak sendiri..
So, otw balik keje petang tu singgah kedai beli roti canai..
Patutnya nak beli sate..alahai...3 kedai sate singgah semua tak buka lagi...
So, roti canai lah penyelamatnya...


Alhamdulilah...tenang hati pabila mendengar alunan2 marhaban di rumah ni...


Lepas dah marhaban...
Jemput2 minum yer...


Acara wajib jugak ni..
Beri budak2 duit raya....


HAHAHAHAHA...
Budak kecik ni kan..org lain semua dah gerak nak ke rumah org lain utk marhaban..
Dia boleh lagi maintain makan2 sorang2 kat sini..
Katanya..."sedap cik, rumah org lain tak der makanan"..
Ekekekeke....

Dah habi semua lelaki keluar...perempuan pulak masuk datang beraya sementara tunggu org lelaki sampai ke rumah last...time ni ler boleh berbal panjang dengan jiran2 perempuan...


Dah dekat jam 11 malam..
Barulah Marhaban rumah ke rumah habis..
Maka kami semua pun ke rumah last sekali utk jamuan makan..
Selalunya yang rumah last sekali tuan rumah sponsor makanan..
Rumah kami pun pernah 2 kali jadi rumah last sekali masa marhaban..
Alang2 buat open house...sekalikan dengan marhaban masa tu..
Tahun ni alahai...rasanya tak sempat nak buat Open house..
Memandangkan tgh busy dengan Galeri ZARINA AYU COLLECTIONS..
Pastu students2 pun nak exam PMR dan SPM ..
Apa2 pun rumah kami sentiasa terbuka utk kamu semua..
Call jer yer kalau nak datang..
Sebab masa kami 1 keluarga lebih banyak dihabiskan di office berbanding di rumah sekarang..

p/s: Rumah uols selalu buat MARHABAN???

Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 

10 comments:

mamasuri said...

rumah sewa di kl ni tak pernah bermarhaban lagi..tp kat rumah ma di kampung ada lah selalu coz ma ni ahli marhaban...mmg syok kan..dgr alunan zikir2 sume...last join pun masa majlis cukur jambul suri 3 thn dulu..hehee..myb next year akan kembali lah marhaban tu ...kemas rumah ayu..jelos ai..

mummy_ayu said...

seronok buat makan2 mcm nie..rumah Ibu Ayu raya puasa/ raya haji malam raya selalunya ada tadbir rumah ke rumah.sayu jer...

diana said...

kawasan umah saya cina je ramai..
tak de marhaban2 ni...:)
melayu ada 3 umah je..

syanasaid said...

bestnye dpt join marhaban gini
kalo kt kg ade la..umah in law
itu pn malam raya tu je la takbir raya
kt our taman ni just buat baraan ikut turn umah mana yg join
xde marhaban, dtg2 teros ngap makan

Lynn Hamzah said...

rumah lynn pun buat hari isnin malam gak...tahun nie ada 2 kali marhaban...mula2 lelaki kemudian perempuan...syok...

maszmadi said...

bestkan marhaban.. sekarang ni dah dok Kl, maka 2 taun sekali la masz dpt join group marhaban time raya kat johor.. best

Nana said...

kat area umah diorang wat juga marhaban gini
tp diorang xpenah dtg umah ktorg hahaa

e.l.i.z.@ said...

rasanya marhaban ni adat ore johor kot..sbb eli tahu psl marhaban pun,umoh mawi kt felda taib andak tu buat hihiih

tp bgs gok marhaban ni kalu buat kt umoh eli..elh halau hantu² hop sokmo ngaca eli tdo huhuh

Mama Rayyan said...

seronoknyer marhaban..dlu mase skola slalu la ikot marhaban skg nie da kawen xde da aktvt g2 sbab ikt husbnd dok kt kuarterz lagi la da ade ank hmmm

~azillakhalison~ said...

malam ni marhaban kat rumah saye kak..pulai emas..hehe pon makan kat umah last sekali..