Friday, April 26, 2013

Jarum panjang kat pukul 12, jarum pendek kat pukul 4

Kecik2 dulu selalu confius kalau mak kat dapur atau kat dalam bilik tanya sekarang dah pukul berapa..

Jadi antara tips yang diajar oleh mak adalah bagitau sahaja jam pendek pukul berapa jam panjang pukul berapa. Nanti lama2 kita akan pandai sendiri agak agak minit jam tu kan.. Setuju???

Tapi sekarang dah canggih. Anak2 saya dah tak diajar dengan cara tu lagi. Sebab contoh dalam bilik kalau tanya Aleesya lul berapa sekarang, nanti dia akan jawab "nine forty five (9:45)".. Sebab apa??? Sebab sekarang kan banyak jam digital. Sama gak kalau kat dalam kereta, sekarang pukul berapa ayyunie??? "Five ten (5:10)"... Sebab dalam kereta kan no terus tunjuk angka digital.. Hihi.. Setuju???

Pendek kata corak pembelajaran budak2 zaman dahulu lain betul dengan sekarang. Sebenarnya banyak lagi contoh2 perbezaanya. Yg paling ketara belajar math, ingat lagi kalai dulu mengira, mesti guna papan yang ada biji2 tu nak mengira, sekarang both Damias hanya guna mind sahaja mengira.. Contoh: 4+2.. Diaorg akan cakap four plus two equal how many??? Four in mind, take out teo, after four five, six!!! Kan nampak tak perbezaannya disitu???

Apa2 pun saya yakim coral pembelajaran akan datang pasti lebih advanced dari sekarang..

Selamat hari jumaat semua!!!



Post a Comment