Friday, August 19, 2011

Philip Garment Steamer || Memang mudah dan senang!!!

 Ni hobi baru saya!!!!
Kalau nak tahu...ibu ni punyalah tak suka lipat baju dan ironing baju..
Sebab kalau nak lipat/ hanger baju, mesti Iron dulu..
Kalau tak lebih rela tak lipat dari lipat/hangerkan baju yang berkedut2 tu..

Sebelum bibik balik kampung, tak pelah...hari2 dia yang gosok..
Ni bibik dah tak der...hurmmm menjadi2 ler 3 bukit bukau baju yang tak berlipat ni..
Walhal dah hantar DOBI tu utk services Iron baju..
3 tahun lepas, sehelai baju kalau iron kat DOBI 70 sen jer tau..
Sekarang nak tau berapa harganya??
RM1.20 sehelai...
Huhuhu..mahal2 pun hantar jugak sebab dah terpaksa kan...

Nak iron baju2 tu sekaligus take time ler..
Kalau setakat iron baju nak pakai time tu jugak adalah..
Tu pun cincai2 jer sebab tetap nak kejar masa kan..


Tapi kini, ia dah jadi hobi saya!!! Yeayyyy...
Dengan GARMENT STEAMER ni..membuatkan kerja2 ironing baju menjadi mudah..
Kalau dulu boring giler gosok baju dalam bilik mengosok..
Dah lah focus gosok2 jer...pastu berpanas2 pulak tu dalam bilik mengosok..

Sekarang sambil tgk TV, sambil tgk anak makan, sambil tgk anak buat homework pun boleh steamkan baju..
Duduk dalam air-cond lagi tu..hehehe..tak yah berpeluh2 macam dulu..
Balik keje jam 11 malam pun sempat lagi nak steam kan baju berhelai2...
Maka dengan ini, baju2 yang berlonggok macam bukit bukau tu telah selamat ditarahkan!!!!

Beli Philips Garment Steamer tu RM349...
Suka design tu sebab kecik...tapi tak der roda lah pulak..
Kena tolak manual...tak pe lah janji flexible nak steam kat mana kan....:)
Yang bestnya, masa masukkan air dalam Steamer tu, ibu campurkan sekali ngan pewangi baju..
Perghhh..bau wangi bukan setakat kat baju jer...dalam rumah/bilik pun berwangi-wangian juga..

Owhh ni gambar googled jer...
Tapi cam tu ler gayanya ibu buat kerja...santai ala2 manja gitu...ekekek

p/s: Kalau bibik baru dah datang, jangan harap der ibu nak bagi guna Garment Steamer ni...hehehe..kang rosak pulak...
p/s: Ader sesiapa pernah guna Garment Steamer ni?? Memang masa mula2 on switchnya, air mengelegak keluar dari mulut steamer tu ke???
p/s: Senang nak steam kan baju2/ tudung2 kain chiffon kan...tapi yang tak suka kadang2 batu2 kat baju kita tu melekat ler kat steamer tu...aishh..
p/s: Basuh baju guna MACHINE, keringkan baju guna DRYER, gosok baju guna STEAMER...satu jer lagi tak der, ALAT LIPAT BAJU....hehehehe..ader ke????

 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment