Monday, August 8, 2011

Betul ke RM2 dah tak ada nilai????

Kisah benar berlaku di sebuah Bazar Ramadan XXX..
Sabtu lepas tanggal 6 Ramadan, lepas balik keje dalam jam 5:30 petang..
Terus ke Bazar Ramadan XXX utk membeli juadah berbuka..
Kalau nak tahu tu lah first time setelah 6 hari berpuasa berbuka di rumah tau....nama jer berbuka di rumah, tapi menu semua tunjuk2 di Bazar Ramadan...penat tau keje dari pagi sampai ke petang...hehe
Selalunya berbuka di office bersama2 students jer sebab ramai yang tak balik kan..

Opppss..sambung cerita tadi..
Lepas tu singgahlah ke sebuah gerai ni nak beli "sambal ikan bilis masak petai"..
Ntah kenapa tiba2 pula nak makan petai..
Walhal bukannya suka pun makan petai...
Ayah damia?? Lagi ler.....takkan masuk dekat punya kat petai2 ni..

Pastu ibu cakap lah nak RM2 kan..
Sekali pekerja tu pandang tokeyy gerai tu..
Tokey gerai tu pun terus ambil sudu dan sendukkan 1 sudu sambal petai tadi dalam plastik..
Alahai...seriuos boleh dikira dengan jari berapa biji petai yang dah di kerat kecik2 tu..
Tapi tak kisah pun sebab janji dapat rasa kan..

Sekali ader lah pasangan suami isteri ni pun singgah kat gerai tu..
"Bagi daging goreng kunyit tu 2 ringgit" kata perempuan tu..
Tokeyy gerai tu dengan muka kelatnya masukkan daging goreng tu dalam plastik..
Lepas tu sambil ikat2 plastik, tokeyy gerai tu mengomel 
" Sekarang ni 2 RINGGIT dah tak der nilai dah...kalau nak beli, belilah 5 ringgit"

Uikksss sgt terkejut ibu dengar makcik tu cakap macam tu..
Dalam hati siap terdetik lagi.."kot yer pun nak cakap, janganlah kuat2"..huhu...
Ntah apalah perasaan pasangan suami isteri yang beli daging goreng tu kan..
Wallahualam!!!


Ni lah hasil tangkapan kami kat Bazar Ramadan XXX tu...
Total semua kat atas tu RM40...tak lebih tak kurang..
Hurmm...tapi nak buat cam mana?? memang hari2 pun kena beli kat Bazar Ramadan..
Sebab keje sampai kul 10 malam kan..
Weekends macam semalam pulak sibuk makan buffet ramadan..
Huaaa....rindu nak masak2....

p/s: Bagi ibu RM2 masih ader nilainya...boleh buat beli air, boleh buat beli kuih apa....cer tgk dalam plastik hitam kat atas tu...4 bungkus air tu beli...dah ibu n ayah nak minum air lain2..aleesya pulak suka air lain, ayyunie pun dah pandai demand nak makan n minum air apa...RM2 dapat 2 bungkus air tuuuuuuuuuuuu



 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment