Thursday, January 7, 2010

::UPTOWN JB - SEKADAR MENGASAH BAKAT::

Jom tgk asahan bakat weols:

Date: 3/01/10
Time: 6 o'clock
Venue: Uptown JB, Bandaraya Jb
Purpose: Cuba segala creative + auto + basic zone mode yg ader
Model: Ibu, ayah dan Damia Aleesya
(Damia Ayyunie tak bawa coz suasana yg hujan gerimis)
PhotoG: Gilir2 ibu & ayah



Mode: Lanscape

 
Mode: Monochrome

 
Mode: Auto

 
Mode: Potrait

 
Mode: Landscape

 
Mode: manual + Adjust brighteness

 
Mode: Potrait

 
Mode: edit guna PC....konon2 nak buat gambar lama


Mode: manual + adjus ISO speed
(konon2 nak bagi nampak air yg mengalir tu sebiji2...tapi cam tak jadi jer)

 
Mode: edit guna pc

 
Mode: manual + adjust apa ntah...dah lupa...tapi lighting tu nampak menyerlah...

 ;
Snaps dari angle senget

 
Snap dari angle bawah tangga + adjust ISO speed

 
Dah lupa mode apa

 
Like this pic very much
Tv Exposure mode + adjust ISO speed

 l
Snaps from different angle + Edit with PC

 
Mode: lanscape
(tapi ader adjust gak..apa ntah...try and error)

 
Adjust Toning effect + edit with pc

 
Adjust apa ntah...yg ader vivid tu..

 
Mode: night potrait

 
Av Exposure mode + adjust apa ntah WB


p/s: Banyak snaps ni.......tapi banyak yg dah lupa guna mode apa....yg pasti banyak guna BASIC ZONE MODE  je lah...hahahaha...tak pe..tak pe....study lagi....nanti kena study banyak pasal CREATIVE ZONE MODE yg banyak set shutter speed/ aperture dan tukar exposure....agak2 bila lah nak PRO ni...
(ader hati nak PRO terus, walhal baru guna 2 minggu SLR tu...kui..kui...kui...)



25 comments:

maya amir said...

takpe..usaha tangga kejayaan.. setiap ari pun proses pembelajaran kan?heheh.. saya tau lokasi itu..heheheh.. ok, nanti cuba di tasik merdeka plak..then, taman mutiara rini pun cantek gak.. heheh..sume tempat laa cantek..ihiks:)

E.L.I.Z.A said...

hurmmm xreti ehhehe ...eli pun jarang explore mcm ayu buat ni..so xreti nk bezo mode hop mano sor kekekke

[-suziey-] said...

xpe..practise make perfect..kt pn br nk start study..b4 main hentam je sbb xde mase nk study...eklekek:p

Shida said...

kak ayu,slow2..usaha tangga kejayaan..tapi ok apa gmbo2 tu..well done..

mommie nard said...

awak pakai ape?

diya said...

wa cantik la..
ni yg rasa nak suh hubby bli ni..

SLR..
(terbayang2 je klu dpt ni nak wat pe..)

alyyani said...

ok la tuh, baru 2 minggu da mcm2 tau. part gmbr aleesya lari tuh, kalo pakai camera biasa confirm blur. hehehe..

Atiqah said...

wah bestnye bile pkai DSLR..gmbr mmg nmpk lain..pe pun akak bljr sgguh2 smpai PRO..good job kak

ibu damia said...

maya - betul tu..usaha tangga kejayaan...cewahh...ah ah...kat mutiara rini selalu pergi...tapi segan lak nak bawak slr tu....kat tasik merdeka selalu gi makan kat JB katering tu jer....insyaallah...ader peluang photoshoot kat sana lak...

ibu damia said...

eliza - ayu pon masih dok leh beza mana lagi hasil snaps mode2 ni....tapi kalau hok basic zone tu boleh doh sikit2...:)

explore..jangan dok explore...

ibu damia said...

suziey - orait...sama2 belajar..nanti sama2 kongsi ilmu...

ibu damia said...

shida - thanks yer....baru2 belajar je ni...yup...usaha tangga kejayaan...

ibu damia said...

momie nard - canon

ibu damia said...

diya - sebelum dapat memang terbayang....kalau dah dapat terbelek2 + terpinga2 coz tak tahu nak guna ekekekeke....gurau jer yer...

ibu damia said...

diya - sebelum dapat memang terbayang....kalau dah dapat terbelek2 + terpinga2 coz tak tahu nak guna ekekekeke....gurau jer yer...

ibu damia said...

alyya - rasanya camera biasa pun leh buat jer...cuma sharpnya mungkin kurang kot...ohh..rindu lak nak snap2 guna nikon coolpix yg banyak berjasa tu...

ibu damia said...

tiqah - thanks bagi semangat...insyaallah..kalau ader peluang nak jer belajar sampai PRO...

Gieyana said...

x per..nnt terror la tue..:)

Mrs. Adz said...

good job..usaha lagi..nanti boleh ajar aku..aku skrg dah bz..tak sempat nak study lagi..

maya amir said...

jap..nk panggil awak ape ek?

Hasnor said...

wowie!! sume lawa! pics no 7 super delicious! konsep line & pattern gitew! i loikeee!

caiyok!caiyok!

ibu damia said...

gie - insyaallah....

ibu damia said...

mrs adz - mmmmm....explore sendiri je ni...samalah kita....tgh bizi gak ni....nanti ader masa kita outing sama2 photoshoot..

ibu damia said...

maya - panggil ayu jer...

ibu damia said...

hasnor - suka gak pic no 7 tu...ader konsep rupanya...ekkekeke..tak tahu...