Thursday, January 21, 2010

::Air liur meleleh tak ni?::

Ahad lepas, b4 balik JB, weols singgah jap kat Pasar Khadijah nak cari makan dan shopping apa yg patut.....sebenarnya dah lama ibuayahdamia tak gi pasar khadijah ni....coz kalau balik kg terutama pada hari raya dan cuti sekolah, mesti sesak ngan lautan manusia kat sini....

Jadi walaupun kepulangan kami sekejap jer kali ni, tapi kami tak lepaskan peluang untuk kunjungi pasar khadijah ni....alhamdulilah...mungkin disebabkan hari ahad warga kelantan bekerja, tambahan pula bukan public holiday, maka dengan senangnya kami dapat jalan2 kat pasar khadijah ni...
(dah macam pelancong asing lak ngan DSLRnya yg tergantung kat leher ni)

Nak tahu apa yg kami makan??? Fuhhhhh...makanan memang banyak pilihan dan semuanya marvelous...actually percaya atau tidak, ni first time ibu makan kat pasar khadijah ni....sebelum2 ni cuma jalan2 beli barang jer...Jom tgk apa yg ada???


Udang galah yg membuatkan hati ibuayahdamia melting..
Seekor harga RM8 - RM30

 
Mula2 ingatkan ni ketupat sotong (yg dalamnya tu ader pulut), sekali tanya rupanya sambal sotong laa..
Seekor RM4-RM18

 
Ketam masak cili

 
Solok Lada dan Nasi Kerabu

 
Pelbagai jenis lauk ader..

 
Ulam-ulaman..

 
Adohai...yg ni tak leh tahan...tak sanggup rasanya tgk perut lembu yg berlingkaran ni....upah ibuayahdamia makan pun, kami takkan makan...

 
Walaupun baru jam 11 pagi, tapi kami dah makan siap2 b4 balik JB...
Unik kan meja makan dia....
-
-
-
-
-
Nak tahu tak cam mana rupanya pasar khadijah tu??? Ni lah rupanya ..
Tingkat bawah sekali pasar basah....yg uniknya kebanyakanya semua peniaga wanita..
Tingkat 2 jual bahan2 kering cam serunding, keropok. budu dll...
Dan tingakt 3 jual pakaian, tudung, kraftangan dll...

 
Suka tgk keletah peniaga dan pembeli kat sini....
Macam2 ada....

 
B4 makan2 tu, ibuayahdamia sempat lah shoping mana2 yg patut..
Benda first sekali beli ialah kaftan untuk Aleesya...
First time beli kaftan untuk Aleesya ni..
Dan yg pasti warna pink menjadi pilihan..
(Ayyunie tidur jer sepanjang weols makan2 dan shopping kat sini)
Banyak tudung2 ngan kain2 kat sini

 
Sempat gak beli beberapa brg kraft kat sini...
Kebanyakanya untuk bilik Aleesya laaa....

 
Kat sini beli  kipas untuk klip kan kat buggy Aleesya...



p/s: Betul ke org kata kat KB Mall dah lenggang sejak kejadian kereta terjunam tu..


p/s: Excuse me.....i'm not pior kelantanese yer.....
(mother kelantanese, father N9nese...and i'm born at n9 too...tak pernah membesar di kelantan...cuma pernah merasa sekolah kat kelantan masa form2 - form 5 jer.....the rest, macam 2 negeri ada...)


Post a Comment