Thursday, January 21, 2010

::Air liur meleleh tak ni?::

Ahad lepas, b4 balik JB, weols singgah jap kat Pasar Khadijah nak cari makan dan shopping apa yg patut.....sebenarnya dah lama ibuayahdamia tak gi pasar khadijah ni....coz kalau balik kg terutama pada hari raya dan cuti sekolah, mesti sesak ngan lautan manusia kat sini....

Jadi walaupun kepulangan kami sekejap jer kali ni, tapi kami tak lepaskan peluang untuk kunjungi pasar khadijah ni....alhamdulilah...mungkin disebabkan hari ahad warga kelantan bekerja, tambahan pula bukan public holiday, maka dengan senangnya kami dapat jalan2 kat pasar khadijah ni...
(dah macam pelancong asing lak ngan DSLRnya yg tergantung kat leher ni)

Nak tahu apa yg kami makan??? Fuhhhhh...makanan memang banyak pilihan dan semuanya marvelous...actually percaya atau tidak, ni first time ibu makan kat pasar khadijah ni....sebelum2 ni cuma jalan2 beli barang jer...Jom tgk apa yg ada???


Udang galah yg membuatkan hati ibuayahdamia melting..
Seekor harga RM8 - RM30

 
Mula2 ingatkan ni ketupat sotong (yg dalamnya tu ader pulut), sekali tanya rupanya sambal sotong laa..
Seekor RM4-RM18

 
Ketam masak cili

 
Solok Lada dan Nasi Kerabu

 
Pelbagai jenis lauk ader..

 
Ulam-ulaman..

 
Adohai...yg ni tak leh tahan...tak sanggup rasanya tgk perut lembu yg berlingkaran ni....upah ibuayahdamia makan pun, kami takkan makan...

 
Walaupun baru jam 11 pagi, tapi kami dah makan siap2 b4 balik JB...
Unik kan meja makan dia....
-
-
-
-
-
Nak tahu tak cam mana rupanya pasar khadijah tu??? Ni lah rupanya ..
Tingkat bawah sekali pasar basah....yg uniknya kebanyakanya semua peniaga wanita..
Tingkat 2 jual bahan2 kering cam serunding, keropok. budu dll...
Dan tingakt 3 jual pakaian, tudung, kraftangan dll...

 
Suka tgk keletah peniaga dan pembeli kat sini....
Macam2 ada....

 
B4 makan2 tu, ibuayahdamia sempat lah shoping mana2 yg patut..
Benda first sekali beli ialah kaftan untuk Aleesya...
First time beli kaftan untuk Aleesya ni..
Dan yg pasti warna pink menjadi pilihan..
(Ayyunie tidur jer sepanjang weols makan2 dan shopping kat sini)
Banyak tudung2 ngan kain2 kat sini

 
Sempat gak beli beberapa brg kraft kat sini...
Kebanyakanya untuk bilik Aleesya laaa....

 
Kat sini beli  kipas untuk klip kan kat buggy Aleesya...



p/s: Betul ke org kata kat KB Mall dah lenggang sejak kejadian kereta terjunam tu..


p/s: Excuse me.....i'm not pior kelantanese yer.....
(mother kelantanese, father N9nese...and i'm born at n9 too...tak pernah membesar di kelantan...cuma pernah merasa sekolah kat kelantan masa form2 - form 5 jer.....the rest, macam 2 negeri ada...)


20 comments:

Farra Dhelina said...

mmg kompem meleleh air liur!!

* tringat lak kat nasi dagang..kopok leko.. eyh mcm2 lagi lah!! sukaaa..

Mama_Aqish said...

perh....terliur sudah...dah lah perut lapo ni....nyum2....nak tikit leh....

naurah makwa said...

sungguh melele
h ni..huhu

naurah makwa said...

sungguh melele
h ni..huhu

miera said...

huh...meleleh air liur...cdap nyer...

maya amir said...

ya ampun..konpem meleleh air liur nih..heheheh...

[-suziey-] said...

perghhhh mmg melelh air liur..haih tgk plk time blm lunch..huhu..

best btl pasar ni..mcm2 ado..hehehe..

bkn pure kelantanese ke..tp kecek klate expert tu..ekek:p

emy/mamasuri said...

tingat zaman blaja..
beli ikan sayur kat pasar tu...
hari2 g ..makcik tu bg murah je..
beli kdg2 tak sampai rm5..
dpt mcm2...huhuhu

ibu damia said...

farra - hehehe....tapi kita tak suka nasi dagang....kepok lekor pun tak gemar sangat, lebih suka kepok batang....

ibu damia said...

mama_aqish - perut lapar??? apa lagi cepat2 gi cari menu cam ni.....

ibu damia said...

naurah - jangan terliur sgt..nanti mengidam...sian baby dalam perut...

ibu damia said...

miera - sedap yer..nanti gi jalan2 kelantan singgah lah situ...

ibu damia said...

maya amir - hehehe...jahat erkkk saya..buat org terliur jer..

ibu damia said...

suziey - hahaha..banyak ke meleleh tu???

ah ah kat sini memang macam2 adooo.

hahaha...sejak2 dah kawen ngan ore kelantan ni, haruslah pandai ckp kelate yer...tapi kat rumah memang jarang guna bahasa kelate....guna bahasa standard youuu....

ibu damia said...

emmy - ah ah kan murah gak barang2 kat situ....wahhhh...beli macam2 tapi tak sampai RM5? ni memang murah betul ni..

Shida said...

shida dh 7 thn kawen dgn kelantanese tp still tak leh mkn budu..huhuhu..kena kutuk jer lah dgn family sebelah hubby..

pasar siti khadijah best..tgk gelagat orang..brg2 pun murah2..
sesekali blk kelate,ada jugak gi tp belum pernah mkn kat situ..

Mrs. Adz said...

kalau aku nengok makanan ni depan mata,mmeang habis diet aku..dalam gambr pun dah teringin ni..hihii

bestnye byk 2dung..nanti nak g la sane..borong 2dung..mesti murah2kan..

ade kes kete terjunam ke..

Nana said...

mak aih..kecur air liur dah lama gile kita xbalik klate.last blk pas abes spm dulu damia blom penah lg jumpe moyang dia hehe

Intan said...

Salam kenal Ibu Damia :)

Selalu npk ur name comment kat blog Farra(ummieisya) dan yg lain2...tu yg drop by sini and...sukenya tgk ur daugthers. Both comelsss nya!

Intan polo and add ur link ye ;)

alyyani said...

kalau kitorg pegi kelantan tak sah kalau tak singgah pasar kahidjah ni. mak alya la suka sgt. nak borong kain ke tudung ke.

walaupun alya bukan org kelantan, tp kalau ade pasar malam mmg cari nasi kerabu. solok lada tu wajib. sebab masa matrix ramai kawan kelantan, dari situ belajar makan.. :)