Friday, January 22, 2010

::cucu bandar VS cucu kampung::

Ni ader citer sikit masa kat kg ari tu..


 Ingat lagi tak si WAWA ni??? WAWA ni beza 5 bulan jer dari ALEESYA...
Tapi ibuayahdamia memang tabik spring toing toing toing betul kat WAWA ni..

Mula2 masa ayahdamia cakap kat ibu tu, ibu kurang percaya..
Tapi bila dah dengar sendiri nga telinga dan tgk sendiri ngan mata..
Barulah ibu percaya dan tabik spring toing toing toing gak kat WAWA ni..
Nak tahu tak apa WAWA buat???

Bayangkan dengan umur 2 tahun  8 bulan ni..
WAWA boleh baca surah Al-Fatihah, ayat 3 Qul, Inna a'toina...., zikir2, Selawat, doa2 simple dan lain2 lagi (tak dapat dengar kesemuanya) dengan fasih tau, langsung tak telor.....kalau ader yg silap2 sikit tu pun memang minimum sgt....yg best sekali tu dia boleh baca semua2 tu dengan intonasi berlagu (macam org2 ngaji berlagu tu)...fuhh...memang hebat..tapi alif, ba, ta tak tahu baca sgt....ekekekek....
(yg susah ingat, yg senang tak ingat lak yer)

ALEESYA pun cuma boleh baca doa makan, Surah Al-Fatihah sikit2, ALIF - HA jer, then azan dan zikir jer..tu pun ader yg guna bahasa dia sendiri gak...



Memang bijak kan WAWA...mula2 tu ibu rendah diri gak coz ALEESYA tak pandai semua2 tu..tapi akhirnya ibu pun dapat gak BERBANGGA NGAN ALEESYA...

Nak tahu kenapa?
Coz ALEESYA boleh baca 1-10 dengan lancar, baca ABC (walaupun ader tertukar beberapa huruf), boleh nyanyi lagu "twinkle2", "I LOVE YOU", "Happy Birthday", boleh faham arahan dalam bahasa inggeris then yg specialnya ALEESYA leh nyanyi lagu mandarin...so FAIR  lah kan...
(Wawa tak pandai lagi baca benda2 ni)

Then yg mengujakan tok ma ngan tok ayah iala ALEESYA boleh susun block LEGO tu dan buat macam2 bentuk (walaupun kadang2 bentuk ntah apa2 dia buat, yg penting dia boleh join the LEGO)...tapi WAWA still tak pandai lagi..

So, conclusionnya...setiap ANAK mempunyai keistimewaan masing2...usahlah membandingkan mereka antara satu sama lain...tapi kalau perbandingan tu dibuat untuk memantapkan lagi serta kita sebagai ibu bapa terus berusaha untuk memajukan anak2 kita...rasanya tak salah kan...


THEN NAK TAHU TAK APA KATA TOK MA APABILA TGK KELETAH BUDAK2 NI??
" TU LAH BEZANYA CUCU BANDAR NGAN CUCU KAMPUNG...YG DUDK KAT BANDAR PANDAI BENDA NI, YG KAT KG PANDAI BENDA TU" 


 
 Ni gambar 3 serangkai swimming....pagi2 b4 balik JB tu swimming...
Ni swimming pool ALEESYA yg besar gedabak tu..memang tak leh tinggal langsung..
Kalau nampak kita kemas2 luggage , mulalah cakap " bu...holiday yer??"
(Agaknya dia ingat hari tu gi holiday kot)

 
 Budak2 swimming...kita yg besar dok breakfast..nasi kerabu daging bakar lagi...
Yummy..yummy..

 
ALEESYA memang berkenan betul kat basikal ni..
Siap cakap " Ayah, nanti beli "..
Masa ni dah gerak nak balik....so ni last posing from ALEESYA dan WAWA..


P/S: mula2 sampai JB tu asyik nak telefon WAWA jer..ni kiranya dah 4 hari berturut2 tepon WAWA ni...kalau ALEESYA tak tepon, nanti WAWA yg akan call ALEESYA....yeayyy...ALEESYA dah pandai berkawan...



Post a Comment