Wednesday, January 20, 2010

::PECAH REKOD::

Jumaat malam lepas habis keje kul 10.30pm, cepat2 balik rumah amik budak2 + bibik balik kelantan...emergency kena balik...barang2 semua dah siap2 masukkan dalm keta sejak pagi lagi......kiranya just balik amik budak2 jer lah....aleesya + ayyunie pun cam tahu2 jer nak travel jauh...bukan main semangat lagi diorg dalam keta walaupun jam dah menunjukkan larut malam..

Sebelum sampai tol skudai, singgah kat Burger King beli bekal dalam kereta...sebenarnya bekal untuk ibu dan ayah jer...jalan Highway memang agak lenggang.....yg ader cuma lori2 jer banyak...

Ni kiranya first time kami sekeluarga balik malam...ingat lagi, last sekali balik malam adalah masa ibu + ayah nak tunang tahun 2004....ader kejadian yg menakutkan berlaku masa otw balik kelantan tu.....memang seram...sejak tu ibuayahdamia dah decide yg weols takkan travel malam lagi...lagi2 lah sejak dah ader anak ni kan..ader org suka travel malam2 kalau ader budak kecik...coz tak panas dan budak2 tidur je....tapi ibuayahdamia lain yer...kitaorg suka bertolak lepas subuh dan kalau boleh sampai ke sesuatu destinasi sebelum maghrib....

Kenapa tajuk "PECAH REKOD" yer??

1. Sampai kat Yong Peng,  tiba2 ader roadblock....ingatkan lepas ler coz rasanya kitaorg tak der buat kesalahan apa2..tiba2 salah sorang traffic officer tu mengarahkan kita ke tepi...nak tahu apa kesalahan kitaorg? Hahaha...kena speed trap tgh2 malam buta kat area CHAAH....jalan 60km/jam...tapi speed trap kena 120km/jam...perghhhhh....2x ganda tu.......confius2.....ader ker speed trap tgh2 malam???...first time kena speed trap tgh2 malam ni...

2. B4 ni jarang ibu muntah kalau travel jauh mana pun....tapi mungkin disebabkan ayahdamia yg pecut giloss malam tu. coz kena sampai b4 jam 9 pagi....ader appointment....(line clear haruslah pecut kan)....mungkin membuatkan ibu terasa sangat2 pening + mabuk...akhirnya sampai kat area Jabor-Jerangau, ibu terpaksa memuntahkan segala muatan yg ader dalam perut ibu ni....padahal tak makan apa2 pun...bau burger king tu pun meloyakan...

3. Aleesya pun muntah jugak...bukan sekali, tapi 3 kali...aduhai....tapi nasib baik aleesya muntah versi cermat tau...langsung tak comotkan baju sapa2....coz ibu memang dah standby plastik.....

4. Buat julung2 kalinya JB - KEL, hanya ,mengambil masa 7 jam sahaja perjalanan...kul 6 pagi dah sampai.....b4 ni kalau travel mesti cecah 10-12 jam punya..mungkin faktor jalan tak sibuk kot..atau mungkin ayah damia pecut gilosss ...tengok meter average dia bawak 140km/j...tapi memang tak dapat bayangkan JB ke Kuantan 3 jam sahaja......b4 ni paling cepat pun 41/2 jam jer...tapi KEL - JB maintain cam biasa....bertolak kul 12 tgh, sampai jam 10 malam (rehat kat muadzam 1 jam)

5. Buat julung2 kalinya Aleesya dah tak takut sangat ngan org...that's mean b4 ni kalau balik kg, mesti susah tok ma ngan tok ayah nak main2 ngan aleesya...even ayah saudara dia yg masih sekolah pun susah nak main2 ngan dia...tapi balik ni, aleesya dah pandai adapt diri dia ngan situasi...cuma sometimes still ader perasaan was2 ngan org yg tak berapa dikenali...Ayyunie??? Hehehe...takut gak ngan org, tapi still undercontrol...tak macam kakak dia masa kecik2 dulu... 


Sekadar Gambar Hiasan:
Ni lah peneman Aleesya masa kt kg ari tu, cousin Aleesya, WAWA.....tapi tu lah kan balik sekejap jer..rasa cam tak puas lak tgk budak2 main...WAWA ni lahir sama tahun ngan Aleesya..cuma WAWA bulan 5 Aleesya bulan 10....


.


Post a Comment