Wednesday, October 21, 2009

::MENU FOR THE DAMIA ALEESYA'S BIRTHDAY PARTY::


Fuhhh......akhirnya ada juga masa yg dicuri untuk meng'update' entry pasal " 2nd Birthday Party Damia Aleesya' yg diadakan sabtu malam lepas......Kalau x curi masa, memang tak update lah jawabnya....last2 terkubur begitu sajer sesebuah cerita......

Sebelum ibu Damia cerita tentang celebration birthday party tu, jom kita tgk menu yg 100% disediakan  oleh tangan ibu sendiri. Anggaran tetamu 200 org. Langsung tak de catering atau tempah2....Tiap2 tahun memang masak sendiri jer coz lebih puas hati macam2 ada walaupun kepenatan yg melanda boleh dirasai hingga 2 hari.

Majlis tak de lah grand @ gempak sangat pun...tak de tema dan deco yg bagai....besederhanalah katakan...Cuma setiap kali kalau buat program makan2 kat rumah ni, lebih suka buat style BBQ....(dah 4 tahun dah buat BBQ ni, sampai dah ader org aim dah....harus tahun depan ubah style lain).

Oraitt.....jom kita layan gambar...layanzzzzzzzzzz...


THE PRESENTATION OF FOOD


 Buat kat car porch.....tema ala2 garden (yo yo or jer..hiks)
Nak dijadikan citer ader lah deco2 reben beberapa hari b4 celebration tu...tapi lupa lak nak gantung kat belon tu, last2 tergantung kat dalam rumah....




 Simple je kan....

THE STYLE

 
 BBQ style....
Dari dulu lagi org asyik tanya jer, tong BBQ tu amik kat mana? coz macam hotel punya jer...
BTW tong tu tempah khas kat kelate.....(bayangkan dari kelate balik JB bawak tong tu)...



MAIN COURSE

 
 POTATO WEDGES
(ader yg ingat ibu beli siap potato wedges tu, lepas goreng hias dgn mayo + sos + mustard)
Soryy yer, wedges tu home made by ibu....potato tu potong wedges, the rebus, pastu golek2 atas rempah yg dibuat khas olehibu pas tu baru goreng ok....



  SANDWICH
Mmmm, ni makanan kegemaran ayah, kiranya special request drp ayah lah buat menu ni...
Penat ooo buat sandwich ni coz org kelate kata " ceretek" (buat2 paham je lah yer)
Mula2 kena masak sardin, pas tu sapu mayo + sardin, pastu kena siat2 salad (bukan saladnasi ayam yer)...huhuhu


BBQ MENU


 
KERANG BAKAR
 Gambar kerang ni je yg sempat diambil....yg lain masa ibu sibuk2 snaps pic ni masih tak siap lagi...
Yg tak de dalam pics:
* ayam bbq berempah
* udang
* hotdog


DESSERT TABLE

  
ROJAK BUAH
 Menu yg wajib ader setiap tahun .....Cuma tahun ni buat julung2 kalinya tak guna kuah rojak petis...guna perasa yg ibu buat sendiri.....


 
 PUDING TRIFFLE
Feveret ibu & Aleesya.......tapi rumit jugak lah nak buat coz kena buat satu layer satu layer...
BTW ibu suka sangat dengan hasil kerja ibu ni....look nice (alamak, puji diri sendiri)


 
 COLESLAW
Hohoho....resepi yg paling awal habis.....coleslaw ciptaan ibu...
Yg specialnya coz ibu letak buah pear kuning dalam tu...memang crunchy habis agaknya..
(tak sempat nak rasa pun..huhuhu...next time yg ni kena buat banyak sikit)


KIDDIES CORNER

 
 CRUNCHY + CREAMER MILK
Disebabkan ramai budak2 yg celebrate birthday Aleesya ni, so kena jugak pk menu yg sesuai for kiddies kan...rasanya yg ni dulu kot budak2 terkam...sampaikan ader kes tertumpah2 susu kat buaian kesayanganku itu...huhuhu..tak pe2....aunty dah basuh....

 
 CHICKEN PORRIDGE
Ingat ke sasaran untuk chicken porridge ni untuk babies @ toddler....rupa2nya mak bapak budak pun suka....yummy...yummy....


KUIH RAYA


 
 KEREPEK2 + MARUKU2
Tahun ni ubah style...tak beli banyak pun kuih raya...ader beli kuih sikit2...tapi sampai sekarang pun ader lagi kat atas kabinet kat dapur tu.....banyak beli kerepek + maruku.....leh sambil2 layan tv layan kerepek kan....



 KEK LAPIS ORIGINAL FROM SARAWAK
Ingat lagi tak yg ibu n family gi holiday kat kuching tu.....ha ni lah kek sarawak yang ibu masih setia simpan dalam peti hinggalah saat2 nak buat majlis ni (sayang ooooo nak makan)...ader lagi pattern2 yg menarik..tapi semua dah habis dibeli oleh org..tinggal design ni jer ....btw kek lapis ni memang habis licin....


AIR

* mirinda strawberry
* oren sunquick
(lupa lak nak amik pics)


LAST BUT NOT LEAST.....NAMA PUN SAMBUT BIRTHDAY KAN....SO KEK BIRTHDAY UNTUK DAMIA ALEESYA TAHUN NI IALAH
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
......TARAA....
 
LEBIH KURANG SAMA JER MACAM KEK TAHUN LEPAS...SUKA EDIBLE IMAGE KEK....COZ ALEESYA SUKA TGK MUKA DIA KAT CERMIN...LAGIPUN ADER LAH KENANGAN KAN..BERAT KEK 3 KG.....YG LUCUNYA SEMUA ORG TAK SAMPAI HATI NAK MAKAN KEK YG ADER GAMBAR ALEESYA TU...TAMBAH2 BAHAGIAN MUKA DIA (KEK YG BAHAGIAN MUKA TU ADER LAGI DALAM PETI TU HAAA...SAYANG NAK MAKAN)...


BTW alhamdulilah..menu tak lah sedap sangat, tapi memang habis semua makanan, tak der pun yg membazir..kalau ader lebih2 sikit tu, ok lah buat makan keesokkan harinya....tapi yg sedihnya ibu + ayah + aleesya + bibik langsung tak sempat nak merasa ayam + udang + hotdog BBQ tu....nak tahu apa kitaorg buat keesokan harinya?????
Weolls berBBQ dalam rumah...habis asap satu rumah, habis dapur2 ibu kotor...kempunan sangat weolls nak makan ayam BBQ tu oiii....buktinya?????





p/s: Ayah cakap makanan BBQ tak sempat pun nak refill dalam tray buffet coz ader budak2 Marhaban ni mula2 dia dah makan dgn family dia, pas tu dah balik rumah, alih2 tgk dtg balik tapi beratur kat meja bakar BBQ coz nak TAPAU udang bawak balik rumah... Ayah siap bagi hint lagi"aikkk tadi rasa awak dah balik rumah"....nak tahu apa jawapan budak2 tu " mak yg bagi pinggan suruh kitaorg bawak balik"..hahahaha...ayah siap nak ketawa guling2 lagi kat tanah tu.....adusss....masalahnya siap adi beradik tu beratur tapau...tapi ibu & ayah tak kisah...weolls ikhlas.....cuma cara dia tapau tu yg berbeze sikit....

p/s: sempat ke tak nak buat entry celebration lak???








Post a Comment