Tuesday, February 14, 2012

Rasai kehebatan memetik KOBIS dan STRAWBERRY sendiri..:)

:32Kalau datang ke Cameron Highlands ni..
Tak sah kalau tak rasai pengalaman sendiri memetik hasil2 tanaman di sini kan..
Yang paling teruja?? Siapa lagi kalau bukan both Damias kan..
Eh..ibunya pun teruja jugak hokeyyy..
Sebelum2 tu kami langsung tak berpeluang utk memetik sendiri buah strawberry ni...
Sebab kebanyakannya buah habis dan masih belum matang kat ladang2 lain
Alhamdulillah..masih ada peluang utk kami menikmati "petik-petik" sendiri hasil tanaman kat sini..
Kebetulan nak shopping kat KEA FARM...terjumpa pula private farm utk dipetik-petik sendiri...hehe
Memang rezeki kami...walhal otw dah nak balik JB tu..


Kan dah cakap...Aleesya yang paling teruja sekali petik2 buah Kobis ni..
Murah jer...sebiji RM4...
Dah lah besar2 pulak tu...
Manis pulak rasanya...
Fresh from farm..


Hello hello.
Ibunya teruja jugak hokeyy nak petik2 sendiri ni..


Uncle tu baik sangat....ibu nak beli sebiji jer..
Dibaginya 2 biji dengan harga RM 6 sahaja..
Sudahnya...sampai sekarang masih ada 1 biji dan 3/4 kobis kat rumah..
Harap2 janganlah cepat busuk yer cik Kobis..


Bunga matahari besar betul kat ladang kobis tu...
Puas hati dapat tgk live depan mata..


Yang ni bunga matahari kecik2 jer..


Aleesya suka betul roses2 kat sini...
Nak beli tak tahu nak bagi siapa..
Nak jaga sendiri?? hurmmm jangan haraplah..
Pokok cili yang dibeli kat CH aritu pun baru jer nampak kembangnya..
Kalau tak kuncup jer...huhu


Lepas tu kami ke Strawberry Farm yang agak tersorok ni..
Kena menapak hokeyy kalau nak ke sini..


Wah wah wah.
Ayyunie sgt teruja memetik sendiri strawberry ni..
Dengan rakus pulak tu ditariknya..
Nasib baik strawberry tak penyek dan berair..


Macam lawatan sambil belajar di Ladang Strawberry pulak rasanya ni...hik hik..


Marilah mari..
Kita memetik...hehe


Si ayah pun bersungguh sungguh jugak tu buat lawatan sambil belajar...hehe


Macam2 tanaman ada kat sini...
Cili, tomato ceri, daun celery dan lain2..


Sikit jer hasil petikan kami..
Setengah kilo jer..
Sebab dah puas makan strawberry 2 hari sebelum tu..
Lagipun takut tak sedap kalau beli banyak2 nanti..
Memang pun..percaya tak??? Hasil petikan kami tu pun masih ada dalam peti ais tu..
Sapalah nak makan tu kan...huhu


1 kilo harga RM30...
Ok lah kan..yang penting petik sendiri..
Dijamin bersih...kalau beli yang dalam kotak2 punya..tu semua hasil petikan mat2 bangla...muahahaha..
Tapi kami termakan sudaaaaa...hehe

p/s: Ok lah...kalau rajin nanti bersambung lagi...:)
p/s: Uols pernah rasai pengalamana sebegini???

Post a Comment