Bersemangat lepas subuh jumaat lepas terus ke Jeti Kampung Pendas untuk mencari seafood dan ikan-ikan fresh dari bot nelayan tau. Tapi terawal lah pulak. Ingat pergi lagi awal lagi bagus boleh pilih lagi banyak pilihan. Rupa2nya memang nelayan akan balik ke jeti sekitar jam 8-9 pagi. Kalau 9 pagi tu just nice. Tak yah tunggu-tunggu dah. Terus boleh beli.
Lokasinya adalah di Penghujung Kampung Pendas iaitu di Restoran Terapung Pendas. Pendek kata senanglah keywordnya. Dari Gelang Patah, jalan terus ke penghujung ke Kg Pendas. Pagi-pagi lagi dah nampak banyak kereta plate Singaporean dan Johor parking untuk mencari seafood dan lauk pauk ya. Memang famous tempat ni. Jalan pun tenang je jalan kampung.
Jom layan gambar-gambar awesome dibawah. Awesome ke? Hihi..
Awal kami sampai. Rupa-rupanya jam 9 pagi baru bot-bot nelayan balik. Sebab kena tunggu air pasang dulu. Kalau tak nanti bot sangkut. So kita makan sarapan dulu |
Dah lepas sarapan, kami ke jeti semula menunggu bot-bot nelayan sampai. Hah tu, ada yang dah sampai |
Sempat gurau senda lagi |
Tak boleh memancing ya kat sini |
Hati-hati naik jambatan sempit ni |
Nelayan sedang asingkan ketam dari tali jala |
Teruja betul Aleesya dan Ayyunie tengok orang asingkan ketam. Siap tanya "ketam tu tak gigit ke ibu?' |
Nelayan membawa pulang hasil tangkapan yang besar-besar dan panjang-panjang ikannya |
Berhenti tengok makcik yang menjual hasil tangkapan di tepi jalan. Murah2 weii.. Kepah tu baru RM5 sekilo. Ketam hidup tu baru RM15 sekilo. |
Awal-awal lagi saya dah aim nak beli ketam yang masih gerak-gerak tu |
Kemudian kami ke tempat jualan ikan-ikan segar pula. Tak jauh dari jeti tu. Macam-macam ikan adan seafood ada. |
Siput sedut. Semuanya masih bergerak-gerak lagi. |
Murah-murah dan gerak-gerak lagi. Harga bermula dari RM15 sekilo hingga RM18 sekilo mengikut saiz. |
Belangkas pun ada. Pun masih gerak2 lagi. RM5 je seekor. |
Baru saya tahu nama seafood ni Kilah. Bukan Escargot tau. Yang ni makcik jual tu cakap, kena rebus dulu. Lepas tu korek isinya baru boleh masak apa yang kita nak contohnya masak halia ke, pedas ke. |
Kepah yang masih hidup dan baru dibawa balik dari nelayan Kupang tu RM10 untuk 3 kilo. |
Misi membeli seafood. Untuk BBQ di Villa Melaka dan juga untuk stok lauk di rumah. |
Udang segar-segar. Harga bermula dari RM33 sekilo hingga RM70 sekilo. |
Ayah damia tengah memilih udang. |
p/s: Nak siang ketam pun takut2 saya sebab sepitnya masih gerak-gerak. Saya ketuk2 dulu bagi mati ketam-ketam tu. Hihi...tapi memang padat-padatlah isi ketam2 tu semua. Kena pandai pilih ketam betina ya baru puas hati makan isi ketam.
No comments:
Post a Comment