Thursday, October 4, 2012

Bukan rezeki kami ke Beijing!!! Tapi ALLAH gandakan rezeki saya yang hilang tu...



Oh my Allah...

Terkejut betul tatkala ayah damia dapat panggilan yang kami kena tipu ke Beijing!!!


Rakan kami yang sama2 akan ke Beijing main salji pada 24, 25, 26, 27 dan 28 Dec ni kata, person in charge yang uruskan cuti2 kami ke Beijing dah kena tangkap masuk lokap!!!! GULPPPP!!!!
Kerana didapati menipu jabatan2 kerajaan dan orang perseorangan pasal pakej percutian ni..

Masa bulan March aritu, kami dah bayar 30% daripada total semua kos kami ke Beijing 4 beranak.
Kami pun tak sabar-sabar nak tunggu DEC sebab excited nak main snow ni..



Pastu masa Jun aritu, rakan kami tu suruh kami bayar lagi utk urusan visa.
Ok lah fine..kami pun apa lagi, cepat2 lah ke studio gambar nak buat gambar visa kan..
Tapi tatkala nak bayar duit tu, ada jer alasan rakan kami tu...


Ni antara alasan rakan tu, organizer selalu berada di luar negara bawa pelancong sana sini.
Ok fine...saya pun hold lah dulu bayaran...

Bulan puasa aritu saya nak bayar lagi balance, katanya tunggu dulu..
Pastu masa Raya aritu pun saya bertanya juga tentang bayaran balance tu, pun sama jawapannya...
So dari situ saya dah tak sedap hati..siap cakap ngan ayah damia lagi..
"Ntah2 kita kena tipu tak??"
Walhal dah excited nak ke Beijing ni...siap survey lagi yang suhu masa DEC ni mungkin -4'c...

Last2 tadi rakan tu call kata ada berita buruk..
Hurmmm nak buat cam mana...bukan salah rakan tu pun...sebab dia pun kena tipu gak..
Tahun lepas dia gi Korea dengan penganjur yang sama, tapi tak pulak kena tipu..
Katanya yang tahun lepas punya jadi sebab dia nak buat profile syarikat utk organizer tu sebelum kejadian tipu menipu ni berlaku...Allahualam...

Apa2 pun, rakan saya tu berjanji akan pulangkan semula duit bayaran yang telah kami bayar masa awal Mac dahulu...ribu jugak lah cecahnya..tapi dalam dilema juga, sebab rakan kami tu pun kena tipu...since dia yang ajak kami join group travel tu, dia kata dia akan bertanggungajawab..
So saya berserah jer lah kepadanya...kalau dia bayar alhamdulillah, kalau tak bayar nak buat cam mana..anggap jer lah tak ada rezeki kami nak main salji kat sana...:((














* kena tunjuk bukti zaman sekarang, kang ada yg kata omong2 kosong jer 

Tapi dengan kuasa Allah, tetiba jer lepas ayah damia letak handphonenya..
Ayah damia terdetik nak check akaun..
Sekali tgk alhamdulillah...pihak Embassy dah masukkan yuran tertunggak salah sorang pelajar antarabangsa di centre kami. Punyalah susah nak dapatkan claim dia ni berbanding dengan foreigner students yang lain. Siap bertikam lidah lagi tuuuu!!!Tapi harini segalanya dipermudahkan.


p/s: Saya percaya setiap yang berlaku ada hikmahnya..mungkin Allah nak permudahkan perjalanan kami  ke SANA tahun depan...siapa tahu kan rencananya...amin amin...

p/s: First time ni guna agen utk pergi melancong....tak sangka jadi cam ni...selama ni apa2 pun lone ranger jer...semua buat sendiri2..










Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!





Post a Comment