Friday, February 5, 2021

Tips goreng Jemput-Jemput /Cekodok Pisang



Jemput-Jemput Pisang Cepat Habis namanya ni.
Letak hilang, letak hilang...


Ada orang kadang2 tak jadi buat jemput2 pisang ni..
Ada orang kadang2 letak air juga masa buat jemput2 pisang ni..
Ada orang suka jemput2 yang bulat2, ada orang suka jemput2 yang leper2..
Dan ada orang suka yang letak soda, ada orang tak suka letak soda..
Pendek kata ikutlah resepi masing2, janji sedap dan boleh makan kan..


Ni tips dari mak saya kalau buat jemput2 pisang.
Mak dah berusia 81 tahun sekarang..
Jadi ni kiranya tips orang zaman dulu2 lah ni..

Mak pesan:

1. Nak buat jemput2 pisang, kena cari pisang yang betul2 ranum, barulah tak payah bubuh air dah.

2. Untuk dapat rasa yang lebih sedap dan rupa paras jemput2 yang lebih elok, kena 'jemput' masuk kuali guna jari, jangan guna sudu.

3. Jangan guna senduk nak balik2kan jemput2 dalam kuali yang panas tu, guna garfu je. Tapi memang berpeluh2 lah sikit nak menghabiskan semua tu.

4. Api jangan kecil, nanti jemput2 serap minyak. Besar sikit OK apinya. Tapi jangan besar sangat.

5. Lebih elok guna gula perang dari gula biasa. Nanti warna akan lebih kilat. 

6. Tunggu sejuk sikit baru sedap makan. Rangup diluar, lembut didalam.

7. Tak ada sukatan bahan. Agak2 je mengikut naluri. Bahan2nya hanya pisang, tepung gandum, gula perang dan garam.

Terima kasih mak utk resepi dari dulu.. 

Selamat mencuba ❤️.


::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

5 comments:

AzianKhalil said...

terima kasih berkongsi tips ya

Ayu Zarina said...

AzianKhalil-sama2..sharing is jariah..

Sherry Mustapha Jamalulail said...

Teringat cokodok Mama. Resepi nye pun sama. Xde air. Kadang2 Mama yang x sempat merasa sbb letak je di meja habis. N Mama pulak pi goreng lagi. Selalunya kami anak2 akan simpankan sikit untuk Mama sbb risau Mama x merasa.

Ayu Zarina said...

Sherry Mustapha Jamalulail - Kan...rasanya resepi dulu2 memang tak letak air..tapi yang part simpankan sikit untuk mama tu betulll..dulu2 kita buat kan mak kita, sekarang anak2 pula buat kat kita...

SueGinola said...

Fav cekodok pisang camni..jenis garing luar pastu lebih pisang...best sangat!