Kalau masak gulai ikan kering, memang suka cari yang isi ikan tebal2.
Baru nikmat makan ikan kering namanya.
Kalau yang nipis2 tu memang sesuai untuk goreng je lah.
Ni masak style Kelantan. Kot ada yang nak cuba.
Bahan-bahan kisar:
1 Labu Bawang merah
3 Ulas Bawang putih
2 Sudu cili giling
1/2 Sudu rempah kari ikan (optional)
Sedikit lengkuas
Sedikit kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
4-5 keping ikan kering cencaru (dibasuh)
Nenas (dihiris separa tebal)
Kacang panjang (dipotong)
3-4 biji cili hijau/api
Santan secukupnya
Garam, gula & perasa.
Cara-cara membuatnya:
1. Tumis bahan2 kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau. (sebab guna santan kotak kena tumis dulu, kalau santan asli tak payah tumis terus masukkan sekali dengan santan)
2.Masukkan santan dan air. Masak sehingga mendidih. Kena selalu kacau untuk elakkan santan berketul.
3.Kemudian masukkan ikan kering, Hirisan nenas, kacang panjang dan cili.
4.Perasakan dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
Selamat mencuba.
Dipadankan pula dengan daging masak blackpepper serta ulam-ulam.
Memang kombinasi yang sempurna sangat.
::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::
1 comment:
sedapya gulai nenas tu
Post a Comment