Monday, September 28, 2009

sedih sangat2 ni.......teramatlah sedih.....ader sapa2 leh tolong...

Mesti ader yg tertanya2 kenapalah ibu damia ni masih dalam mood sedih walhal kita sepatutnya bergembira dalah Suasana Hari RaYA NI....
-
Sebenarnya alhamdulillah ibu damia sekeluarga menyambut Hari Raya Tahun ni dengan penuh kesyukuran dan gembira sekali.......banyak jugalah snap gambar2 untuk raya tahun ni terutama kami sekeluarga memang raya sedondon dari Raya 1 hingga raya ke 3.......
-
Tapi apakan nasib badan.....masa otw balik dr kg (kelate) ke JB, weolls transit kat sebuah resort ni (memang setiap kali blk kelate atau balik JB, mesti transit coz takut ayyunie n aleesya penat sambil2 leh ibu n ayah relaxkan badan)......nak dijadikan citer, masa 1st day sampai tu weolls byklah snap2 gambar coz resort bertentangan ngan seaview, betul2 lak swimming pool depan bilik (request demi aleesya).....amik gambar aleesya swimming ngan ayah, amik gambar budak2 kg tangkap ketam, amik gambar org2 tua cari ibu gamat, amik gambar sunset....pendek kata banyaklah jugak buat photoshoot konon2nya.........
-
2nd day...after breakfast, potoshoot konon2nya lagi...kali ni ayyunie ngan bibik dalam bilik jer (coz ayyunie demam since raya ke 3 lagi)...........pas tu dalam kul 9 pagi aleesya nak swimming lagi.....kali ni giliran ibu lak temankan aleesya swimming.....agaknya masa ni lah kejadian yg x diingini tu berlaku...sedang ibu dok melayan aleesya swimming, ayah ader lah snap gambar ibu ngan aleesya....tiba2.......daboooooooommmmm.......ader sorang budak ni terjun menonong jer dalam swimming pool tu...habis terpercik air merata2 tempat.....ibu tgk camera ibu pun dah kena air, ayah lak cepat2 lap ngan baju dia....ingat ke tak der menda......
-
Then kitaorg pun siap2 nak balik JB......sempat lagi tu ayah snap gambar weolls kat depan lobby resort tu.....ingat tak der menda coz still leh snap gambar lagi.......pas tu masa dlm keta otw balik jb, ibu pun amik camera dan preview nak tgk gambar2 yg weolls snaps......tiba2 ader tertera perkataan " memory card cannot be read" ...ibu dah cuak gila......cuba lagi pun sama gak.....masa ni hancur giloss hati ibu...sob,sob,sob ....ayah pun tenangkan hati ibu kata tak pe nanti try kat lappy lak....sampai jer rumah kat jb cepat2 ibu try......tapi card reader ni x leh detect pulak.....asyik suruh "please insert a disk into drive"......lagilah hancur hati ibu ini...sampaikan semua org ibu naik angin..kat bibik, aleesya n ayah sekali kena (sorry yer bang.....terlepas perasan lak, nasib baik ayyunie tgh tido....).
-
MACAM2 KENANGAN MANIS DALAM MEMORY CARD TU....ADER KENANGAN MASA GI KUCHING, KENANGAN DGN STUDENT LEPASAN UPSR BARU2 NI, KENANGAN RAYA, KENANGAN AYYUNIE N ALEESYA DALAM FLIGHT, KENANGAN MEET ELIZA MASA RAYA, KENANGAN KAT RESORT TU...HUHUHUHU...PENDEK KATA MEMORY CARD TU AMAT BERMAKNA UNTUK DIRI KU.........
-
Dah macam2 cara ibu n ayah buat nak detect memory card tu....pinjam camera kawan masukkan mcard tu, guna recovery software, cari maklumat kat google dll....tapi still tak leh gak....nanti nak try gi kedai camera lak......(ader harapan lagi ke ni???)
-
Ader sapa2 pernah mengalami situasi macam ni????? Cam mana nak baca balik memory card tu???? atau ader sapa2 yg keje software engineer ke???? tolong bagi idea yer......
-
Disebabkan masalah ni.....barulah ibu ader masa nak godek2 dalam gallery handphone ayah n ibu ni...kalau tak jangan harap lah nak tgk pics dalam hp ni.......ader lah gak  gambar masa raya ngan gi kuching tu....tapi berapa keping jer lah..tu pun snap pasal camera x der bateri....tapi semua gambar x proper lah...macam candid2 jer....ader tu berterabur........lagi satu ibu kena terjah lah facebook kawan2 ibu untuk copy balik gambar2 yg ader kena mengena ngan ibu...(huhuhu...bab ni paling malas ni)..........nantilah kalau sempat ibu upload gambar yg x seberapa tu.....


tema tahun ni warna putih.....
tok ma aleesya ckp macam nak kawin sekali lagi jer...
ni gambar aleesya n family bersama tok ayah n tok ma...

pics ehsan drp hp ayah.....

-

p/s: semalam gi beraya 6 rumah, konvoi ngan member2 ayah.....start kul 3 ptg sampai kul 11 malam ....memang happening.....tapi apakan daya snaps gambar guna camera hp jer........ader masa nanti ibu upload...nampaknya sebulan ni sibuk ngan open house ngan beraya jer lah.......



17 comments:

Emmy Zurina said...

Alahai..cian nyer..along nak tolong part2 pasal IT parts nih ada slow sikit...cuma next time..kalu dah ada kamera...make sure every end of the day...pindahkan semua gambor2 tuh dalam Notebook ok..or buat secara weekly...

ibu damia said...

tu lah..kecian kan along....ayu pun part2 IT ni slow gak....

selalunya ayu pun kalau snaps gambar memang simpan dalam facebook atau copy to laptop....kalau rasa2 dah memory low tu burn kan jer..tapi since masa balik dr kuching tu teramat lah sibuk....bayangkan landing jb ISNIN....SAHUR JUMAAT dah bertolak balik kelate....kemas barang pun 3 pagi...huhuhu..tu yg x sempat nak copy gambar tu...

p/s: along dah ader blog yer??? rumah baru nampak...

Sitisifir10 said...

adui la...nak tumpang sedih gak...kakyong pun frust sbb laptop dia rosak dan tak sempat selamatkan data2 yg dia sayang...huhu

anyway, bab baju raya putih tu..better white than black..saya jumpa satu family wear in black...haiyyoh, mcm org berkabung aja

shahliza94 said...

adeh..tensennya bila jadik camtu.
penat jek posing...
sabolah yer...

zieha said...

penah gak jadi gtu, try keluarkan memory card n battery camera sekejab, pas tu masuk balik, kalau bernasib baik, gambar yg capture tu ada semula, try la, kalau tak de..mmg kena format balik kot.
it depands on type of camera:)
moral of the story, kena pindahkan pic ke dalam pentdrive or laptop..untuk save, takut jd camnielah..sabo je lah yek

Atiqah said...

huhu adik tiqah terror la gak bab IT ni..ambik cos software engineering kat USM..tp x pst la die tau ke x psl camera.
sbb nmpk die lbh fokus ngn laptop je..
tiqah pun x dpt nk mmbntu..
tp mmg tension la ble camera jd cmtu..

alyyani said...

oh lega sgt sebab insiden sedih ni bukan melibatkan anak2. tp mmg frust sgt bila dgr cite awak ni. camera skang umpama nyawa. kalau lmbt upload, mmg bahaya. mmg takde rezeki, mujur ade amik gmbr kt hp. kite pun frust tak dpt tgk gmbr proper korang. gmbr pi kuching pun tak sempat upload?

Atiqah said...

kak sitisifir
raya tiqah tahun ni tema black and white
cmne lak tu?
pastu makteh tiqah jealous sbb ble pkai hitam bdn nmpk slim..hehe
die pun terfkr nk pkai hitam lak pasni.
putih cntik..tp btol la nmpk mcm nk g bernikah lak..
tiqah pkai hitam + putih thn ni pun 1 family ckp tiqah mcm pengantin..hehe

Mrs. Adz said...

ala sedihnya baca cite ni..tak dapat nak tolong la..tapi setahu daku klu kena air jgn on kan dulu..keringkan dulu memory card tu then letak sebelah thirsty hippo..biar dia sedut semua air tu..itu yang ade orang ajar kat daku la..

ala cutenye aleesya erbaju putih macam tu..dah macam nak jadi flower girl je

ibu damia said...

sitisifir10 - nasib baik ader juga yg tumpang sedih yer......apa2 pun berat mata memandang berat lagi bahu memikul...

kesian kak yong....senasib lak kita...

jaranglah jumpa org pakai baju raya hitam...ibu damia memnag x minta langsung ngan warna hitam ni....

ibu damia said...

shahliza - betul tu kak liza....dah habis bersabo ni....

E.L.I.Z.A said...

oo gitu cito nyoo..aduii ralat nyo sero huhuh saba je la..

p/s: software engineer-to-be ado la ;P

c a b b i e n a said...

siannya ni...
ni mmg kes sedih ni...
apa kata try g kedai komp ke...

mama tisya said...

aduhai mmg sedih la cz byk gmbr2 dlm tu...pernh jd kt adik ipar time die p europe aritu..gmbr jd hang bila nk transfer mayb terlampau byk sgt snap gmbr kot tp bw p kedai tk bole wt apa..mmg sian sgt yela p tmpt jauh2 alih2 tkde gmbr...beribu gk gmbr adik ipar ku...

tp slalunye kalo kena air jgn on dlu biar die kering dlu cz br2 ni terjd pd ku tp bkn camera tp kt laptop..bilik bocor pastu kena laptop time tu raya blk kg..sedih sgt riso dh time tu tp bila blk kl on blk alhamdulillah tk rosak

kena cal servis center camera tu br tau kot kalo takat p kedai camera rsnye depa pn tktau nk wt camner cz sure depa akn refer ke servis center..hrp2 dpt la skit gmbr2 yg dlm tu tp kalo tkdpt kena redha je la kn...

Nana said...

adoi cian nye...ish..kwl kita mau sawan klw seme gambo tu ilang
kita klw dah amik2 gambr tros smpan dlm laptop tkt kang kena kes2mcm ni kan.

Ieda the Rainbow Princess said...

Ohh..patut lah Ibu Damia sedih sngt hari tu..Memory Card Camera rosak..Klu sy jd cam2 pun sedih jugak..Mesti rasa cam nk amuk je..Mujur lh ada pix yg dlm Hp tu..Kdg2 saya cam2..kalo terlupa bwk DGital Camera,Camera Hp pun jadik lh kn..

Am Guy said...

Senang je tuh..lain kali akk beli lah kamera yang boleh masuk dalam air macam kamera Am.So,kalau nak pergi kawasan yang ada sumber air pakai lah kamera tuh.Kene air pun xde effect.Nanti Am upload gambar2 Am kat Sabah pakai kamera underwater tu..So,xdelah nak rsau lagi.Am pny kamera Olympus U-550WP water proof untuk 3m /10kaki..ok gk..10megapixel.dpi xcek.lau bab kamera tanye la.maybe am leh tolong.huhuu..lepas ni beli ae.lagi satu.jgn la simpan gmbar dlm kamera lame2 sgt..ade free je trus transfer.jgn tngu..taw..hehe..byk lak membebel am ni..kuangkuangkuang