Bahan-bahannya:
3 sudu minyak jagung
3 ulas bawang putih yanh diketuk
1 inci halia yang dihiris halus
Sup bunjut
Daging yang telah direbus dan dihiris
Air rebusan daging (untuk kuah)
Tomato
Sawi
Anak jagung
Telur
Mee kuning (dicelur air panas dan ditoskan)
Lada putih
Garam
Perasa
Daun bawang, hirisan limau dan bawang goreng untuk hiasan
Cara-cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih dan halia dalam minyak sehingga garing. Kemudian masukkan sup bunjut.
2. Masukkan air rebusan daging dan hirisan daging. Biarkan mendidih.
3. Masukkan tomato, sawi dan anak jagung.
4. Masukkan pula lada hitam, garam dan perasa.
5. Akhir sekali pecahkan telur dan biarkan telur masak (terpulang kalau suka telur goyang masak telur sekejap je.
6. Masukkan mee dalam mangkuk. Tuangkan kuah beserta isi.
7. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng dan hirisn limau.
Slurpppp masa panas2 memang syok walaupun peluh menitis keluar nanti.. :-)
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment