Cendawan kukur/sisir dari Kedah Baq Hang.. Beli ahad lepas kat Kedah, ni baru sempat nak masak haihhh..
Jom lah kita tengok resepinya hang-hang semua..:-)
Bahan-bahan yang ditumbuk lumat:
Cili padi
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis
Kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
Cendawan kukur/sisir yang direndam dalam air hingga kembang, kemudian perah sampai kering..
Santan secukupnya
Serai yang dititik
Sekeping asam gelugur
Air secukupnya
Garam dan bahan perasa
Cara-cara memasak:
Santan pekat dimasukkan kedalam periuk bersama kuantiti air yang diperlukan. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk lumat tadi bersama serai yang telah dititik. Sebelum santan mendidih, masukkan pula cendawan kukur/sisir dan asam keping. Lepas tu bolehlah masukkan garam dan bahan perasa dan masak hingga mendidih. Sentiasa kacau agar santan tak pecah minyak.
Makan dengan nasi panas-panas, lawan pula dengan ikan kering dan sambal belacan bersama ulam..perghhh.... Baq hang 😁😁😁😁
Selamat mencuba
P/s: Saya masukkan lobak dalam resepi diatas sebab anak2 saya tak makan cendawan kukur ni, so diaorg makanlah lobak tu...
No comments:
Post a Comment