Friday, April 6, 2018

Perihal Assistant Rumah Tangga di Hong Kong


Masa di Hong Kong, berkesempatan ke 2 buah masjid. 1 di Masjid Ammar yang terletak di Wan Chai (boleh makan Dim Sum halal & beli roti halal) manakala lagi 1 di Masjid Kowloon yang terletak di Tsim Sha Tsui (aneka Indonesian food dijual). Kebetulan pergi hari ahad, memang penuh masjid dengan orang2 Indonesia berkumpul ramai2 disitu.

Sempatlah sembang2 dengan beberapa orang disitu. Rupa2nya kebanyakan mereka adalah Assistant Rumah Tangga atau Pembantu Rumah tangga. . Setiap hari ahad adalah hari off day. Jadi di masjid2 ni lah untuk mereka berkumpul, hangout, makan sama2 dan membuat aktiviti ceramah agama.

Tanya juga kalau majikan tak benarkan cuti hari ahad cam mana. Boleh, tapi majikan kena bayar extra (ada sebut jumlah tapi tak ingat) pada hari ahad yang mereka tak dibenarkan cuti. Dan gaji minimum mereka adalah HKD 4000 (RM2000). Kontrak macam biasa 2 tahun.

Sempat juga berseloroh kenapa tak minta kerja di Malaysia. Diaorg jawab gaji Hong Kong lagi lumayan πŸ˜ƒ dan tak ramai anak πŸ˜ƒ. Yang penting hari ahad outing wajib.

Sebab tu populasi foreigner di Hong Kong ramai warga Indonesia dan Filipina. Sampaikan kita tourist dari Malaysia pun diaorg ingat Indonesia 😏.


Dihadapan masjid kowloon


Di hadapan masjid Ammar


Tak sah datang Hong Kong kalau tak makan Dim Sum kan.. Kantin jual Dim Sum ni dalam Masjid Ammar kat tingkat 5. 


Daim ramai peminat disini.. 
Mungkin mereka melepaskan  rindu pada anak2/adik2 mereka yang berada di kampung masing2.. 


Kebetulan ada ceramah agama.. 
Ramainya orang.. 


Alhamdulillah.. 
Dapat mengenal budaya negara orang lagi.. 
Bersama keluarga kecil kami.. 

No comments: