Friday, May 1, 2020

Resepi Udang Masak Bali



Tak perlu sampai ke Bali untuk tarik selera keluarga tersayang. 
Masak sendiri pun boleh. Gituuu. 
 Resepi simple, tak berat sangat bahan2nya dan yang penting ada kelainan rasa dalan masakan ni.

Untuk yang nak mencuba, bolehlah try resepi ni.

RESEPI UDANG MASAK BALI

Udang dalam 30 ekor 
(dilumur kunyit dan garam, digoreng separuh masak dan toskan minyak)
3 batang serai dipotong 3 dan diketuk
2 batang daun kari
Bawang merah dikisar
Bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
Kicap manis 4 sudu
Cili kisar 3 sudu
Capsicum
Garam
Perasa

Mula2 tumiskan serai dan daun kari dulu dalam minyak.
Dah naik bau, baru masukkan bahan2 yang dikisar hingga kekuningan.
Kemudian masukkan cili kisar dan goreng hingga masak.
Masukkan kicap manis, capsicum, garam & perasa.
Akhir sekali masukkan udang yang telah digoreng tadi. Gaul2 kejap hingga sebati dan boleh tutup api.

SIAP!

Selamat mencuba.



:::Setiap penulisan sekadar ingin berkongsi saat-saat kemanisan, ilmu, info atau pengajaran yang diperoleh dalam menjalani kehidupan sementara menuju ke Alam yang kekal. Mohon maaf andai kata setiap bait-bait penulisan mencetuskan perasaan iri hati, riak atau ketidaksempurnaan. Sesungguhnya saya juga tidak lari dari sebarang kesilapan sebagai Khalifah Allah di muka bumi ini. Maafkan saya sekali lagi:::

No comments: