Gulai dalca untuk sarapan pagini. Dimakan bersama ayam goreng madu, telur dadar dan air lada. Eh ni sarapan ke lunch? Haha.. Cara-caranya:
1. Tumis bawang besar+ bawang putih+ halia yang dikisar halus.
2. Masukkan bahan penumis 3 sekawan sehingga naik bau, kemudian masukkan rempah dalca (ni special), biarkan ia sebati dan pastikan pecah minyak.
3. Masukkan daging lembu (yang telah direbus dan dipotong kiub) beserta dengan air rebusannya.
4. Kemudian baru masukkan santan, asam keping, kerek nise (gula melaka) dan perasakan dengan garam dan aji (ikut suka). 5. Setelah mendidih masukkan sayur yang telah dipotong. Saya masukkan terung telur puyuh je senang sebab tak senang lembik.
6. Siap dihidangkan bersama nasi putih dan lauk lain serta air lada.
#gulaidalca
No comments:
Post a Comment