Friday, November 20, 2015

Menolong ibu membuat roti jala


Haha.. Tajuk entry macam budak sekolah punya tajuk. Tapi entry ni memang ada kena mengena dengan budak sekolah pun. Hihi..

Al-kisahnya maka tamatlah sesi persekolahan 2015 pada harini. Aleesya hari rabu lagi dah start cuti sekolah bersamaam Hari Hol haritu. Ayyunie pula harini last day sekolah.

Jadi aktiviti UTAMA cuti sekolah ni apa lagi, rajin-rajinlah menolong ibu di dapur ya. Sebelum cuti sekolah pun both Damias dah rajin menolong, cuma saya suruh tolong yang senang2 je lah macam mengacau kuah, angkat pinggan, lap pinggan, susun barang dan lain-lain. 

Lagipun both Damias memang suka mengekor saya ke dapur, nanti tunggu je saya suruh buat apa. Hihi..

Ni dah cuti sekolah, selain pergi tuisyen dan mengaji tak ada buat apa, maka HARUS lah kan tolong ibu memasak yang lebih ekstrem sikit. Hihi.. Ekstrem lah sangat.

Lagi pun sepandai mana pun orang perempuan ni belajar, memasak dan aktiviti-aktiviti didapur kenalah pandai juga. Kemahiran untuk diri sendiri tu pabila duduk berjauhan dengan ibu akan datang kan. Manalah tahu sambung belajar ke, ikut suami ke (wahhh.. Jauh ibu berfikir tau..)


Aktiviti petang ni bersama Aleesya.. Kita menjala roti ya. Mula2 tu memanglah Aleesya takut2 nak buat roti jala tu, jala-jalanya pun berterabur, lepas try kali ke-3, ok lah ada improved sikit. Lagipun ibu pun bukan terror sangat buat roti jala ni. Janji ada rasa dan rupa sikit-sikit. Bolehlah.. Hihi..


Hasil menjala dengan Aleesya kejap tadi. Kari ayam tu pun Aleesya yang tolong kacau2 kuah dan masukkan bahan2. Oklah kan. Lama-lama pandailah anak-anak ibu memasak nanti. 

Practice make perfect ok! 
Janji kita belajar!
Post a Comment